eur:
393.76
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szándékos gyújtogatás okozta a kollégiumtüzet - a nap hírei

Intézkedési tervet dolgoz ki a jegybank és a Bankszövetség a jelzáloghitel-szerződések kiváltásának ösztönzésére. A közigazgatási bíróságokról szóló törvények megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól az ellenzék. Gyújtogatás okozta a Ráday utcai kollégiumtüzet. A nap legfontosabb hírei február elsején.

Intézkedési tervet dolgoz ki a jegybank a Magyar Bankszövetséggel közösen a meglévő jelzáloghitel-szerződések kiváltásának ösztönzésére - közölte a Magyar Nemzeti Bank a napi.hu-val. A gazdasági portál azt írja: a fennálló állomány hosszabb kamatperiódusra váltása szerződésmódosítással, hitelkiváltással valósulhat meg.

Képmutatónak nevezte az Európai Unió viszonyulását Kínához a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint az együttműködés összeurópai érdek, mint ahogy az is, hogy Közép-Európa kínai forrásokat is felhasználva fejlessze infrastruktúráját.

A közigazgatási bíróságokról szóló törvények megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól közös beadványában az ellenzék. A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum képviselője, valamint három független képviselő azzal érvel, hogy az új jogszabályokkal sérül a hatalmi ágak megosztásának elve, veszélybe kerül a közigazgatási bíróságok függetlensége és pártatlansága. A Fidesz szerint az ellenzék újabb ürügyet keres, hogy támadja a kormányt.

Az MSZP elnöke szerint nincs mit ünnepelni a köztársaság napján, mert ma Magyarországon nincs köztársaság. Tóth Bertalan a 13. kerületben tartott rendezvényen azt mondta: Magyarországon olyan rendszer épült ki, amely a köztársaság alapintézményeit tagadja. Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke pártja megemlékezésén úgy fogalmazott: a hazafiaknak és demokratáknak közösen kell szembeszállniuk Orbán Viktor rendszerével.

A Jobbik megszűnésének lehetősége is napirenden lesz a párt néhány héten belül megrendezendő rendkívüli kongresszusán, amelyet az újabb számvevőszéki büntetés miatt hívtak össze. Sneider Tamás, a Jobbik elnöke bejelentette: az összesen mintegy egymilliárd forintnyi szankció behajtása ellehetetleníti a párt érdemi részvételét az európai parlamenti választási kampányban. Az Állami Számvevőszék szerint a Jobbik politikai nyomásgyakorlással próbálja befolyásolni a szervezet tevékenységét.

Szándékos gyújtogatás okozta a Ráday utcai kollégiumtüzet, amelyben egy ember meghalt - jelentette be Budapest rendőrfőkapitánya. Terdik Tamás elmondta: két 15 és egy 16 éves fiatal körömlakk lemosóval belocsolt szivacsot gyújtott, ettől égett ki az épület. Hozzátette: a fiúk beismerő vallomást tettek, szabadlábon védekeznek, halált okozó közveszély okozásával gyanúsítják őket.

Első fokon elutasította a 2015-ös röszkei tömegzavargás ügyében elítélt férfi kártérítési keresetét a Fővárosi Törvényszék.Ahmed H. azért fordult bírósághoz, mert álláspontja szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda a Soros-tervről tartott nemzeti konzultáció rá vonatkozó pontjával megsértette a jó hírnevét.

Szlovákiában lezárult az elnökválasztás jelöltállító szakasza.A pozsonyi törvényhozás elnöke a 18 kandidáló közül 15 indulását hagyta jóvá. Felmérések szerint a március 16-i voksoláson egyikük sem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, így második fordulót kell majd tartani.

Megállapodtak az uniós tagállamok a Brexit utáni brit vízummentesség feltételeiről. Az uniós kilépés után Egyesült Királyság állampolgárai 90 napig tartózkodhatnak a közösség területén bármely féléves időszakban.

Kizárta Hollandia felelősségét a srebrenicai mészárlásban a hágai legfelsőbb bíróság főügyésze. Az állásfoglalás szerint a gyenge fegyverzettel felszerelt holland katonák nem tudhatták, mi lesz a sorsa a később meggyilkolt 300 muszlim férfinak, amikor átadták őket a szerb fegyveres erőknek.

Az Egyesült Államok hivatalosan is bejelentette, hogy felfüggeszti részvételét a közép-hatótávolságú atomfegyverek felszámolásáról szóló szerződésben. Donald Trump amerikai elnök közölte: a kivonulás hat hónapon belül befejeződik, hacsak Oroszország nem tér vissza a szerződés teljesítéséhez, és megsemmisíti az egyezményt sértő rakétáit.

A közeljövőben nem lesz amerikai katonai beavatkozás Venezuelában - jelentette ki az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. John Bolton azt mondta: Donald Trump minden lehetőséggel számol, de Washington célja a békés hatalomátadás elérése. A CNN hírtelevízió közben arról tudósított, hogy Juan Guaidó, az Egyesült Államok és több ország által ideiglenes államfőként elismert ellenzéki politikus készen áll amerikai katonai segítséget kérni.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×