eur:
387.95
usd:
363.85
bux:
55589.52
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Nyitókép: Pixabay.com

Még egy ok az otthonmaradásra: jönnek a kullancsok!

A házi kedvencek bizonyos testrészeit éles szemmel kell nézni most – különösen a kutyákéit.

Kullancsmentes kedvencek néven társadalmi érzékenyítő kampány indul májusban, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a háziállatokat is komolyan veszélyeztetik a kullancsok által terjesztett betegségek – hangsúlyozta Paulina Anna klinikus állatorvos, a Magyar Bőrgyógyász Állatorvosok Egyesületének elnökségi tagja.

"Minden, állatorvosi rendelőben megforduló állat, elsősorban a kutyák és a macskák vannak kitéve veszélynek. A leginkább a kutyák, mert a bennük előforduló, kullancs által terjesztett kórokozó nagyon veszélyes és elég gyakori is" – részletezte Paulina Anna.

Hogy a kutyák mely testrészét kell leginkább figyelni, illetve hogyan távolítható el a kedvencekből a kullancs, arról azt mondta, a hajlatok, a fülkagyló, a szemhéj és az orrhát érzékeny felület, de a teljes testfelület érintett, és minden nap át is kell nézni az állatot.

"Az lenne a cél, hogy addig találjuk meg a kullancsot, amíg még kicsi, nem szívta meg magát annyira vérrel" – ecsetelte. Mindenképpen speciális kullancskiszedő kanállal kell dolgozni, ilyet az állatorvosi rendelőben is lehet találni, és az állatorvos is tud segíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.21. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Még tovább drágul a fekete arany? Eljön a 100 dolláros olajár?

Még tovább drágul a fekete arany? Eljön a 100 dolláros olajár?

Az egekbe szökő olajáraknak komoly következményei vannak világszerte, minden autós közvetlenül érezheti a bőrén a történetet, ugyanis egyre drágábban lehet tankolni a benzinkutakon. Ezen felül az olajár-emelkedés inflációra gyakorolt hatását sem lehet fél vállról venni, bár ennek súlyosságáról megoszlanak a vélemények. Az mindenesetre világos, hogy a szaúdiak árfelhajtó tevékenysége komoly fejtörést okoz a kormányzatoknak világszerte - adódik a kérdés, hogy meddig maradhat ilyen magasan az olajár? Mire számítanak az elemzők, mennyibe fog kerülni a Brent hordója 2023 végén? Elemzésünkben ennek járunk utána. Többek között az energiapiaci befektetésekről is szó lesz a Portfolio Signature Online Klubján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 21. 17:39
×
×
×
×