eur:
393.55
usd:
368.33
bux:
66067.72
2024. április 24. szerda György

Kifogásolta az uniós költségvetési terveket egy mai videokonferencián a magyar kormányfő - a nap hírei

Az Európai Unió 14, Európán kívüli ország polgárainak nyitja meg külső határait szerdától. Benyújtotta az új paksi atomerőmű létesítési engedélykérelmét a Paks II. Atomerőmű Zrt.

Az uniós értékekkel ellentétesnek tartja a magyar kormányfő, hogy a gazdagabb államok több támogatást kapnának a közösség következő hét évre tervezett költségvetéséből. Erről Orbán Viktor az Európai Tanács elnökével egyeztetett a július 17-18-án tervezett uniós csúcstalálkozó előkészítését célzó videokonferencián. Orbán Viktor ismét azt hangsúlyozta: Magyarország érdekelt abban, hogy tisztességes költségvetése legyen az Európai Uniónak, de a jelenlegi javaslat szerinte távol áll ettől. A brüsszeli tanácskozáson a koronavírus hatásait enyhítő helyreállítási alapról és a közös költségvetésről egyeztetnek az uniós tagállamok állam - és kormányfői.

Az Európai Unió 14, Európán kívüli ország polgárainak nyitja meg külső határait szerdától. Az unió által koronavírus szempontjából biztonságosnak ítélt országok a következők: Algéria, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Montenegró, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Szerbia, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia és Uruguay. A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha azt Peking is megteszi az uniós tagországokkal. Az Európai Unió Tanácsának közleménye szerint a listát kéthetente felülvizsgálják.

Új migrációs megállapodást javasol az Európai Unió és Törökország között a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Ankarában, török kollégájával tartott tótájékoztatón elmondta: Brüsszel korábban 6 milliárd eurót ígért Ankarának, de vita van arról, hogy az Európai Unió mennyit fizetett ki ebből. A miniszter azt kérte Brüsszeltől, tisztázza ezt a kérdést és fizesse ki, amit vállalt.

Az év végén vagy a jövő év elején születhet ítélet a Sargentini-jelentés megsemmisítése ügyében - mondta az igazságügyi miniszter a Kossuth rádióban. Az Európai Unió Bírósága hétfőn tárgyalja Magyarország megsemmisítési keresetét az ügyben. A kormány szerint jogsértő szavazatszámlálással fogadta el az Európai Parlament a Sargentini-jelentést, mert a tartózkodó szavazatokat nem számították bele a 7-es cikket elindító, kétharmados határozat elfogadásába.

Benyújtotta az új paksi atomerőmű létesítési engedélykérelmét az Atomenergia Hivatalnak a Paks II. Atomerőmű Zrt. Az engedélyek birtokában már a jövő év elején megkezdődhetnek a terület-előkészítő földmunkák. Süli János, a két új blokk megépítéséért felelős tárca nélküli miniszter hangsúlyozta: a dokumentáció alátámasztja, hogy a Paksra tervezett blokkok minden tekintetben megfelelnek a magyar és európai uniós szabályoknak, biztonsági követelményeknek. A főépület építéséhez az engedélyt 2021 őszén kaphatja meg a társaság.

Elfogadta az Országgyűlés a 2021-es költségvetéshez benyújtott kormánypárti módosításokat, az ellenzék több mint 800 indítványát azonban leszavazták a Fidesz-KDNP képviselői. Az ellenzék a többi között szerette volna megemelni az öregségi nyugdíjminimumot, és az albérleti támogatást, valamint a Lánchíd felújítására szánt állami forrás összegét, emellett szerette volna elérni az álláskeresési támogatás 9 hónapra növelését. A parlament pénteken dönt a jövő évi büdzséről.

Ausztriában kész szigorítani az óvintézkedéseket a kancellár, ha súlyosbodik a koronavírus-helyzet. Sebastian Kurz hangsúlyozta, hogy meg kell akadályozni a járvány ismételt nagyobb mértékű növekedését. A kancellár felhívta a figyelmet arra, hogy a fertőzöttek száma ismét növekedett, de egyelőre elegendő helyi szinten meghozni a megfelelő intézkedéseket.

Olaszországban csaknem négyszeresére emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma a hétfői hat eset után. Közben a bergamói ügyészség vizsgálata alapján kiderült: Lombardiában már novemberben megtörténtek az első megbetegedések. Az egészségügyi szakértők szerint az olaszországi járványadatok stabilan csökkennek, ugyanakkor hozzátették: még vannak gócpontok Olaszországban, de azok nem adnak okot aggodalomra.

Mintegy 7 milliárd eurót ajánlottak fel a szíriai válság humanitárius kihívásainak kezelésére a nemzetközi adományozói videokonferencia résztvevői. A rendezvényt az Európai Unió és az ENSZ szervezte. Az összesen 6,9 milliárd euró kétéves időszakra vonatkozik, további 6 milliárd euró könnyített feltételekkel járó kölcsönfelajánlás is érkezett nemzetközi pénzügyi intézményektől. A már majdnem tíz éve tartó szíriai konfliktusban több mint 400 ezer ember vesztette életét és több millióan menekültek el hazájukból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×