eur:
394.67
usd:
370.75
bux:
65427.32
2024. április 19. péntek Emma

Aláírták a megállapodást a brit uniós tagság megszűnésének feltételeiről - a nap hírei

Az MSZP szerint másfél millió földtulajdonos vagyonát értékelné le két kormánypárti törvénymódosítás. Elfogták a rendőrök azt a férfit, aki szombaton gázsprayt használt a 2-es metrón.

Brüsszelben aláírták a megállapodást a brit uniós tagság megszűnésének feltételeiről a bent maradó tagországok vezetői és brit kormányfő. A felek politikai nyilatkozatot is elfogadtak a közösség és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatáról. Theresa May brit miniszterelnök kijelentette: a dokumentum országa érdekeit szolgálja. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arra figyelmeztetett, hogy ha a londoni parlament nem fogadja el az egyezséget, akkor Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki jövőre az unióból.

Az Európai Unió számára szomorú napnak nevezte a Brexit-megállapodás aláírásának napját a magyar kormányfő. Orbán Viktor a brüsszeli csúcsértekezleten úgy fogalmazott: pénzben is mérhető a veszteség, amelyet a közösség elszenvedett a politikai és gazdasági veszteség mellett, mivel Nagy-Britannia gazdag ország és sok pénzt visz magával.

Hétfőn tárgyalja a legfontosabb kitörési pontokat tartalmazó versenyképességi stratégiát a Nemzeti Versenyképességi Tanács. Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: a program hat területen foglalja össze azokat az intézkedési javaslatokat, amelyek révén alapvető változásokat lehet elérni az ország versenyképességében.

Az MSZP szerint másfél millió földtulajdonos vagyonát értékelné le drasztikusan két törvény módosítása. Harangozó Gábor szocialista elnökségi tag azt mondta: a kormánypártok olyan változtatást vezetnének be, amelynek értelmében mostantól a minisztérium helyett az agrárgazdasági kamara vezetése dönthetne például arról, hogy ki és milyen feltételekkel vásárolhat földet. Az ellenzéki politikus szerint a változtatások célja, hogy további földterületek kerüljenek a kormányhoz közelálló személyekhez.

Minden tizenkettedik magyar érintett volt abban, hogy valamelyik családtagját a szovjet munkatáborba vitték a második világháború végén - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence a budapesti Gulág-emlékműnél tartott megemlékezés után az InfoRádiónak elmondta: csaknem 40 éven át nem lehetett beszélni a történtekről, ezért sokan még ma sincsenek tisztában azzal, hogy mennyi magyar ember került kényszermunkatáborba.

Elfogták a rendőrök azt a férfit, aki szombaton gázsprayt használt a 2-es metrón. A rendőrség tájékoztatása szerint a 26 éves budapesti gyanúsított egy vitát követően fújta ki a gázsprayt a Keleti pályaudvari megállóban, majd elhagyta a helyszínt. Az incidens miatt a szerelvény az alagútban állt meg, és az utasokat a katasztrófavédelem menekítette ki.

Elhagyhatta a kórházat a mátrai buszbaleset valamennyi sérültje. Szombaton egy utasokkal teli jármű Kékestetőről Mátraháza felé tartva letért az útról és fának csapódott. A sofőr az RTL Klub híradójának azt mondta: fékhibát észlelt, ezért inkább a fának kormányozta a járművet, hogy megakadályozza a komolyabb balesetet. 12 sérült került kórházba.

Levélben kért bocsánatot egy erőszakot elszenvedett olasz nőtől Ferenc pápa. A Nápoly közeli Salernóban élő nő 35 éven át tartó, erőszakkal teli házasság után válni akart, ezért férje savval öntötte le az arcát. Az ENSZ 1999-ben vezette be a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napját.

Svájcban a népszavazáson megjelentek csaknem kétharmada utasította el a hazai jog elsőbbségét. A kezdeményezés az alkotmányba emelte volna, hogy a svájci jog elsőbbséget élvez a nemzetközi joggal szemben. A javaslatot a kormány, az üzleti szféra és a legtöbb párt sem támogatta, mert álláspontjuk szerint a rendelkezés hatalmas károkat okozott volna Svájc nemzetközi megítélésének.

Oroszország tüzet nyitott az ukrán haditengerészet hajóira a Kercsi-szorosnál – jelentette be a kijevi vezetés. A tájékoztatás szerint az orosz különleges erők három hajót elfoglaltak, és az incidensben két ukrán tengerész megsebesült. A történtek miatt Petro Porosenko ukrán elnök rendkívüli tanácskozásra hívta össze az ukrán fegyveres erők vezetését.

Mérgesgáz-támadás érte szombat éjjel az észak-szíriai Aleppót. Halálos áldozatok nincsenek, de több mint száz ember szorult orvosi ellátásra légzési nehézségek miatt. A gáztámadásért a damaszkuszi kormányzat ellenzéki fegyveres csoportokat tett felelőssé, a felkelők ugyanakkor hazugságnak nevezték a vádat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×