INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 25. péntek
Eufrozina, Kende

űrkutatás

space x

űrkémia

gyógyszeripar

Világűr, 2018. április 4.A NASA által közreadott képen a SpaceX magáncég Dragon ember nélküli teherszállító űrhajója a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra érkezik 2018. április 4-én. A Dragon 2,6 tonnányi ellátmányt és berendezést szállított az űrállomásra. (MTI/AP/NASA)

Magyar űrkémiai kutatások az űrállomáson

Infostart

Két magyar érdekeltségű kémiai kutatás is zajlik a Nemzetközi Űrállomáson jelenleg, mindkettőnek a gyógyászatban is lehet jelentősége.

Várhatóan az első negyedévben már az eredmények kiértékelésével foglalkoznak annak az új fejlesztésű kémiai formulációs berendezésnek a magyar fejlesztői, amely jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson, az Európai Űrügynökség Cloumbus laboratóriumában, mikrogravitációs kísérleteket, teszteket végez - adta hírül a Piac és Profit. Az InnoStudió Zrt. mintáit a SpaceX a legutóbbi, CRS-19 elnevezésű kereskedelmi missziója 2019. december 5-én juttatta fel a Nemzetközi Űrállomásra, közel egy tonnányi egyéb tudományos eszközzel és berendezéssel. A kísérlet részeként fellőtt kémiai formulációs berendezés a magyar cég mintáit is tartalmazza.

A tudományos berendezésmisszióban egy japán űripari céggel (Japan Manned Space Systems Corporation) együttműködve egy magyar cég, az InnoStudio Zrt. is részt vesz. A cég a ThalesNano/Darholding csoport tagja, amely egyike a legnagyobb közép-európai innovatív technológiai hálózatoknak.

Darvas Ferenc, a cég alapítója és elnöke és Mezőhegyi Gergő, a cég Űrkémiai Divíziójának vezetője elmondták a lapnak: az űrkutatás történetében elérkeztünk abba az időszakba, amikor az űrkémia és alkalmazásai (kémiai szintézisek és formulációk irányított végrehajtása az űrben) fontos tényezővé válnak mind az űrtechnológia, mind a földi vegyipar és gyógyszeripar részére.

Lehetőséget kaptak egyik űrkémiai szabadalmuk mikrogravitáció alatti validálására, illetőleg újszerű nanostruktúrák űrbeli létrehozatalára.

" E kísérletek legjobb tudomásunk szerint világelsőként valósulnak meg, ezek sikere többek között újszerűen formulált gyógyszerekhez, növényvédőszerekhez, kozmetikumokhoz vezethet.” - mondta Darvas Ferenc.

A projektben magyar részről az InnoStudio mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszertudományi Tanszéke orvosbiológiai szempontból jelentős fehérjemintákkal vesz részt, melyek gyógyszer célpontnak számítanak úgy daganatos-, mint széleskörűen elterjedt epidemikus betegségekkel szemben.

Nyitókép: -
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018