eur:
394.21
usd:
370.01
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla

Népszerű a férfiaknál a szinglilét – lapszemle

A férfiaknál népszerű a szinglilét – írja a Magyar Idők. A Népszava szerint vészesen fogynak a Balaton szabadstrandjai. Kétezernél is több filmforgatási célú közterület-használati kérelem érkezett be – közölte a Világgazdaság. A Portfolio a magyarok megtakarításairól közöl összeállítást. A Pénzcentrum arról ír, hogy az Európai Unióban évek óta stagnál a vírusos hepatitis által okozott halálesetek száma. Nehéz helyzetben vannak a ruhagyártók – írja a Világgazdaság.

A férfiaknál népszerű a szinglilét – írja a Magyar Idők. A lap szerint a legutóbbi felmérés szerint Magyarországon a 15 évnél idősebb lakosság 44 százaléka házasságban élt. A nőtlenek és hajadonok száma lassú ütemben, de tovább nőtt: meghaladta az ország lakosságának egyharmadát. A Központi Statisztikai Hivatal most közzétett kutatásából kiderült, hogy egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, mivel a 30 alatti férfiak 95 százaléka még nőtlen volt. Budapesten és a nagyobb vidéki városokban a legnagyobb az egyszemélyes háztartások aránya.

Vészesen fogynak a Balaton szabadstrandjai – írja a Népszava. A lap kiemeli, hogy már csak húsz olyan település akad a tó körül, ahol vannak még ingyenes, fürdésre kialakított partszakaszok. A part menti települések polgármesterei nem vitatják, hogy az ingyenes csobbanás állampolgári jog, ám egy szabadstrand fenntartásának költsége évi több tízmillió forintba kerülhet.

A Világgazdaság arról közöl cikket, hogy kétezernél is több filmforgatási célú közterület-használati kérelem érkezett be tavaly a Magyar Nemzeti Filmalaphoz, és a filmvilág magyar helyszínek iránti érdeklődése az idén sem esett vissza: július közepéig az ezret is meghaladta az engedélyigénylések száma. Egy átlagos napon országszerte legalább öt különböző helyen forgatnak.

A Portfolio arról közöl összeállítást, hogy alig van megtakarítása a magyaroknak. Nemrég jelent meg az OECD háztartások vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségeit felmérő tanulmánya, amelyből kiderül, hogy a nettó átlagvagyon alapján a magyar háztartások a nemzetközi összehasonlításban a legkisebb megtakarítással rendelkezők között vannak. A magyarok többsége a vagyona nagy részét ingatlanban tartja. A háztartások 40 százaléka rendelkezik adóssággal, ezen belül a legnagyobb részt a jelzáloghitelek, illetve a lakásvásárláshoz köthető hitelek teszik ki.

A Pénzcentrum arról ír, hogy az Európai Unióban évek óta stagnál a vírusos hepatitis által okozott halálesetek száma. Magyarországon azonban különösen rossz a helyzet, hiszen az Eurostat összesített listája szerint 2015-ben egymillió lakosra 21 hepatitis által okozott halálesetet, ami a negyedik legtöbb az EU-ban. A betegség ráadásul a 65 évnél idősebbekre a legveszélyesebb.

A Világgazdaság arról ír, hogy nehéz helyzetben vannak a ruhagyártók, az együttes forgalmat, a profitot és a résztvevők számát tekintve is évről évre zsugorodik a piac. A Nemzeti Cégtár adatai szerint a rendszerváltás idején még százezrek dolgoztak az ágazatban, öt évvel ezelőtt pedig 26 ezren, a létszám ma alig éri el a 20 ezret. Megrendelés lenne, de nincs, aki teljesítse, mert szinte nincs olyan varroda, ahol ne lenne súlyos munkaerőhiány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×