eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Frankfurt, 2015. október 13. Könyveket rendezget egy eladó a 67. Frankfurti Könyvvásár egyik pavilonjában 2015. október 13-án. Az október 14-én nyíló könyvvásárnak az idén Indonézia a díszvendége. (MTI/EPA/Frank Rumpenhorst)
Nyitókép: MTI/EPA/Frank Rumpenhorst

Új fejezetéhez ért az Alexandra-botrány, bedühödtek a károsult kiadók

Matyi Dezsőék családi vállalkozása egy nyilatkozat szerint egyenesbe jött idén, az összesen 3 milliárd forintnyi mínuszban lévő kiadók viszont felkapták a fejüket erre az információra.

Nyílt levélben kérte számon a könyvkiadó-érdekvédők (MKÉSZ) vezetője, Galambos Ádám Matyi Dezsőt, akinek a nevéhez kötik a kiadókat 3 milliárd forinttal megrövidítő, úgynevezett Alexandra-botrányt. A nyílt levél apropója az volt, hogy Matyinak az Alexandrát vezető lánya videóinterjút adott egy bulvárlapnak, amelyben arról beszél, hogy családi cégük helyzete rendeződött.

Közben a 3 milliárd forint eltűnése miatt évek óta zajlik a nyomozás, ami a mai napig nem került a bíróság elé. A videó után azonban Galambos Ádám azzal a kérdéssel fordult Matyi Dezsőhöz, a bevallottan sikeres év profitjából mikor szándékozik kifizetni a becsapott könyvkiadókat.

A kiadók és terjesztők egyesülete (MKKE) tavaly hatpontos javaslatcsomaggal kereste meg tavaly a kulturális államtitkárságot, ami arra irányult, hogy a kormány álljon jót az átvert kiadók kárjaiért, még úgy is, hogy összege négyszerese annak, amennyivel az állam a hazai könyvkiadást támogatja.

A Zoom.hunak nyilatkozó Galambos sérelmezi, hogy nem halad a bírósági ügy, pedig a tanúként beidézett Matyi Dezső már több személyre is terhelő vallomást tett, és kihallgatták a sértett kiadókat is. Matyi Dezső válaszolt is a levélre, amiben közli, ő is elszenvedője az ügynek, méghozzá a rendszer miatt.

A rendszerre kitérve a Zoom.hu-cikk megjegyzi,

általánosan bevett gyakorlat, hogy a kiadók csak akkor kapnak pénzt a könyvekért, amikor ezeket a boltokban már eladták,

azonban az Alexandra Galambos szerint még így is ügyeskedett.

Matyi Dezső viszont két dolgot állít:

  • az Alexandra hálózatát külső személyek próbálták tönkretenni, a bevételeket jogellenesen megszerezték, és azzal nem hajlandók elszámolni,
  • a fizetésképtelenségért az Alexandrát tönkretevő személyeket terheli a felelősség.

Levelében Matyi nem nevezett meg személyeket, közben viszont Galambos az ügyészségtől kért tájékoztatást, és be is tekinthetett az iratokba. Ebből az derült ki Galambos számára, hogy meg sem hallgatták a nyomozás során a Matyi által említett személyeket, ezért viszont már nem Ibolya Tibor fővárosi főügyészhez, hanem Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×