INFORÁDIÓ
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona

űrkutatás

esa

magyar űrhajós

ferencz orsolya

Világűr, 2015. december 22.Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által 2015. december 22-én közreadott képen Timothy Kopra amerikai űrhajós űrsétát tesz a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson (ISS) december 21-én. A világűrben töltött valamivel több mint három óra alatt Kopra honfitársával, Scott Kelly asztronautával előkészületeket végzett a bajkonuri űrközpontból aznap fellőtt és az ISS-re érkező orosz teherűrhajó fogadására. (MTI/EPA/NASA)

Felkapott területeken léphet előre a magyar űripar

InfoRádió

Hamarosan kézzelfogható eredményei lehetnek a magyar-orosz űripari együttműködésnek: készül a Trabant mikroműhold-flotta, és előrehaladott kutatások zajlanak a Nemzetközi Űrállomásra telepítendő mérőállomások kifejlesztéséért is. A magyar űrhajós kiválasztása teljes nyilvánosság mellett zajlik majd – mondta Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

Jó eséllyel növelhető Magyarország részvétele az Európai Űrügynökség kutatási programjaiban, mivel az országnak számos - jelenleg nagy figyelmet kapó - területen vannak eredményei - mondta az InfoRádiónak Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos. Ez utóbbiak között említette az Innostudio Kft. űrkémiai kutatásait, az anyagtudományokat, az űridőjárás-vizsgálatokat és az űrélettani kutatásokat, mint olyan területeket, amelyekbe érdemes lehet más magyar vállalatoknak is bekapcsolódniuk.

A magyar-orosz űrkutatási együttműködés részleteiről szólva Ferencz Orsolya elmondta, hogy

már zajlik a Trabant mikroműhold-flottának a tervezése és fejlesztése, hamarosan építése is,

Ennek elsődleges feladata az űridőjárás és a magnetoszféra, a plazmaszféra állapotának tanulmányozása lesz. Ez a műhold abban egyedülálló, hogy nagyon kevés saját zajjal működik, ezért nagyon értékes adatállományt várnak tőle a kutatók.

A másik nagyon jelentős fejlesztésben, amiben részt vesznek a magyarok, az a Nemzetközi Űrállomás külső felületére kihelyezendő négy mérőállomás tervezése és megépítése az Obstanovka kísérlet második fázisa keretében - mondta a miniszteri biztos. Mivel az űrállomás egy nagy kiterjedésű fémtárgy, ami különleges körülmények között, egy előmágnesezett plazmában mozog, és ezáltal egyedülálló elektromágneses hullámtani és egyéb részecskehullám-kölcsönhatások megfigyelésére alkalmas.

Fontos a dozimetriai fejlesztések ismertetése is - jegyezte meg a miniszteri biztos, hiszen jelen pillanatban is az orosz modulok részét képezik a Pille dózismérő rendszer és az azonnali fedélzeti kiolvasást lehetővé tevő egység. Ezeket a világ legjobb ilyen műszerei között tartják számon, mivel gyakorlatilag azonnal ellenőrizhető a használatukkal, hogy egy űrsétáról visszatérő űrhajóst milyen sugárterhelés ért a világűrben.

Ferencz Orsolya az InfoRádiónak elmondta azt is:

a magyar űrhajós kiválasztása még nem kezdődött el, azt a teljes nyilvánosság bevonása mellett végzik majd.

Jelenleg a magyar-orosz közös tudományos bizottság létrehozása és a program részleteinek kidolgozása zajlik. Ezeket egy államközi szerződés rögzíti majd a kiválasztás megkezdése előtt. Az űrhajóssal szemben támasztott elvárások szempontjai ismertek, hiszen az orosz űrhivatal, a Roszkozmosz honlapján is elérhető.

A magyar űrprogram aktualitásairól bővebben január 20-án, hétfő este 6 órától hallhatnak, amikor is az űrkutatásért felelős miniszteri biztos lesz az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.

Nyitókép: MTI/EPA/NASA

Kapcsolódó hang

A magyar-orosz űrkutatási program részletei
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018