eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Világűr, 2018. április 4.A NASA által közreadott képen a SpaceX magáncég Dragon ember nélküli teherszállító űrhajója a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra érkezik 2018. április 4-én. A Dragon 2,6 tonnányi ellátmányt és berendezést szállított az űrállomásra. (MTI/AP/NASA)
Nyitókép: -

Magyar űrkémiai kutatások az űrállomáson

Két magyar érdekeltségű kémiai kutatás is zajlik a Nemzetközi Űrállomáson jelenleg, mindkettőnek a gyógyászatban is lehet jelentősége.

Várhatóan az első negyedévben már az eredmények kiértékelésével foglalkoznak annak az új fejlesztésű kémiai formulációs berendezésnek a magyar fejlesztői, amely jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson, az Európai Űrügynökség Cloumbus laboratóriumában, mikrogravitációs kísérleteket, teszteket végez - adta hírül a Piac és Profit. Az InnoStudió Zrt. mintáit a SpaceX a legutóbbi, CRS-19 elnevezésű kereskedelmi missziója 2019. december 5-én juttatta fel a Nemzetközi Űrállomásra, közel egy tonnányi egyéb tudományos eszközzel és berendezéssel. A kísérlet részeként fellőtt kémiai formulációs berendezés a magyar cég mintáit is tartalmazza.

A tudományos berendezésmisszióban egy japán űripari céggel (Japan Manned Space Systems Corporation) együttműködve egy magyar cég, az InnoStudio Zrt. is részt vesz. A cég a ThalesNano/Darholding csoport tagja, amely egyike a legnagyobb közép-európai innovatív technológiai hálózatoknak.

Darvas Ferenc, a cég alapítója és elnöke és Mezőhegyi Gergő, a cég Űrkémiai Divíziójának vezetője elmondták a lapnak: az űrkutatás történetében elérkeztünk abba az időszakba, amikor az űrkémia és alkalmazásai (kémiai szintézisek és formulációk irányított végrehajtása az űrben) fontos tényezővé válnak mind az űrtechnológia, mind a földi vegyipar és gyógyszeripar részére.

Lehetőséget kaptak egyik űrkémiai szabadalmuk mikrogravitáció alatti validálására, illetőleg újszerű nanostruktúrák űrbeli létrehozatalára.

" E kísérletek legjobb tudomásunk szerint világelsőként valósulnak meg, ezek sikere többek között újszerűen formulált gyógyszerekhez, növényvédőszerekhez, kozmetikumokhoz vezethet.” - mondta Darvas Ferenc.

A projektben magyar részről az InnoStudio mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszertudományi Tanszéke orvosbiológiai szempontból jelentős fehérjemintákkal vesz részt, melyek gyógyszer célpontnak számítanak úgy daganatos-, mint széleskörűen elterjedt epidemikus betegségekkel szemben.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Jelentősen emelkedtek a tőzsdék múlt héten, miután az amerikai törvényhozók elfogadták az amerikai adósságplafonról szóló törvényjavaslatot. Az ázsiai piacok nagyrészt emelkedtek hétfőn, miután Joe Biden hétvégén aláírta az amerikai adósságplafonról szóló törvényt. Ezzel szemben európai tőzsdék a múlt pénteki rali után iránykereséssel kezdték ezt a hetet, és az USA-ban is csak minimális elmozdulások látszanak. Mindeközben az olajárakra is érdemes figyelni, amelyek felpattantak azt követően, hogy Szaúd-Arábia további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést, és további termeléscsökkentést ígért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×