eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ilyen változásokat hozhat az új polgári perrendtartás

Az igazságügyi miniszter szerint az új polgári perrendtartás nagyobb hangsúlyt fektet a vitás felek rendelkezési jogára és a bíróknak is aktív szerepet szán a perekben. Az ellenzéki frakciók azonban több okból is kritizálták az előterjesztést.

Több céllal széleskörű szakmai egyeztetést követően alkotta meg az igazságügyi tárca az új polgári perrendtartási kódex tervezetét – mondta Trócsányi László, a minisztérium vezetője az előterjesztés expozéjában.

„A koncepció fő szabályozási célként határozta meg a perhatékonyság rendszerszintű megvalósítását, a perelterelést, a felek közötti egyeztetést előmozdító eljárási szabályok kiépítését, az osztott perszerkezet bevezetését, a perkoncentrációt biztosító eljárási szabályok megteremtését, a törvényszéken induló perekben a kötelező jogi képviselet előírását, a társult per hazai szabályának megalkotását és a modern információs technológia nyújtotta lehetőségek kiaknázását az új perrendben” - fejtette ki a tárcavezető.

A kódex megújítását Trócsányi László szerint az indokolja, hogy ahogy más európai országokban, Magyarországon sem tudtak megfelelő válaszokat adni az elmúlt évtizedekben bekövetkezett társadalmi-gazdasági változások kihívásaira a régi perjogi megoldások.

„Amellett, hogy a törvényjavaslat nagy hangsúlyt fektet a felek rendelkezési jogára, a jogvita eldöntése során a bírónak is kifejezetten aktív szerepet szán” - emelte ki.

A vezérszónokok közül elsőként felszólaló, a fideszes Répássy Róbert úgy látta, hogy a magyar jogrendszer – az alaptörvény elfogadásával kezdett – megújítása a javaslattal újabb fontos állomáshoz érkezett. A javaslat elfogadása esetén jelentősen hozzájárulhat az igazságszolgáltatás hatékonyságához – vélekedett.

Az MSZP-s Bárándy Gergely viszont nem támogatta a javaslat elfogadását, mert úgy látta, hogy a tervezet több rendelkezésének csak iránya helyes, jelen társadalmi környezetben megvalósíthatatlan volna.

„Helyeselni tudom például az elektronikus ügyintézésre való átállást. Gyakorló szakemberekkel való konzultáció után azonban azt kell mondanom: vélhetően ennek a törvénybe foglalt módja nem kellően átgondolt” - mondta a szocialista képviselő.

Vejkey Imre a KDNP részéről mégis úgy vélte, hogy az előterjesztés átláthatóbbá teszi a bírósági eljárásokat.

A jobbikos Gyüre Csaba elismerte, hogy fel kell gyorsítani a bírósági ügyintézést, ám hangsúlyozta, hogy ez nem mehet a munka minőségének rovására.

Az LMP-s Hadházy Ákos szintén több ponton kritizálta az előterjesztést:

„Tarthatatlan, jelen pillanatban is 400 olyan beadvány van Strasbourgban, ami az elhúzódó pereket teszi szóvá. Ez az egyetlen egy ok a sürgősségre, de ezt az egyetlen egy okot pedig nem orvosolja a törvényjavaslat” - fejtette ki, de összességében az LMP-s képviselő támogathatónak tartotta a tervezetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×