eur:
393.12
usd:
367.01
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Megállapodás nélkül ért véget a következő hétéves uniós költségvetésről tartott rendkívüli csúcstalálkozó - a nap hírei

Elérhetők a módosított Nemzeti Alaptantervhez kapcsolódó kerettantervek az Oktatási Hivatal honlapján. Megszületett a bérmegállapodás a BKV-nál.

Megállapodás nélkül ért véget a következő hétéves uniós költségvetésről Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozó. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elmondta: további informális konzultációkra lesz szükség ahhoz, hogy egy újabb, szintén rendkívüli uniós csúcs időpontját ki lehessen tűzni. Hozzátette: az egyes tagállami elképzelésekben továbbra is jelentős eltérés mutatkozik, egyebek mellett a kohéziós pénzek, az oktatásra és kultúrára, vagy a védelempolitikára vonatkozó forrásokra vonatkozóan. Előzőleg Orbán Viktor kormányfő azt hangsúlyozta: nem fogadható el, hogy négy nettó befizető ország, Ausztria, Hollandia, Dánia, Svédország továbbra is csak bruttó nemzeti jövedelmük 1 százalékát fizetné be az uniós költségvetésbe.

Gázszállításról szóló és energetikai együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a magyar külügyminiszter és a szlovák gazdasági miniszter. Szijjártó Péter az aláírás után elmondta: jelentősen bővítik a magyar-szlovák gáz interkonnektor kapacitását és két ponton összekötik a két ország magasfeszültségű villamosenergia-hálózatát. Ezzel egy olyan integrált energiarendszer-kapcsolat jön létre, amely a miniszter szavai szerint biztonságot teremt arra az esetre is "ha bárhol a világon baj van az energiaellátással."

Elkészültek és az Oktatási Hivatal honlapján elérhetők a módosított Nemzeti alaptantervhez kapcsolódó kerettantervek. Az emberi erőforrások minisztere szerint a módosított NAT és a csaknem ötven kerettanterv egységes rendszert alkot, utóbbiak meghatározzák a fejlesztési feladatokat, az ismereteket és a legfontosabb elsajátítandó fogalmakat témakörök szerint lebontva. Kásler Miklós azt mondta: a megújult Nemzeti alaptanterv szakmai konszenzus alapján, hosszas társadalmi, szakmai egyeztetést követően nyerte el végleges formáját.

Megszületett a bérmegállapodás a BKV-nál, a dolgozók átlagosan 10 százalékos emelésre számíthatnak. A megállapodást várhatóan kedden írják alá - mondta az InfoRádiónak az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Az első két hónapra mindenkinek egységesen egyszeri hatvanezer forintot fizet ki a BKV, márciustól pedig 8 százalékkal, havonta legalább 35 ezer forinttal nőnek a keresetek. Naszályi Gábor elnök szerint ez az összeg legtöbb munkavállalónál meghaladja a 10 százalékot.

Lemondott az állatkert vezetéséről Persányi Miklós, megromlott egészségi állapotára hivatkozva. Márciustól átmenetileg az intézmény operatív igazgatója, a főigazgató általános helyettese veszi át az állatkert vezetését. Karácsony Gergely főpolgármester elfogadta a lemondást, és azt javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy március 1-vel Szabó Roland agrármérnököt, az intézmény operatív igazgatóját, a főigazgató általános helyettesét bízza meg az állatkert vezetésével. Persányi Miklós utódját nyílt pályázaton választják majd ki.

Online konzultációt indít az ellenzéki összefogásról Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció napokban újraválasztott elnöke Facebook-videójában azt mondja: valamilyen módon együtt kell működni mindenkinek, aki a Fidesszel szemben áll. DK elnöke az év elején beszélt arról, hogy a kormányváltáshoz egy közös lista, minden választókerületben egy közös képviselőjelölt és egy közös miniszterelnök-jelölt kell. Közben Tóth Bertalan, az MSZP elnöke bejelentette: pártja egyenlő félként kíván részt venni az ellenzéki együttműködésben.

Fák dőltek ki és épületek rongálódtak meg az ország több pontján a viharos szél miatt. A tűzoltóknak eddig 120 helyszínre kellett kivonulniuk. Az eddigi hírek szerint senki nem sérült meg. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a legtöbb káresemény a fővárosban és Győr-Moson-Sopron megyében volt, de több más megyében is hívták a tűzoltókat, főleg kidőlt fákhoz, kéményekhez, letört faágakhoz. Budapesten a 7. kerületben egy tűzfalat bontott meg, téglák hullottak a járdára és autókra.

Mielőbbi cselekvést tart szükségesnek a koronavírus-járvány megfékezéséhez az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója. Az etióp származású Tedrosz Adhanom Genfben kijelentette: még mindig hisz abban, hogy a járvány megállítható, de hozzátette: gyorsan cselekedni kell, mert fogy az idő. A WHO adatai szerint a betegségben több mint 2200-en haltak meg.

Mintegy 2600 önkéntes jelentkezett a nyári labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseire. A magyar szövetség tájékoztatása szerint a magyar fővárosban az ötödik legtöbb jelentkezést regisztrálták, Budapestet Baku, Szentpétervár, London és Róma előzi meg. A június 12-én kezdődő Eb-t 12 ország egy-egy városában rendezik, a Puskás Arénában három csoportmeccs mellett egy nyolcaddöntő lesz. A torna július 12-én a londoni fináléval zárul.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×