eur:
393.74
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

"Késik, koszos, semmi nem jó" – a MÁV-vezér tudja a megoldást

Utasok tüntettek csütörtökön a Keleti pályaudvar előtt, mert megelégelték a vonatok állandó késését és a vasúti közlekedés egyéb hiányosságait. A MÁV vezetője szerint az államnak új szerelvényeket kell vásárolnia és fel kell újítania a síneket, ha gyorsabb és pontosabb járatokat akar.

"Minden egyes nap, reggel és délután is ugyanúgy késnek a vonatok" – utasok panaszkodtak az Index videósának a vasúti közlekedésre a Keleti pályaudvar előtt rendezett tüntetésen csütörtökön. "Késik, koszos, nem foglalkoznak az emberekkel, semmi nem jó" – hangzott egy másik reklamáció.

A megmozdulást szervező Közlekedő Tömeg Egyesület elnökségi tagja, Gyöngyösi Máté szerint

a létszámhiány már alapvetően befolyásolja a vasúti szolgáltatás színvonalát.

"Vannak olyan járatok, amelyek kimaradnak emiatt. A pénztárak is hamarabb bezárnak, az emberek időben nem tudnak jegyet venni, és a vonatokon például nincsen elég kalauz, ilyen is előfordul" – ismertette.

A MÁV elnök-vezérigazgatója szerint viszont nem a létszámhiány a társaság legnagyobb gondja. Homolya Róbert az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt erről. "38 ezren dolgoznak most a MÁV-csoportban, és körülbelül 1000 betöltetlen álláshely van. Tavaly ez a hiány egy picit több volt, száz fővel. A számok pedig, azt gondolom, hogy nem aggasztóak" – fogalmazott.

Homolya Róbert szerint azért késnek annyit a vonatok, mert a pályák és a szerelvények is öregek.

"30-40 éves hálózaton közlekednek a szerelvények, amiknek az átlag életkora szintén 30-40 év. Döntést kell hoznia a tulajdonosunknak, a magyar államnak, hogy befektet-e most a következő 30-40 évre, vagy egyébként 20-30 éves szerelvényeket újítgatunk fel. Hogyha mondjuk a légkondicionálást, a zárt láncú wc-t és az elektronikus ajtót felszereljük ezekre a régi szerelvényekre, az körülbelül 70-80 millió forintba kerül – ismertette –, egyébként meg 420-430 millió forintból teljesen új, 200 kilométer per órára levizsgázott, teljesen modern IC+ kocsikat tudunk gyártani a MÁV-Start saját üzemében Szolnokon."

A további fejlesztési tervekről Lopper Dániel, a MÁV kommunikációs igazgatója tájékoztatott: "Azt tervezzük, hogy 2025-ig a menetidőt Budapest és Debrecen között két óra alá csökkentjük, Budapest és Miskolc között pedig egy és háromnegyed óra közelébe csökkentjük" – ismertette.

A vonatközlekedés problémái az önkormányzati választás kampányában

elérték a politika ingerküszöbét is.

Az MSZP lemondásra szólította föl Homolya Róbertet, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatóját. A Fidesz azzal vágott vissza, hogy a MÁV-ot a szocialista kormányok tették tönkre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×