INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

mobilitási pont

szent gellért tér

közlekedés

Tóth Tamás, a Lime elektromos rollermegosztó magyarországi képviselője, Igaz Eszter, a Donkey Republic közbringa kommunikációs és marketing koordinátora, Michaletzky Márton, a GreenGo autómegosztó ügyvezetője, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, Sáreczky Richárd, a MOL Limo autómegosztó ügyvezető  igazgazója és Nemesdy Ervin, a BKK Zrt. vezérigazgatója (b-j) az első budapesti mobilitási pont megnyitóján a Szent Gellért téren 2019. május 10-én.

Mobilitási pontot adtak át a fővárosi Szent Gellért téren

InfoRádió / MTI

Kísérleti jelleggel nyitottak meg egy úgynevezett mobilitási pontot pénteken Budapesten, a Szent Gellért téren, a 4-es metró kijáratánál, ahol két hónapon keresztül autó-, bicikli- és elektromosroller-megosztó szolgáltatás érhető el.

A megnyitón elhangzott: 2017 májusában indult a Cities-4-People elnevezésű európai uniós projekt, amelyben öt európai város - köztük Budapest - arra vállalkozott, hogy különböző közlekedési megoldásokat teszteljen. A projekt célja, hogy közösségi tervezéssel emberközeli megoldásokat hozzanak létre, ezeket teszteljék és értékeljék.

A fővárosi önkormányzat elkötelezett ebben a munkában, és szeretnék jobban megismerni a budapestiek igényét a mobilitás területén - hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

A projekt célterülete a budai Duna-part Margit híd és Műegyetem rakpart közötti szakasza. Három kísérleti elem valósul meg:

  • a mobilitási ponton kívül
  • egy hétvégi gyalogos- és kerékpárosbarát forgalomtechnikai beavatkozás a budai felső rakpart Erzsébet híd és a Szabadság híd közötti szakaszán,
  • továbbá a turistaösvényekhez hasonló, "budai sétaösvény" elnevezésű gyalogos útvonal.

Elsőként a mobilitási pontot adták át, amelynek lényege, hogy többféle szolgáltatás érhető el egy központi helyen. A Szent Gellért téren igénybe lehet venni a LIME elektromosroller-megosztó, a Mol Bubi és a Donkey Republic kerékpármegosztó, a Mol Limo és a Green Go autómegosztó szolgáltatást.

A kéthónapos kísérlet során várják a felhasználók véleményét. Szalay-Bobrovniczky Alexandra kiemelte, a tesztidőszak eredményei nagyban segítik majd a budapesti közlekedési rendszer hatékonyabb működését.

Bővült a Mol Bubi rendszere is

A közbringarendszer pénteken 16 új gyűjtőállomással és 300 új kerékpárral bővült. Ezekkel együtt már 143 állomás van Budapesten, és a rendszerben 1846 kerékpár áll rendelkezésre a fővárosban - mondta Nemesdy Ervin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója a megnyitón.

A BKK közleménye szerint A VII., IX., XI., XIII. és XIV. kerületben alakítottak ki új állomásokat, egyebek közt az Almássy téren, a Dohány utcai zsinagógánál, a Műegyetem rakparton, az Infoparknál, a Pap Károly utcában, a Béke téren és Rákosrendező vasútállomáson.

A fejlesztésnek köszönhetően olyan frekventált, sokak által látogatott területeken, mint a XI. kerületi egyetemi negyed, illetve az Infopark, hat új gyűjtőállomással bővül a rendszer. A VII. és IX. kerületben is sűrűbb lett a szolgáltatási terület: a felhasználók négy új helyszínen vehetik fel és tehetik le a kerékpárokat.

A szolgáltatás területileg is bővült: a XIII. kerületben a Rákosrendező térsége (Szegedi úti tengely) is elérhetővé vált a kerékpárokkal. Ez azért is fontos, mert a vonattal Budapestre érkezőknek nem szükséges a Nyugati pályaudvarig bemenniük a Váci út eléréséhez.

Több mint 700 autó, feleannyi bicikli és 200 e-roller

A megnyitón elhangzott, hogy a Mol Limo ma már 450 autóval áll rendelkezésre, a Green Go szolgáltatása keretében 300 elektromos autó vehető igénybe, a Donkey Republicnak 350 biciklije van Budapesten, továbbá jelenleg a fővárosban közösségi rendszerben 200 elektromos roller érhető el.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018