INFORÁDIÓ 
2019. október 21. hétfő
Orsolya

parlament

országgyűlés

napirend előtti felszólalás

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára érkezik az Országgyűlés plenáris ülése előtt 2019. június 17-én.

Máris megy az önkormányzati választási kampány a parlamentben

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Megkezdődött az Országgyűlés plenáris ülése. A képviselők ezen a héten minden hétköznap összeülnek, hogy megvitassák a jövő évi költségvetést. A hétfőn napirend előtt felszólalók azonban legalább ennyire fontos témának tartották az önkormányzati választást.

Gréczy Zsolt (DK) szerint az önkormányzati választás újabb lehetőség az ellenzék számára, hogy "tovább gyengítse az orbáni rezsimet". Üdvözölte a már tető alá hozott megállapodásokat, valamint azt, hogy az LMP is beszállt a Tarlós István-ellenes szövetség majdani jelöltje mögé. "A szabadásg rozsdás kapui újra megnyílhatnak" - ezt négyszer is kimondta a képviselő.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint most is csak az történik, ami máskor: megkezdődött a szokásos ellenzéki casting, amelynek résztvevői minden nap elárulják egymást.

Tordai Bence (Párbeszéd) arra panaszkodott, hogy nagyon meleg van a 3-as metróban, egyúttal reklámzta egy kicsit Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt ezer focipályányi új zöld felületet ígérő programját.

Kövér László házelnök emlékeztette, hogy

a köztársasági elnök még nem hirdette ki az önkormányzati választás időpontját, tehát még nincs kampány,

utána pedig megadta a szót Cseresnyés Péternek, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkárának, aki elárulta, már vizsgálják az M3-as metró légkondicionálásának lehetőségét.

Harrach Péter (KDNP) is beszélt aztán az őszi voksolásról. Szerinte a kormánypártok erősödnek, az ellenzék pedig szétesik, és csak az Orbán-gyűlöletre tud építeni. Rétvári Bence, az erőforrástárca parlamenti államtitkára válaszában úgy fogalmazatt, a Gyurcsány-házaspár maga alá próbálja gyűrni az ellenzéket.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel népességcserének nevezte azt, hogy a kormány olcsón dolgozó vendégmunkásokat enged be az országba.

Szerinte a gazdaságvédelmi akcióterv csak fokozza a magyar dolgozók kivándorlását és az idegenek bejövetelét.

Neki is Dömötör Csaba válaszolt: lakosságcserét nem a kormány akar, hanem az ellenzék, most már a jobbikosok is, hiszen nem szavazták meg a migrációellenes törvényeket. A külföldiek magyarországi munkavállalása pedig uniós alapjog - tette hozzá.

Korózs Lajos kevesellte az egészségügyi dolgozók újabb béremelését, Rétvári Bence emlékeztette, az Orbán-kormány a szocialistákkal ellentétben évek óta növeli az egészségügyi béreket.

Az Országgyűlés szerdán kezdi meg a jövő évi költségvetés vitáját. Az LMP-s Keresztes László Lóránt erről beszélt. Szerinte a kormány feléli a jövőt, mert nem néz messze a legfontosabb társadalmi, gazdasági, illetve környezeti problémákkal. A családokra, az egészségügyre, az oktatásra, a nyugdíjakra, az államháztartásban dolgozókra és a rendvédelemre is több jut 2020-ban, mint idén - válaszolta neki Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A fideszes Bánki Erik szerint a jövő évi büdzsé a családok és az adócsökkentés költségvetése lesz. Tállai András egyetértett vele. Azt mondta,

a családokra 11 százalékkal több pénz jut, mint idén.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Napirend előtt a parlamentben
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018