eur:
394.39
usd:
371.66
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Világűr, 2018. április 4.A NASA által közreadott képen a SpaceX magáncég Dragon ember nélküli teherszállító űrhajója a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra érkezik 2018. április 4-én. A Dragon 2,6 tonnányi ellátmányt és berendezést szállított az űrállomásra. (MTI/AP/NASA)
Nyitókép: -

Magyar űrkémiai kutatások az űrállomáson

Két magyar érdekeltségű kémiai kutatás is zajlik a Nemzetközi Űrállomáson jelenleg, mindkettőnek a gyógyászatban is lehet jelentősége.

Várhatóan az első negyedévben már az eredmények kiértékelésével foglalkoznak annak az új fejlesztésű kémiai formulációs berendezésnek a magyar fejlesztői, amely jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson, az Európai Űrügynökség Cloumbus laboratóriumában, mikrogravitációs kísérleteket, teszteket végez - adta hírül a Piac és Profit. Az InnoStudió Zrt. mintáit a SpaceX a legutóbbi, CRS-19 elnevezésű kereskedelmi missziója 2019. december 5-én juttatta fel a Nemzetközi Űrállomásra, közel egy tonnányi egyéb tudományos eszközzel és berendezéssel. A kísérlet részeként fellőtt kémiai formulációs berendezés a magyar cég mintáit is tartalmazza.

A tudományos berendezésmisszióban egy japán űripari céggel (Japan Manned Space Systems Corporation) együttműködve egy magyar cég, az InnoStudio Zrt. is részt vesz. A cég a ThalesNano/Darholding csoport tagja, amely egyike a legnagyobb közép-európai innovatív technológiai hálózatoknak.

Darvas Ferenc, a cég alapítója és elnöke és Mezőhegyi Gergő, a cég Űrkémiai Divíziójának vezetője elmondták a lapnak: az űrkutatás történetében elérkeztünk abba az időszakba, amikor az űrkémia és alkalmazásai (kémiai szintézisek és formulációk irányított végrehajtása az űrben) fontos tényezővé válnak mind az űrtechnológia, mind a földi vegyipar és gyógyszeripar részére.

Lehetőséget kaptak egyik űrkémiai szabadalmuk mikrogravitáció alatti validálására, illetőleg újszerű nanostruktúrák űrbeli létrehozatalára.

" E kísérletek legjobb tudomásunk szerint világelsőként valósulnak meg, ezek sikere többek között újszerűen formulált gyógyszerekhez, növényvédőszerekhez, kozmetikumokhoz vezethet.” - mondta Darvas Ferenc.

A projektben magyar részről az InnoStudio mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszertudományi Tanszéke orvosbiológiai szempontból jelentős fehérjemintákkal vesz részt, melyek gyógyszer célpontnak számítanak úgy daganatos-, mint széleskörűen elterjedt epidemikus betegségekkel szemben.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×