INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

benkő tibor

tűzszerész

honvédelmi miniszter

magyar honvédség

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett honvédségi tűzszerészeszközök átadásán a Magyar Honvédség budapesti hadikikötőjében 2019. április 24-én. Új eszközöket, járőrautókat és védőruházatot kaptak a tűzszerészek.

Benkő Tibor: méltatlanul keveset beszélnek a tűzszerészek áldozatvállalásáról

Infostart

Az elmúlt 20 évben 11 katona halt meg tűzszerész feladatok ellátása közben. A tűzszerészek naponta járják az országot, hogy az előkerült bombák, robbanószerkezetek ne veszélyeztessék az állampolgárok biztonságát - emlékeztetett a honvédelmi miniszter, amikor új eszközöket adott át a tűzszerészeknek.

Új eszközöket, köztük járőrautókat és védőruházatot kaptak a Magyar Honvédség tűzszerészei szerdán Budapesten. Benkő Tibor honvédelmi miniszter az ünnepélyes átadáson elmondta: a tűzszerészek évente mintegy 2500 riasztást kapnak, vagyis naponta öt-hat járőrt kell helyszínre küldeni szerte az országban.

A Magyar Honvédség hadikikötőjében tartott rendezvényen Benkő Tibor emlékeztetett arra: még mindig számtalan feltárt és feltáratlan hely van Magyarországon, ahol a tűzszerészek munkájára van szükség. A tűzszerészek naponta járják az országot, hogy az előkerült bombák, robbanószerkezetek ne veszélyeztessék a magyar állampolgárok biztonságát.

Mégis - a miniszter szerint - méltatlanul keveset szólnak arról, hogy milyen áldozatvállalással végzik munkájukat a tűzszerészek minden nap. Benkő Tibor megemlékezett arról is, hogy

az elmúlt 20 évben 11 katona halt meg tűzszerész feladatok ellátása közben.

Fontos, hogy méltó módon elismerjék a katonák mindennapi helytállását és szolgálatát - jegyezte meg a miniszter, kiemelve: kötelességük, hogy a legjobb, legkorszerűbb, a legnagyobb biztonságot nyújtó eszközöket adják nekik. Ezzel együtt viszont fontosnak nevezte a miniszter a katonák megfelelő kiképzését, megfontolt gondolkodását, felkészültségét is. Benkő Tibor bejelentette azt is:

további terveik vannak arra, hogy a tűzszerészeket még jobban ösztönözzék.

A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében az elmúlt időszakban buszokat, tehergépjárműveket, járőrautókat, védőruházatot, generátoros robbantógépeket, aknakutató műszereket, önjáró tűzszerész felderítő robotokat, búvár felszereléseket kaptak a katonák.

Tavaly összesen több mint 36 ezer robbanótestet találtak Magyarországon.

Idén, április közepéig 552 bejelentés érkezett a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. Ebből több mint százszor soron kívül kellett intézkedniük a katonáknak. Eddig összesen több mint 3300 robbanótest került elő.

Április 10-én például a fővárosi BAH-csomópontnál egy 203 milliméter átmérőjű, száz kilogrammos szovjet gyártmányú rombológránátból szerelték ki a gyújtószerkezetet, amit a helyszínen meg is semmisítettek. Hatástalanítottak egy ötven kilogrammos magyar gyártmányú bombát, valamint elszállítottak több különböző típusú és nemzetiségű robbanótestet és gyújtószerkezet maradványt.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018