eur:
393.85
usd:
364.76
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a nyári Erzsébet-táborok elindulása alkalmából tartott sajtótájékoztató után kézműves foglalkozáson vesz részt a zánkai Erzsébet Üdülőközpont és Táborban 2018. június 18-án. Novák Katalin elmondta, hogy tartalmas és olcsó kikapcsolódást kínálnak egész nyáron az Erzsébet-táborok, amelyekben tavalyhoz képest idén több gyermek és hosszabb ideig nyaralhat.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Megvannak a családvédelmi program részletei - könnyítések lesznek a csokban

Megjelentek a Magyar Közlönyben a családvédelmi akcióterv részletei, az intézkedések fontos lépések a családbarát Magyarország felé vezető úton - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák Katalin elmondta, a kedden közzétett kormányrendeletek tartalmazzák a július elsejével életbe lépő négy új intézkedés

  • a babaváró támogatás,
  • a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása,
  • a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó hitelek kibővítése,
  • az ingatlanfedezetű jelzáloghitelek mérséklése

részleteit, valamint néhány adminisztratív könnyítést a csok szabályozásában.

Utóbbira példaként elmondta, a jövőben, ha valaki már igénybe vette a csokot, de olyan élethelyzetbe került, hogy vissza kellett fizetnie a támogatást, és ezt meg is tette, akkor még egyszer felveheti azt úgy, mintha korábban még nem tette volna meg.

A közlönyben megjelent a kormányhatározat a már folyamatban lévő bölcsődei férőhelyek bővítéséről, valamint a 2020. január elsejétől életbe lépő új intézkedésekről, a négygyerekes nők személyi jövedelemadó (szja) mentességéről és a nagyszülői gyedről - közölte az államtitkár.

A kormányhatározat szerint

a jelenlegihez képest 20 ezerrel emelik a bölcsődei férőhelyek számát,

így 2022-re 70 ezer férőhely jöhet létre, gondoskodnak a megfelelő szakemberek biztosításáról a bölcsődékben, továbbá áttekintik a bölcsődék finanszírozási rendszerét is, és megemelik a magán- és a családi bölcsődék finanszírozását - ismertette.

A legalább négy gyermeket szülő, illetve örökbefogadó és felnevelő nők szja-mentességét törvényben kell majd szabályozni, ez az őszi parlamenti ülésszak idején történhet meg - közölte Novák Katalin, hozzátéve,

az szja-mentesség élethosszig tart, a munkával megszerzett jövedelemre vonatkozik, és megmarad mellette a családi adókedvezmény rendszere is.

A nagyszülői gyednek köszönhetően a dolgozó szülők átadhatják majd a gyed jogosultságukat valamelyik nagyszülőnek. Ebben az esetben a nagyszülő korábbi jövedelme lesz az irányadó a gyed összegének kiszámításánál, viszont a szülőnek kell jogosultnak lennie a gyed-re - mondta az államtitkár. Ismertetése szerint egy nagyszülő több gyerekének több unokája után többszörösen is igénybe veheti a gyedet, ugyanakkor nem lehet párhuzamosan otthon a nagymama és a nagypapa is két különböző unokával.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×