eur:
393.17
usd:
366.78
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Európa megvédésére szólított fel Orbán Viktor - a nap hírei

Európa megvédésére szólított fel a magyar kormányfő az Európai Unióba 2004 után belépett országok varsói találkozóján. Az európai szintű bérek bevezetése mellett érvelt az ellenzéki pártok többsége a május elsején tartott rendezvényeken. A kor világméretű tragédiájának nevezte a munkanélküliséget május elsején Ferenc pápa. A nap legfontosabb hírei május 1-én.

Európa és a kereszténység megvédésére szólított fel a magyar kormányfő, hogy a közép-európai országok a jövőben is kihasználhassák az uniós tagságban rejlő lehetőségeket. Orbán Viktor a közösséghez 2004 után csatlakozott országok varsói csúcstalálkozóján tette közzé Facebook oldalára az erről szóló videót. A 13 ország részvételével tartott varsói találkozón a többi között a közös uniós piac és költségvetés szerepét hangsúlyozó nyilatkozatot fogadtak el, viszont elégtelennek nevezték az Európai Bizottság 2020 utáni költségvetésre vonatkozó javaslatát.

Történelmi fontosságú pillanatnak nevezte az Európai Unió 15 évvel ezelőtti bővítését az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker hangsúlyozta: a 2004-es bővítés lehetővé tette a kontinens földrajzának és történelmének kibékítését. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében kiemelte: számára akkoriban Európa a szabadság, a modernitás és a biztonság jelképe volt. Michel Barnier, az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója úgy vélte: 2004-ben nem pusztán bővítésről, hanem a kontinens újraegyesítéséről volt szó.

Tisztességes bért, napi legfeljebb 8 órás munkaidőt, 5 napos munkahetet, és általában is több jogot követel a munkavállalóknak és az érdekképviseleteknek a Magyar Szakszervezeti Szövetség a munka ünnepe alkalmából kiadott nyilatkozatában. Az érdekképviselet, amely Budapesten, az Andrássy úton tartott felvonulást, úgy vélte: a közszolgáltatások területén szinte lehetetlen a sztrájk, valamint a versenyszférában megjelent a túlóra törvény.

A többi között az európai minimálbér, minimál-nyugdíj és családi pótlék bevezetése mellett érvelt az ellenzéki pártok többsége a május elsején tartott rendezvényeken. Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd közös európai parlamenti listájának vezetője közölte: a magyar munkavállalók kétharmadának fizetése nem éri el az átlagkeresetet. A Demokratikus Koalíció EP-listavezetője, Dobrev Klára pártja rendezvényén úgy vélte: Magyarország számára nincs más út, csak az, hogy egy erős európai közösség egyenrangú polgára legyen. Demeter Márta az LMP társelnöke azt közölte: céljuk, hogy Magyarországon is tisztességes európai béreket kapjanak az emberek. A Jobbik majálisán Gyöngyösi Márton EP listavezető azt mondta: a nemzeti minimumok között központi témává tenné a migráció, a kivándorlás és a bérfelzárkóztatás ügyét.

A munkájukat elvesztőkért és a munkát keresőkért emelte fel szavát Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a kor világméretű tragédiájának nevezte a munkanélküliséget május elsején a Szent Péter téren tartott általános audienciáján. Ferenc pápa támogatást kért azoknak, akik áldozatos munkájukkal az emberiség közös javát szolgálják. Az egyházfő már többször beszélt arról, hogy a munka elsőrendűnek számít az emberi méltóság szempontjából. Május elseje katolikus egyházi ünnepnek számít, amelyen 1955 óta Szent József, a munkások védőszentje előtt tisztelegnek.

A világ számos országában tartottak megmozdulásokat május elsején. Európában az unió ellen és mellett is tartottak felvonulásokat. Németországban csaknem négyszázezren vettek részt a szakszervezetek felvonulásain, amelyeken európai szintű lépéseket követeltek a munkavállalók helyzetének javítására, az egységes minimálbér meghatározására. A felszólalók emellett az EP-választáson való részvételre buzdítottak. A lengyel fővárosban, Varsóban Európai Unió-ellenes jelszavakkal tüntettek a radikális nemzetiek, az ország uniós csatlakozásának 15. évfordulóján. Moszkvában többszázezren vonultak fel a Vörös téren. Isztambulban több mint 120 embert vettek őrizetbe a nem engedélyezett tüntetések miatt.

Egy határait és kultúráját védő Európát szeretne építeni Orbán Viktorral a Liga olasz kormánypárt vezetője. Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes csütörtöki budapesti látogatása előtt beszélt erről egy olasz kampányrendezvényen. Előzőleg a magyar kormányfő egy olasz lapinterjúban Matteo Salvinit nevezte Európa jelenlegi legfontosabb emberének a migráció megállítása és az unió átalakítása terén. Orbán Viktor a La Stampa olasz napilapnak azt mondta: az Európai Néppártnak nem a baloldallal, hanem a Matteo Salvini vezette jobboldallal kell együttműködnie.

Szükség esetén kész a katonai beavatkozásra Venezuelában az Egyesült Államok. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta: Washington a békés hatalomátadást részesítené előnyben az országban. Az amerikai külügyminiszter előzőleg arról is beszélt: Nicolás Maduro venezuelai elnök készen állt arra, hogy Kubába meneküljön, de Moszkva maradásra bírta. Nem sokkal később Oroszország arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy ne avatkozzon bele a venezuelai belügyekbe. Erre reagálva Washington is elfogadhatatlannak nevezte, hogy Moszkva megpróbálja befolyásolni a venezuelai eseményeket.

Menesztette Gavin Williamsont a védelmi miniszteri tisztségből a brit kormányfő. Theresa May azután döntött így, hogy bizalmas információk szivárogtak ki a kormány nemzetbiztonsági bizottságának üléséről. Sajtóértesülések szerint a testület arról döntött, hogy a Huawei korlátozott szerepet vállalhat a brit 5G távközlési hálózat kiépítésében.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×