eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézetének (ELTE GTI) Rákóczi úti új épülete Budapesten 2020. január 28-án. Az ELTE komoly versenytárs lett a gazdálkodástudományi képzésben.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Óriási eredménnyel büszkélkedhetnek a magyar egyetemek

A Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem is bekerült a világ legjobb egyetemei közé az „Academic Ranking of World Universities” rangsort megjelentető SanghaiRanking friss kiadású szakterületi listáján. Az ELTE öt szakterületen lett a legjobb hazai intézmény az értékelés szerint.

Az ELTE részéről hatalmas sikernek könyvelik el az eredményt, ami illeszkedik egy folyamatba, hiszen nemcsak a SanghaiRanking esetében értek el komoly eredményt, hanem egy hónapon belül két másik globális rangosban is sokat javított az intézmény – fogalmazott az InfoRádiónak az általános rektorhelyettes.

Darázs Lénárd megjegyezte, a SanghaiRanking egy nagynevű ranglista, amelyben mintegy 4 ezer egyetemet monitoroznak a világ kilencven országából, tehát már önmagában az, hogy valaki felkerüljön a listára, már az is egy óriási eredmény.

Az ELTE öt szakterületen bizonyult arra érdemesnek, hogy a világ legjobb egyetemei között tartsák számon

– a fizikát, ökológiát, meteorológiát, pszichológiát, matematikát és a biológiát tekintve. Utóbbi kategóriában ráadásul most először.

Az egyetem általános rektorhelyettes hozzátette: fontos, hogy nem egy állandó résztvevői listáról van szó, így hatalmas a verseny az arra való felkerülésért. Bár a 4 ezer vizsgált intézmény standard, de az, hogy valaki újoncékén meg tudjon jelenni egy tudományterületen, ráadásul magas helyezést érjen el, nem könnyű. Tehát

az, hogy az ELTE a biológiával első alkalommal került föl a rangsorba, és egyből a 301-400. kategóriába, az egy órási eredmény

– magyarázta.

A legkimagaslóbb eredményt a fizika területén érte el az Eötvös Loránd Tudományegyetem, ahol a 151-200. helyen végzett, ami azt jelenti, hogy a berlini Humboldt vagy az Iowa Állami Egyetemmel van egy kategóriában, ami szintén komoly szakmai teljesítmény.

A legmegbízhatóbb

Darázs Lénárd véleménye szerint a fent nevezett rangsor az indikátorai (mérőszámai) miatt tekinthető az egyik legmegbízhatóbb szakmai összeállításnak, vagyis nemcsak hasra ütésre, amiért jól cseng egy egyetem neve, kerülnek a listára az intézmények, hanem az egyes területeken külön-külön mérik az egyetemek teljesítményét.

A felsőoktatási intézmények általánosságban egyetértenek, hogy azok a szempontok, amelyek szerint mérik az egyetemeket, nagyon jól levetítik a teljesítményt. Például a minőségi publikációknak a száma, vagy épp egyáltalán hol jelennek ezek meg, milyen az idézettségük, vannak-e külföldi társszerzők, vagy milyen jelentősebb díjakkal elismert kutatók dolgoznak az adott egyetemen, és így tovább. Ezek pedig nagyjából olyan szempontok, aminek az alapján

egy nagyon objektív eredményt ki lehet hozni

– tette hozzá.

Mindemellett egy 2003 óta létező rangsorról van szó, amit 2009 óta egy akkreditált, független szervezet, a SanghaiRanking készíti el, amit a világ minden vezető egyeteme, az Oxfordtól elkezdve az MIT-n keresztül, mindenki elismer és értékel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×