eur:
393.04
usd:
366.24
bux:
66865.68
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: pixabay

Szigorúan korlátozott területté nyilvánították egész Budát

Bognár Lajos országos főállatorvos kedd reggel jelentette be, hogy megkezdődött az állatok leölése Budakeszin, ahol a napokban több száz, a sertéspestis miatt elhullott vaddisznót találtak a Pilisi Parkerdő Zrt budakeszi erdészetének disznóskertjében.

Frissítette Magyarország interaktív sertéspestis-térképét a Nébih, eszerint a hatóság Buda teljes területét, illetve Budapest agglomerációjának teljes dunántúli felét úgynevezett "szigorúan korlátozott területté" (SZKT) nyilvánította - írja a 444.hu és a magasles.reblog.hu.

Mint arról az Infostart is beszámolt, több száz, a sertéspestis miatt elhullott vaddisznót találtak a Pilisi Parkerdő Zrt budakeszi erdészetének disznóskertjében. Fontos tudni, hogy a Budakeszi Erdészet elkerített vadászterülete nem azonos a Budakeszi Vadasparkkal. Bognár Lajos országos főállatorvos kedd reggel az M1 aktuális csatornán elmondta, hogy

megkezdődött az állatok leölése Budakeszin, hiszen a betegség miatt ki kell üríteni a területet.

A főállatorvos elmondása szerint biztos, hogy emberi közvetítéssel jutott be a vírus, hiszen Budakeszi környezetében, a természetben még nincs jelen, vagyis semmilyen összeköttetés nincs Budakeszi és a fertőzött területek (Kelet-Magyarország) között, vagyis a betegség természetes terjedése kizárható.

A 444 összefoglalójában idézi azokat a rendeleteket, amelyeket az országos főállatorvos szabott meg egy idén februári határozatában, és amelyek hatályba lépnek azokon az országrészeken, amelyeket szigorúan korlátozott területté nyilvánítottak.

  • Akit azon kapnak, hogy moslékkal etet - ami amúgy is tilos - annak azonnal kiirtják a teljes állományát, állami kompenzációra sem számíthat.
  • Aki kültéren neveli a sertéseit, köteles a helyszínt kettős kerítéssel körbevenni. Ha nem teszi meg, akkor 90 napon belül kártalanítás nélkül leölik az állatait. (Ha súlyosbodik a helyzet, az illetékesek dönthetnek úgy, hogy az SZKT-n belül válogatás nélkül minden nem nagyüzemben tartott disznót kiirtanak.)
  • Az érintett területen belül mindenhol, ahol sertést tartanak, kötelező a kéz- és lábfertőtlenítő használata. A járművek is csak kerékfertőtlenítés után hajthatnak be a diszkóknak otthon adó udvarrészbe és csak így jöhetnek ki onnan. A sertésekhez csak a gazdájuk vagy a gondozójuk mehet be, a tulajdonos pedig köteles részletes nyilvántartást írni minden olyan személyről, aki kapcsolatba kerül az állatokkal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×