eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gazsó: a végletekig felsrófolták az uniós csatlakozás reményét

Nagyon sok illúzió kapcsolódott Magyarország uniós csatlakozásához tíz éve - mondta Gazsó Ferenc szociológus az InfoRádió Aréna című műsorában. Az egyetemi tanár szerint 2004-ben nem csak a köznapi emberek, hanem a politikusok is túlbecsülték a változás hasznát. Az interjút teljes terjedelmében ma este hat órától hallgatják.

"Az embereknek nem sok ismerete volt arról, hogy mit is jelent az unióhoz való csatlakozás. Arról pedig még kevésbé volt képük, hogy az a helyzet, amiben 2004 körül voltunk, milyen mozgásteret biztosít az ország számára, hogyan lehet megtalálni és felhasználni azokat az uniós lehetőségeket és erőforrásokat, amelyekkel megalapozható egy jelentős és nagyon sokakat érintő javulás" - mutatott rá a szociológus.

"Azt gondolom tehát, hogy illúziók tömege kötődött ehhez a változáshoz. A reális esélyek felmérése, ismerete viszont nagymértékben hiányzott, nemcsak a köznapi emberek körben, hanem még a politikai osztály különböző csoportjai körében is" - fűzte hozzá Gazsó Ferencs.

Az egyetemi tanár szerint a politikai osztály túlígérte a változás pozitív hozamát, a csatlakozás reményeit a végletekig felsrófolta. Másrészt pedig nem nagyon tudta megítélni azt, hogy az unió keretei között miként lehetne az ország érdeket úgy érvényre juttatni, hogy egy másfél évtizedes pangás után emelkedő pályára kerüljünk.

Az interjút teljes terjedelmében meghallgathatják az InfoRádió Aréna című műsorában ma este hat órától.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×