INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

nyelvvizsga

okirat

másolat

Államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványok.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!

Ha 2000 előtt nyelvvizsgázott, és elhagyta bizonyítványt, most bajban van

Infostart

Csak 2000. január 1. után tett nyelvvizsgákról tudnak hiteles másolatot kiállítani. Az eredeti papírok szétáztak a Rigó utcában.

A XX. század második felében tett nyelvvizsgákról egész egyszerűen nincs közhiteles igazolás, tehát ha valaki elveszítette a papírját, az nagyon rosszul jár, ahogy az Index egyik olvasója is, aki 1987-es orosz felsőfokújára hivatkozik - hiába.

Egy új állás megpályázásához lett volna szüksége a papírra, amit nem talált, ezért elment a Rigó utcai központ utódjának számító ELTE Origo Nyelvi Centrumba, megadta nekik adatait, és aziránt érdeklődött, milyen módon tudják neki pótolni az elvesztett bizonyítványt. A válasz:

sehogy, mert nincs közhiteles adatbázis.

Az érintett ezután a hazai nyelvvizsgaközpontok szakmai felügyeletét ellátó Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központhoz fordult. Tőlük is azt kérte, hogy állítsanak ki neki egy hatósági igazolást az elveszett nyelvvizsga-bizonyítványáról, de itt sem tudtak segíteni neki.

2000 óta az elveszett nyelvvizsga-bizonyítványok pótlására kizárólag a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ jogosult. A 2000 előtti bizonyítványok ügyében azonban ők sem tudnak segíteni,

hivatalos dokumentumot ezekről ők sem tudnak kiállítani, mert a megalakulásuk előtt letett nyelvvizsgákról ők sem rendelkeznek közhiteles adatbázissal. Ha tehát valakinek megvan a papírja, akkor nyelvvizsgásnak számít, ha nem, nem.

A Rigó utcában tárolt iratok egyébként a régi központ pincéjében többször is szétáztak,

az amúgy is rendezetlen iratok egy része megsemmisült. Az Oktatási Hivatalnál is csak 2000-ig visszamenőleg vannak meg a papírok. Az érintettnek egyetlen esélye van a portál szerint: újból levizsgázni, és a vizsgadíjat is ki kell fizetni.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018