eur:
393.14
usd:
367.83
bux:
65966.74
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Erre készüljön, ha a tömegközlekedést választja az ünnepek alatt

Változik a vonatok és távolsági buszok mellett a BKK járatainak közlekedési rendje az ünnepi időszakban. Mutatjuk, mire készüljön.

December 25-től 28-ig pedig az ünnepnapi menetrend lesz érvényben - mondta az InfoRádiónak Biber Anett, a MÁV-csoport szóvivője.

Ezeken a napokon érdemes tájékozódni, hogy közlekedik-e egyáltalán az általunk kiválasztott járat, mivel az ünnepnapi menetrend alatt közlekedik a legkevesebb szerelvény.

Ezt követően csak január elsején kell eltérésre, vagyis ünnepnapi menetrendre számítani a megszokotthoz képest. A következő nap visszaáll a vonatközlekedés szokásos rendje.

Elsősorban a távolsági vonatokon számít jelentősebb utasszám növekedésre a MÁV. A vasútnak könnyebbséget jelent, hogy a munkaszüneti és ünnepnapok alakulása alapján idén több választási lehetősége van az utasoknak, és így jobban eloszlik a forgalom is. Emellett hosszabbak lesznek a szerelvények is, de ha valakinek egy bizonyos vonat indulása fontos, érdemes most is elővételben korábban megszerezni a menetjegyét, pót- és helyjegyét - hívta fel a figyelmet a szóvivő.

A megszokott kedvezmények most is élnek majd: például ha

az utas az online megvásárolt jegyet automatában nyomtatja ki, akkor öt, ha laptopon, tableten vagy okostelefonon mutatja be a jegyet, akkor 10 százalék kedvezményt kap.

A peremidős, csúcsidőn kívüli - többnyire napközbeni - vonatokkal utazna valaki, és online vált jegyet a kiválasztott szerelvényre, akkor 20 százalékos engedményre számíthat. Ezeket a vonatokat @ jellel jelölik a menetrendben - hívta fel a figyelmet a szóvivő. Megemlítette, hogy

a diákigazolvánnyal nem rendelkező, 26 év alatti fiatalok számára hétvégi utazáshoz biztosított 33 százalékos kedvezményt a MÁV az ünnepi időszakban 20-án 10 órától egészen január elsején éjfélig biztosítja.

Módosul a helyi és helyközi buszjáratok menetrendje is

A Volánbusznál kicsit bonyolultabban alakul a közlekedés, ezért a társaság arra kéri az utasokat, hogy időben tervezzék meg az ünnepi időszak alatti utazásukat, és indulás előtt tájékozódjanak a Volánbusz honlapján. A megnövekvő forgalom miatt érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva a helyet az utazásra.

December 25-én és 26-án a munkaszüneti napoknak megfelelően indulnak az autóbuszok, szintén korlátozásokkal, elsősorban a kora hajnali órákban.

December 27-én és 28-án a szabadnapokon érvényes menetrend szerint, míg 29-én, vasárnap a munkaszüneti napokon, 30-án hétfőn pedig a tanítási szünetben, munkanapokon érvényes menetrend szerint közlekednek a Volán járatai.

Szilveszterkor a tanítási szünetben, munkanapi, január 1-én, újévkor pedig a munkaszüneti napnak megfelelő menetrend szerint érdemes a buszmegállókba érkezni.

Szilveszter éjszaka és újév hajnalán egyes járatok nem, vagy korlátozásokkal közlekednek.

Január 2-án és 3-án a tanítási szünetben érvényes munkanapi menetrend szerint közlekednek a Volánbusz által üzemeltetett járatok, míg január 5-én, vasárnap és 6-án, hétfőn már a megszokottak szerint, a hét első tanítási napját megelőző és a hét első tanítási napjára érvényes menetrendben meghirdetett autóbuszok indulnak.

Ugyanakkor egyes településeken a helyi járatok a fentiektől eltérően közlekedhetnek. Az ünnepi menetrenddel kapcsolatos részletes tájékoztatás ITT érhető el:

A Volán arra is felhívta az utasok figyelmét, hogy

a 2019. december havi és második félhavi helyi és helyközi bérletek 2020. január 7-én 24:00 óráig érvényesek.

Budapesten járatsűrítéssel készül a BKK

Már a karácsony előtti időszakban sűrítette a belvárosban és a bevásárlóközpontok környékén a megnövekedett utas és járműforgalom miatt egyes járatainak indulását a Budapesti Közlekedési Központ a közösségi közlekedési szolgáltatást a fővárosban - mondta Varga Etele, a BKK Info munkatársa az InfoRádiónak.

A járatsűrítés a BKK 2-es, a 4-es, 6-os és a 17-es villamos, illetve a 80-as trolibusz és jó néhány autóbusz járatát is érintette.

Emellett a belvárosi karácsonyi rendezvények helyszínét az érdeklődők közösségi közlekedéssel közelítsék meg, mivel már most is tapasztalható, hogy az esti órákban egyre nehezebben járható a belváros - hívta fel a figyelmet Varga Etele.

December 25-én és 26-án ünnepnapi menetrend szerint indulnak a BKK járatok, kivéve a hajókat, mivel azok nem indulnak el. A következő két napban a szombati, az év utolsó két napján, vagyis december 30-án és 31-én pedig év végi munkanapi menetrendre kell készülniük az utasoknak.

December 27-től minden nap meghosszabbított menetidővel, éjjel fél egyig jár majd az M2-es és az M4-es metró is, segítve az ünnepi forgalmat.

Az M3-as metróval pedig minden nap, egészen január 5-ig Újpest központ és a Nagyvárad tér között lehet közlekedni, vagyis az ünnepek alatt nem kell pótlóbuszra számítani a belvárosban.

A Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között ebben az időszakban továbbra is metrópótló busz viszi az utasokat.

Emellett 27-étől mindennap egész éjjel közlekedik az 5-ös, a 7-es, a 8E és a 9-es busz is - az éjszakai járatok mellett.

A D2-es hajójárat pénteken és szombaton meghosszabbított üzemidővel este 8-ig közlekedik a Kossuth Lajos tér, Batthyány tér, Várkert Bazár, Petőfi tér útvonalon.

Szilveszterkor egész éjjel járnak majd a metrók, emellett az 5-ös, a 7-es, a 8E és a 9-es busz is. De a többi éjszakai busz is gyakrabban követi majd egymást. A hévek is egész éjszaka üzemelnek.

Idén is útnak indultak a kedvelt karácsonyi rendkívüli járatok: a Fényvillamossal január 5-ig lehet utazni naponta délután 4 órától. A Mikulástrolibusz ugyancsak január 5-ig közlekedik, naponta fél 4-től.

Részletes tájékoztatást a járatokról ide kattintva talál.

A parkolási rend is változik

December 23-án este nyolctól január másodikán reggel nyolcig díjmentesen lehet parkolni a főváros közterületein.

A kivételt a Várban lévő és az őrzött P+R parkolóhelyek és garázsok, a Citadella és a Rákóczi tér alatti mélygarázs, illetve a Flórián üzletközpont parkolója, és a Margitsziget északi részén lévő parkoló jelent - hívta fel az autósok figyelmét Varga Etele. Az őrzött parkolók és garázsok alatt a

  • II. kerület, Hűvösvölgy végállomásnál,
  • a X. kerület, Pillangó utcai metróállomás mellett, és az Örs vezér tere metróvégállomás mellett,
  • a XIII. kerület, Újpest-Városkapu metróállomásnál,
  • a XIX. kerület, Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti, valamint a KÖKI Terminálnál találhatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Franciaország Észtországgal, Lettországgal, Litvániával, Hollandiával és Lengyelországgal együtt új szankciórendszert javasol az Európai Unió számára az orosz dezinformációs és választási beavatkozási műveletek elleni küzdelem érdekében. A Bloomberg által látott tervezet szerint az orosz vonatkozású szereplők által végrehajtott destabilizáló tevékenységek száma nőtt Európában, és különböző hibrid eszközökkel aláássák a demokráciát, a stabilitást és a jogállamiságot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×