eur:
392.61
usd:
365.33
bux:
66580.8
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: pixabay

Az agrárminiszter szerint még ebben a hónapban megáll a sertéspestis terjedése

Nagy István arról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy a kórt terjesztő vaddisznók a tél közeledtével visszahúzódnak az erdőkbe, így valószínűleg nem lesznek új fertőzések.

Meg lehet védeni a házisertés-állományt a sertéspestistől, de ehhez nagyon komoly munka és fegyelmezettség kell nap mint nap - mondta az adógrárátárca vezetője az InfoRádióban. A kór a vaddisznók között terjed, arra ugyanakkor jó: hogy sokkal komolyabban vegyük az állat-egészségügyi előírásokat - tette hozzá Nagy István. Min mondta

szorosabbra fűzik a viszonyt a tenyésztőkkel. Szakértők, állatorvosok ellenőrzik a telepeket, felhívják a figyelmet a hiányosságokra, ellátják fertőtlenítő szerekkel a gazdákat.

A közös munka a félelem miatt alakult ki, de a miniszter szerint a sertéságazatot hosszú távon kedvezően befolyásolja majd.

A legutóbbi Budapest-környéki, zárt területen kimutatott fertőzésből mintha az látszana, hogy az természetes úton nem kerülhetett ide a korábban fertőzött területekről, Kelet-Szlovákiából, illetve Észak-Magyarországról. Erre reagálva a tárcavezető elmondta, elképzelhetetlennek tartja, hogy egy sertéstenyésztő éjszaka vadászott, és ugyanabban a csizmában bement a saját telepére. Ez tilos.

"Ezt a fegyelmezetlenséget nem engedheti meg magának senki, akkor sem, ha ő a tulajdonos, mert óriási kockázatot hordoz magában.

Ki kell mondanunk, ragályfogó tárgyakkal terjed a vírus.

A terjedés üteme viszont lassul, azért került bele mégis ismét a hírekbe, mert Budapesten, kiemelt helyen, a Pilisi Parkerdő Zrt budakeszi erdészetének disznóskertjében ütötte fel a fejét a betegség. A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, nem magától jelent meg Budán a vírus, azt valaki oda bevitte "lábon, kézen, élelmiszerben, bárhogyan."

Nagy István hozzátette, hogy a kukorica lassan lekerül a szántóföldekről, a vaddisznók visszahúzódnak az erdőkbe télre, ígyszerinte a sertésinfluenza októberre lecseng teljesen. Nagy István hangsúlyozta, hogy a kór

emberre teljesen ártalmatlan, semmilyen következménye nincsen az emberre nézve, még akkor sem, ha fertőzött hús készítményét fogyasztja valaki.

Ha viszont egy fertőzött élelmiszert valaki eldob és azt megeszi a sertés, az megfertőződik" - hangsúlyozta a miniszter.

Nagy István arról is beszélt, hogy Romániában igazán nagy baj, ahová Magyarországról a vírus megjelenése óta 48 százalékkal nőtt az import. Hazánk eközben 18 százalékkal csökkentette a sertésbehozatalt - tette hozzá az agrártárca vezetője

A teljes beszélgetést pénteken 18 órától hallhatják az InfoRádióban (88,1).

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×