eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Országos sztrájkot hirdetett március 14-re több szakszervezet - a nap hírei

Nőtt Magyarország kiber-fenyegetettsége. Az országban először egy 72 éves férfin végeztek belső sugárterápiás kezelést.

Országos sztrájkot hirdetett március 14-re több szakszervezet, ha nem sikerül megállapodni követeléseikről a kormánnyal. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta: arra kérték a miniszterelnököt, hogy jelölje ki a kabinet képviselőit, akik tárgyalnak majd az érdekképviseletekkel a tarthatatlan, követhetetlen bérpolitika és bérrendszer rendezéséről. Hozzátette: a szakszervezetek elutasítják a Munka törvénykönyvének módosítását.

Figyelmeztető sztrájkot hirdetett péntek délelőttre az Audi szakszervezete. A bértárgyalásokon a cégvezetés 20 százalékos béremelést ajánlott a munkavállalóknak, amely két lépcsőben valósulna meg, idén és jövőre 10-10 százalékos növeléssel. A szakszervezetek azonban már az idén 18 százalékos emelést követelnek – erősítette meg Szimacsek Tibor, az érdekképviselet elnökségi tagja az InfoRádiónak.

Várhatóan még az idén megnyílik a Nemzetközi Beruházási Bank magyarországi irodája. Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: a teljes központ két-három éven belül települ Magyarországra. A jelenleg moszkvai székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank fejlesztési projektekre, beruházásokra nyújt közép- és hosszú távú hiteleket.

A kutatóintézeti hálózat megújítására irányuló kormányzati terveket ismertette az innovációs és technológiai miniszter az MTA érintett intézet-vezetőivel. Palkovics László közölte: a jövőben elválik egymástól az innovációs és kutatási finanszírozás, az Innovációs Alap mellett létrejön a közvetlen költségvetési forrásokat kezelő Kutatási Alap. A támogatások felhasználásáról, a támogatandó témák meghatározásáról a hamarosan létrejövő Nemzeti Tudománypolitikai Tanács dönt.

Az országban először egy 72 éves férfin végeztek belső sugárterápiás kezelést tavaly decemberben a Semmelweis Egyetemen. A beteg jól van, másnap már hazaengedték. A úgynevezett radioembolizációs daganatterápia lényege, hogy a máj tápláló erein keresztül mikroszkopikus méretű sugárforrások tízezreit juttatják be a tumor vérellátásába. A terápia a hagyományos onkológiai kezelésre nem reagáló, sebészileg el nem távolítható májdaganatokban szenvedőknek adhat új reményt.

Teljes látogatási tilalom lesz péntektől a Honvédkórház intézményeiben az influenzajellegű megbetegedések miatt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán közölte, hogy megkezdődött az influenzajárvány az országban. A megbetegedések miatt már több fővárosi és vidéki kórházban elrendelték a teljes vagy részleges látogatási tilalmat.

A következő években száz új óvoda épül, legalább nyolcvanat pedig felújítanak - közölte az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós a magyar oktatási rendszer egyik legfontosabb elemének nevezte az óvodát, amelynek küldetése hogy a gyermekek alapvető készségeit fejlessze.

A tavalyi negyedik negyedévben nőtt Magyarország kiber-fenyegetettsége az előző időszakhoz képest - közölte a Kaspersky Lab orosz kiberbizonsági vállalat. A jelentés szerint a cég védelmi szoftvereit használó magyar felhasználók valamivel több mint negyedét érte a webes böngészésből eredő támadás, ezzel Magyarország az 53-ikról a 38. helyre lépett a globális veszélyeztetettségi ranglistán. Veszélyforrásként Magyarország a 43. helyen szerepelt.

Oroszországhoz köthető oldalak és profilok százait törölte a Facebook. Az egyik hálózat Közép- és Kelet-Európa országaiban, a Balti államokban, Közép-Ázsiában és a Kaukázusban működött, míg a másik Ukrajnával foglalkozott. A különféle profilok kezelői független hírforrásként állították be magukat, és egyebek mellett a NATO-ellenes nézetekről és tiltakozó mozgalmakról tettek közzé bejegyzéseket.

Január utolsó hetében szavaz a brit parlament arról a javaslatról, amelyet a kormány állít össze a brit uniós tagság megszűnésének további menetéről. A londoni alsóház a héten jelentős többséggel utasította el a Brexit feltételrendszeréről az Európai Unióval elért megállapodást.

Az amerikai elnök és a francia elnök után a brit kormányfő is lemondta részvételét a jövő heti davosi Világgazdasági Fórumon. Theresa Maynek épp a konferencia előtt, január 21-én kell bemutatnia a törvényhozás alsóházában új Brexit-tervét.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×