eur:
394.06
usd:
368.32
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Újra hozzányúlnak az áfaszabályokhoz - lapszemle

Megváltoztatnák a vendéglátást terhelő áfamixet, vita van a magyar próza napjáról, arányaiban kevés magyar dolgozik külföldön.

Még ebben a parlamenti ciklusban van esély a vendéglátást terhelő áfamix egyszerűsítésére, az éttermekben elvitelre készülő ételek forgalmi adója például 22 százalékponttal csökkenhetne - írja a Világgazdaság az ágazati érdekképviseleti szövetség elnökétől kapott információk alapján. A változtatások nyomán azonos mértékben adózna a helyben készült és az elviteles étel, és nem kellene különböző áfakulcsot alkalmazni például a palackozott üdítőre, illetve a helyben készült limonádéra.

A Magyar Nemzet a magyar próza napjának meghatározása körül kialakult vitáról közölt összeállítást. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete ugyanis a tavalyi könyvhéten kezdeményezte, hogy a 2016-ban elhunyt Esterházy Péter születésnapja, április 14-e legyen ez a nap. Az ötletnek hamar vetélytársa akadt, miután a Magyar Írószövetség felvetette, hogy ünnepeljék a magyar próza napját minden évben Jókai Mór születésnapján, február 18-án, majd a művészeti akadémia is ez utóbbi elképzelés mellé állt.

Milliók várakoznak Európa határain – mondta a Magyar Időknek adott interjúban Gallai Sándor. A Corvinus egyetem oktatója, valamint a Migrációkutató Intézet tudományos igazgatója rámutatott, hogy a szubszaharai térségben a legnagyobb az elvándorlási szánék, körülbelül minden harmadik ember mondta azt, hogy adott esetben útra kelne, a legrosszabb helyzetben levő országokban ez az arány akár a negyven-ötven százalékot is eléri. Kitért arra is, hogy a nyugat-európai befogadó országok döbbenetes összegeket költenek integrációra, részben eredménytelenül.

A Magyar Idők szerint hozzávetőleg háromszázezerre tehető azon magyarok száma, akik külföldön dolgoznak, közülük pedig nagyjából 72 ezren a határ menti területeken élnek és legtöbbjük Ausztriában vállal munkát. A lapnak minderről Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadója beszélt a rendelkezésére álló adatok alapján. Hozzátette: arányaiban a környező országokhoz képest alacsony a külföldön dolgozó magyarok száma.

Hazaviszi a dugipénzt a világ egyik legnagyobb adóelkerülője, az Apple – olvasható a Portfolion. A cég készpénzállománya ugyanis hatalmasra hízott az elmúlt években és adózási megfontolásból szinte ennek teljes egészét, 200 milliárd dollárt külföldön tartott eddig a társaság. Egy nemrég tett bejelentés értelmében azonban enged a nyomásnak az Apple és hazaviszi az Egyesült Államokba a pénzt. Mindezt használhatja osztalékfizetésre, saját részvény vásárlásokra vagy akár akvizíciókra is.

A pénzcentrum.hu a korábbi BAR-listát 2011-ben felváltó Központi Hitelinformációs Rendszerről és annak mai működéséről készített összeállítást, amely elődjéhez hasonlóan lehetőséget teremt a hitelintézeteknek, hogy még idejében kiszűrjék a rossz adósokat, ám – ellentétben a korábbi rendszerrel – a jó adósok információit is tartalmazza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×