eur:
393.59
usd:
367.7
bux:
66070.86
2024. április 23. kedd Béla

Nyerő kudarc - elemzők az alkotmánymódosításról

Ez a kudarc lehetőség a kormányoldal számára - mondta az InfoRádiónak a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa azt követően, hogy az Országgyűlés nem szavazta meg az alaptörvény módosítását. Novák Zoltán úgy látja, hogy a Jobbik rövid távon ugyan sikerként kommunikálhatja, hogy eredményesen adott ultimátumot a Fidesznek, de később nehéz lesz megmagyaráznia ezt a döntését. A Magyar Progresszív Intézet főigazgatója is úgy gondolja, hogy a Fidesz profitálhat az alaptörvény-módosítás kudarcából. Magyar Kornélia szerint a Jobbik azonban nem használta ki a témában rejlő összes lehetőséget. A Századvég Alapítvány kutatási igazgatója, Orbán Balázs szerint a Jobbik nem tud politikai tőkét kovácsolni abból, hogy megakadályozta az alaptörvény módosítását.

„A papírforma érvényesült. A Jobbiknak nem nagyon volt más választása, mint hogy nem szavazza ezt meg az alaptörvény módosítását, illetve valamilyen alternatívát próbál felmutatni a Fidesszel szemben” - emelte ki Novák Zoltán.

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint az elmúlt évben Európában az összes radikális, szélsőséges párt profitált a migránsválságból, a Jobbik azonban nem, mert a kormánypárt a bevándorlásellenes mezőt teljesen elfoglalta.

„A Jobbik kommunikációja beleszürkült a mezőbe, a Fidesz elszívta előle a levegőt. Itt most döntési helyzet volt, ha a Jobbik megszavazza ezt, akkor végképp beleszürkül ebbe a kommunikációs mezőbe, ha viszont többet, mást próbál kommunikálni, valamilyen feltételt szab, mint ahogy ezt tette is, akkor önálló narratívát tud nyitni” - mondta Novák Zoltán.

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa hozzátette, ez ugyan nem könnyű, utólag meg  kell magyarázni a meglévő és a kiszemelt szavazótábornak, miért is tette a Jobbik, mindenesetre ez volt az egyetlen lehetőség, hogy önálló hangon szólaljon meg. Az, hogy ebből mit fog tudni kihozni, egyelőre inkább probléma a párt számára.

„Azt, hogy ez a döntés stratégiailag jó volt-e, az utólagos értelmezések fogják eldönteni, hogy melyik verzió válik dominánssá vagy elfogadottá. A parlamenti képeken az látszik, a Jobbik már el is kezdte ezt a kommunikáció; megjelent egy molinó, amin a Fidesz logójába arabul van beírva a felirat. Ezt valószínűleg még fogjuk látni. Nagyjából ezen a vonalon fog haladni, megpróbálja párhuzamba állítani a letelepedési kötvényt és a migrációs ügyet” - mondta Novák Zoltán.

Hozzátette, a Fidesz számára ez a kudarc egyszerre lehetőség is, hogy napirenden tartsa a témát. Már csak az a kérdés, hogy érdemes-e.

„Két verzió létezik: ha megvan a fő téma, üzenet, az a csodafegyver, amellyel a 2018-as választásoknak neki akar futni a Fidesz, akkor el fogja ejteni a migrációs témát, amennyiben nincs meg, kényszerpályán van és most lehetőséget kapott arra, hogy azzal, hogy ez a dolog nem lett lezárva, lehet erősíteni a nemzetvédő-hazaáruló kettősséget. Azt, hogy ez mennyire lesz életképes, az dönti el, van-e még témája” - hangsúlyozta Novák Zoltán.

A Magyar Progresszív Intézet főigazgatója is úgy gondolja, hogy a Fidesz profitálhat az alaptörvény-módosítás kudarcából. Magyar Kornélia szerint ugyanis a kormányoldal megtarthatja a migráció jolly jokernek bizonyuló témáját. A Jobbik viszont nem használta ki a témában rejlő összes lehetőséget - mutatott rá az elemző.

„Első pillanatra úgy tűnik, mintha ez a Fidesz veresége lenne, de hosszabb távon inkább lehetőség számára. Képzeljük el azt a helyzetet, ha megszavazza a Parlament, az alkotmánymódosítás átmegy az Országgyűlésen, onnantól kezdve nincs is folytatása a sztorinak, még hova lehet emelni a tétet? Így pedig ezzel folyamatosan napirenden lehet tartani” - mondta Magyar Kornélia.

A Magyar Progresszív Intézet főigazgatója hozzátette, egyéb szempontokból sem olyan rossz, sőt kicsit talán jobb forgatókönyv is, mintha elfogadta volna most az Országgyűlés a módosítást.

„Úgy tűnik, nem is akarnak a migráció helyett más témát találni. Ez egy jolly joker, amelyet az utóbbi másfél-két évben megtalált magának a Fidesz. Nagyon nagy energia egy újabbat ilyen mélységében felépíteni, megtanítani a társadalomnak, mit gondol róla a Fidesz - ebbe nagyon sok energiát fektetett bele” - mondta Magyar Kornélia.

A Magyar Progresszív Intézet főigazgatója nem állítja, hogy nem lesznek újabb témák, a 2018-as választásokig nem próbálkozna más témákkal a párt, de ez bejött neki, nincs indoka, hogy ejtse. Ezért nem tett meg mindent a Fidesz annak érdekében, hogy átmenjen az Országgyűlésen ez az alkotmánymódosítás.

„Rövid távon úgy tűnik, hogy ezzel a Jobbiknak állna a zászló, feltételeket támaszthat a kormánynak. Nagyon helyesen, hiszen ha valamit kérnek tőle, azt, hogy állon melléjük, akkor buta lett volna, ha nem támaszt valamilyen feltételt. Valamit viszont nem használ ki a Jobbik: ennek az alkotmánymódosításnak a tartalmát. Ha közelebbről megnézzük, köszönőviszonyban sincs azzal, amit a Fidesz állít. Ez egy nagy szemfényvesztés, mert a jogi környezetet és a közjogi berendezkedésünket egy picit sem állítja át, ahogy az unióval való viszonyunkat sem, amit egyébként a Fidesz egyébként nagyon hangoztat” - emelte ki Magyar Kornélia.

A Magyar Progresszív Intézet főigazgatója szerint abban lett volna nagy politikai lehetőség, hogy legalább megkísérelje elmagyarázni a Jobbik azt, hogy alapjaiban van probléma ezzel az alkotmánymódosítással.

„A letelepedési kötvényhez kötötte, amit, ha a hírek igazak, előbb-utóbb tényleg kivezet a Fidesz és ott fog állni muníció nélkül. Lehetett volna ebben még lehetőség a Jobbik vagy akármelyik párt számára” - hangsúlyozta Magyar Kornélia.

A Századvég Alapítvány kutatási igazgatója, Orbán Balázs szerint a Jobbik nem tud politikai tőkét kovácsolni abból, hogy megakadályozta az alaptörvény módosítását, sőt előbb-utóbb még magyarázkodnia is kell a saját szavazóinak.

„Szembekerülnek azzal a választói közösséggel, ami az október 2-i népszavazáson nem-mel válaszolt a kérdésre, ugyanis a kutatások azt mutatják, hogy azok, akik elmentek és nem-mel szavaztak, alapvetően az alkotmánymódosítást támogatták.”

Orbán Balázs egyébként úgy látja, hogy az alkotmány megváltoztatása a kormány számára sokkal inkább jogi, mint politikai jelentőséggel bírt, a migráció témáját pedig nem ez, hanem maga a valóság tartja fenn.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×