INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

egyetem

rangsor

elte

semmelweis egyetem

szegedi tudományegyetem

debreceni egyetem

pécsi tudományegyetem

darázs lénárd

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézetének (ELTE GTI) Rákóczi úti új épülete Budapesten 2020. január 28-án. Az ELTE komoly versenytárs lett a gazdálkodástudományi képzésben.

Óriási eredménnyel büszkélkedhetnek a magyar egyetemek

InfoRádió

A Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem is bekerült a világ legjobb egyetemei közé az „Academic Ranking of World Universities” rangsort megjelentető SanghaiRanking friss kiadású szakterületi listáján. Az ELTE öt szakterületen lett a legjobb hazai intézmény az értékelés szerint.

Az ELTE részéről hatalmas sikernek könyvelik el az eredményt, ami illeszkedik egy folyamatba, hiszen nemcsak a SanghaiRanking esetében értek el komoly eredményt, hanem egy hónapon belül két másik globális rangosban is sokat javított az intézmény – fogalmazott az InfoRádiónak az általános rektorhelyettes.

Darázs Lénárd megjegyezte, a SanghaiRanking egy nagynevű ranglista, amelyben mintegy 4 ezer egyetemet monitoroznak a világ kilencven országából, tehát már önmagában az, hogy valaki felkerüljön a listára, már az is egy óriási eredmény.

Az ELTE öt szakterületen bizonyult arra érdemesnek, hogy a világ legjobb egyetemei között tartsák számon

– a fizikát, ökológiát, meteorológiát, pszichológiát, matematikát és a biológiát tekintve. Utóbbi kategóriában ráadásul most először.

Az egyetem általános rektorhelyettes hozzátette: fontos, hogy nem egy állandó résztvevői listáról van szó, így hatalmas a verseny az arra való felkerülésért. Bár a 4 ezer vizsgált intézmény standard, de az, hogy valaki újoncékén meg tudjon jelenni egy tudományterületen, ráadásul magas helyezést érjen el, nem könnyű. Tehát

az, hogy az ELTE a biológiával első alkalommal került föl a rangsorba, és egyből a 301-400. kategóriába, az egy órási eredmény

– magyarázta.

A legkimagaslóbb eredményt a fizika területén érte el az Eötvös Loránd Tudományegyetem, ahol a 151-200. helyen végzett, ami azt jelenti, hogy a berlini Humboldt vagy az Iowa Állami Egyetemmel van egy kategóriában, ami szintén komoly szakmai teljesítmény.

A legmegbízhatóbb

Darázs Lénárd véleménye szerint a fent nevezett rangsor az indikátorai (mérőszámai) miatt tekinthető az egyik legmegbízhatóbb szakmai összeállításnak, vagyis nemcsak hasra ütésre, amiért jól cseng egy egyetem neve, kerülnek a listára az intézmények, hanem az egyes területeken külön-külön mérik az egyetemek teljesítményét.

A felsőoktatási intézmények általánosságban egyetértenek, hogy azok a szempontok, amelyek szerint mérik az egyetemeket, nagyon jól levetítik a teljesítményt. Például a minőségi publikációknak a száma, vagy épp egyáltalán hol jelennek ezek meg, milyen az idézettségük, vannak-e külföldi társszerzők, vagy milyen jelentősebb díjakkal elismert kutatók dolgoznak az adott egyetemen, és így tovább. Ezek pedig nagyjából olyan szempontok, aminek az alapján

egy nagyon objektív eredményt ki lehet hozni

– tette hozzá.

Mindemellett egy 2003 óta létező rangsorról van szó, amit 2009 óta egy akkreditált, független szervezet, a SanghaiRanking készíti el, amit a világ minden vezető egyeteme, az Oxfordtól elkezdve az MIT-n keresztül, mindenki elismer és értékel.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Magyar egyetemek a legjobbak között – Darázs Lénárd, ELTE
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018