eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Polt Péter nem tesz eleget a meghívásnak – a nap hírei

Külgazdasági képviseletet nyit a kormány Jeruzsálemben. Álhírnek minősítette az Európai Bizottság a magyar kormány újabb tájékoztató kampányában szereplő állításokat. Több mint 2 milliárd forintért vett egy Van Dyck képet a Szépművészeti Múzeum.

Külgazdasági képviseletet nyit a kormány Jeruzsálemben, ami újabb előrelépés lesz a magyar-izraeli kapcsolatok szorosabbra fűzésében – jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor az izraeli miniszterelnökkel tartott egyeztetés után elmondta: tájékoztatta Benjámin Netanjahut a közelgő európai parlamenti választásokról, amelynek egyik fontos célja lesz az antiszemitizmus visszaszorítása Európában.

A pénzügyminiszter szerint a digitalizáción múlik a versenyképesség javulása. Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülése után újabb jelentős munkahelyteremtő beruházásokra számít és versenyképességet javító intézkedéseket ígért.

Elhibázottnak tartja a kormány gazdaságpolitikáját az LMP. Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes úgy vélte: a GDP 5 százalékát kitevő uniós forrás érkezett az országba, és a külföldön dolgozók is annak 1,2 százalékát küldik haza, vagyis ezek nélkül szerinte nincs GDP-növekedés.

Álhírnek minősítette az Európai Bizottság a magyar kormány újabb tájékoztató kampányában szereplő állításokat. Margarítisz Szkínász, a brüsszeli testület szóvivője kijelentette: nem igaz, hogy az Európai Unió aláássa a nemzeti határvédelmet, és nincs terv az úgynevezett humanitárius vízumok bevezetésére sem. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár viszont erre azzal reagált: a magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad

Nem megy el az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának ülésére a magyar legfőbb ügyész. Polt Péter a testület elnökének írt levelében azt írta: a látszatát is kerülni akarja annak, hogy a meghallgatás politikai kampányeseménnyé váljon. A testület az európai csalásellenes hivatal által is érintett ügyekről akarta meghallgatni a legfőbb ügyészt.

A Corvinus Egyetem tervezett új fenntartójáról vitázott a parlament. Palkovics László innovációs miniszter a kormány javaslatát ismertetve közölte: az intézmény fenntartói jogait az állam júliustól átadja egy vagyonkezelő alapítványnak. A Jobbik szerint a magánegyetemmé alakított Corvinus tandíjas képzése elrettenti a szegényebb diákokat. Az MSZP úgy véli, hogy 2010 óta minden szegmensben romlott a magyar oktatás színvonala ezért akar modellváltást a kormányzat. A DK vezérszónoka álláspontja az, hogy a kabinet egy jól működő, elismert egyetemet privatizál úgy, hogy ott a saját érdekei érvényesüljenek. Az LMP neoliberális, tandíjpárti törvénynek tarja a javaslatot.

Költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tesz a Párbeszéd Palkovics László innovációs miniszter korábbi akadémiai jövedelme miatt. A párt kétségbe vonja, hogy az innovációs miniszter jogosan vett fel éveken keresztül havi 800 ezer forintos fizetést az MTA egyik kutatóintézetétől.

Új vezetője van a MÁV-START-nak. A vasúttársaság vezetője felmentette Csépke Andrást, aki 2015 nyara óta volt a személyszállító cég vezérigazgatója. A MÁV-START irányítását Kerékgyártó József, a MÁV Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft. ügyvezetője veszi át.

Van Dyck képet vett a Szépművészeti Múzeum, ez az utóbbi száz év legnagyobb értékű műtárgybeszerzése. A Stuart Mária hercegnőt ábrázoló portréért 2,1 milliárd forintot fizetett a múzeum, a pénzt a kormány adta.

Az Európai Tanács elnöke szerin az uniós tagállamoknak feltétel nélkül támogatniuk kell Ukrajnát az orosz agresszióval szemben. Donald Tusk a kijevi parlament rendkívüli ülésén úgy fogalmazott: csak annak van joga magát európainak nevezni, aki szolidáris Ukrajnával.

Meghalt Karl Lagerfeld német divattervező. 85 éves volt. A hamburgi származású divatcézár 1983 óta volt a Chanel művészeti igazgatója, de volt saját márkája is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×