eur:
395.36
usd:
364.73
bux:
65551.46
2024. március 19. kedd Bánk, József
Érkeznek a hívők a farnasi református templomhoz a felújított 18. századi harangláb átadása alkalmából tartott ünnepi istentiszteletre 2018. március 4-én. Az erdélyi, Kolozs megyei településen megújult harangláb a külhoni magyar műemlékek felújítását segítő Rómer Flóris Terv támogatásából, a Teleki László Alapítvány koordinálásával készült el. Ennek keretében kicserélték a harangtorony zsindelyfedését, a haranglábhoz csatlakozó kerítést és kaput helyreállították, illetve a harangláb villámhárítójának tervezési és kivitelezési munkáit is megcsinálták.
Nyitókép: MTI/Biró István

Turisztikai célpont lehet a gyülekezet nélkül maradt templomokból

A középkori templomok felújításakor nem csak a hívekre, de időnként a felekezeti hovatartozásra is tekintettel kell lenni - mondta az InfoRádióban a Teleki László Alapítvány igazgatója. Erdély déli részén több olyan templom is található, amelyet már nem használnak. Ezek kulturális értéket képviselnek, így a felújítás után akár turisztikai célponttá is tehetők – tette hozzá Diószegi László.

Az egyházak számára is segítség, ha a Teleki László Alapítvány segít a templomok helyreállításában – mondta a szervezet igazgatója. "Döntően olyan helyeken dolgozunk, ahol az elöregedett, megfogyatkozott gyülekezet nem képes arra, hogy saját maga gondozza a templomát” – tájékoztatott. Hozzátette: igyekeznek, hogy az építési idő ne nyúljon túl hosszúra, hiszen ekkor az épület nem tudja betölteni funkcióját.

Az emberek a felújított templomokban bizonyos értelemben a saját lakásukat szeretnék viszontlátni.

Diószegi László elmondása szerint mindenhol felmerül a fűtés szükségességére, amivel az a gond, hogy nagy károkat tud okozni egy műemléképületben. A Kárpátalján a hengerelt festést fehérre meszeltre cserélték a református templomokban, melyet megszerettek a közösségek. „Lehet ízlést is formálni ezzel a munkával, és kell is” – jegyezte meg.

A másik nagy vitatéma a református templomoknál a freskók kérdése – tette hozzá az alapítvány igazgatója. Amikor feltárnak egy értékes freskót, el kell fogadtatni a gyülekezettel, hiszen ebben az egyházakban elfogadhatatlan, hogy szent képeket lássanak. Visken – ahol jelentős magyar közösség él – találtak egy ép, értékes freskót, három évig győzködték a presbitériumot, mire sikerült kompromisszumot kötni: a műkincset az istentisztelet alatt le lehet függönyözni – emelte ki az igazgató.

A középkori templomaink többsége ma református templom

– hangsúlyozta Diószegi László.

Funkcióváltás

A gyülekezet nélküli templomok jövője is évtizedekre biztosítva van, ha felújítják azt – mondta a Teleki László Alapítvány vezetője, hozzátéve: „ki tudja, lehet, addigra már jobb idők lesznek-e?”. Ha egyházi funkciót nem is tudnak neki biztosítani, a turizmusban még lehet szerepe az épületnek. Éppen ezért olyan térségekben, ahol egymás mellett több ilyen műemlék is található, útvonalat alakítanának ki, illetve 1-2 hetente buszjáratot biztosítanának – fejtette ki Diószegi László.

Az internet lehetőséget ad arra, hogy a templomról online tájékoztatást kapjanak a turisták – tette hozzá az alapítvány igazgatója. Ez azt is biztosítja, hogy ne maradjon gazdátlan az épület, ne legyen derékig érő gaz, ne vizesedjenek a falak.

Dél-Erdélyben, a Maros mentén egy, nagyjából 10 kilométeres körben több ilyen, gyülekezet nélküli templom is látható

– mondta Diószegi László. Dél-Erdélyből már a 20. század elején megfogyatkozott a magyarság, de a Kolozsvár melletti mezőségben pedig a második világháború után gyorsult fel a kiüresedés.

Az alapítvány igazgatója szerint a püspökségek a gyülekezetek fenntartására koncentrálnak, így segítségnek veszik, ha felújítják és rendben tartják az üresen álló templomaikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×