eur:
394.3
usd:
369.74
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Bizonytalanságok a rákszűrési program körül - lapszemle

A Világgazdaság a szabadságokról, míg a Magyar Idők a vágóhidakról ír.

A Népszava arról ír, hogy a szakértők ugyan örülnek az országos vastagbélrák-szűrés bejelentett elindításának, ám arra figyelmeztetnek: az állami kapacitás nem lesz elég a műszeres vizsgálathoz, de az orvosok munkaidejébe sem fér bele a rengeteg új vizsgálat.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: hamisítás és csalás miatt tett feljelentést az MSZP, a párt szerint ugyanis nem valódi az a levél, amely a sajtóban megjelent, és amelyben a szocialisták elnöke a szervezet anyagi helyzete miatt ingatlanok eladására kérte a választmány támogatását. A lap úgy tudja: a Villányi úti konferencia-központot ugyanakkor már korábban is értékesítette volna az MSZP.

A Világgazdaság összeállítása szerint a britek, a spanyolok és a franciák pihennek a legtöbbet egy évben, meglepően kevés szabadnappal gazdálkodhatnak ugyanakkor az amerikaiak és a mexikóiak is. A briteknél 28 nap szabadság mellett 9 munkaszüneti nap is van. Mexikóban egész évre csupán 6 nap szabadság jár, míg Magyarországon az alap 20 nap szabadság mellett 13 munkaszüneti nap is található a naptárban.

A Portfolio összeállításából kiderül: a legtöbb naperőmű Kínában és az Egyesült Államokban épül, a telepítések kétharmada ezekben az országokban valósul meg, de India is gyorsan tör előre, különösen a legnagyobb méretű projektekben. A legnagyobb naperőmű Kínában található, 43 négyzetkilométeres, ami majdnem kétszer akkora, mint Magyarországon a Velencei tó.

A Magyar Idők arról ír, hogy felgyorsult a munka az elmúlt hónapokban a magyarországi vágóhidakon, kacsából például mintegy 133 százalékkal többet dolgoztak fel az üzemekben, mint egy évvel korábban, a juhvágások száma pedig több mint 50 százalékkal nőtt. A pozitív tendencia a sertés- és a szarvasmarha-ágazatban is folytatódott.

A Világgazdaság cikke szerint hiába nőtt 3 százalékkal a vetésterület, a meleg miatt 3-4 százalékkal kisebb lesz a napraforgótermés az idén, ugyanakkor a nyári szárazságnak köszönhetően a termelők közül sokan megspórolhatták a vegyszeres kiszárítás költségeit. A lap szerint ez hektáronként akár 13 ezer forinttal is mérsékelheti a termelők költségeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×