eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Lendvai Ildikó: "Ennél az esetnél nálam elszakadt a cérna"

Nem tartja véletlennek az MSZP elnöke, hogy Szabó Zoltán szocialista képviselő három nappal mandátuma lejárta után kapott értesítést a meggyanúsításáról az ügyészségtől. Lendvai Ildikó hangsúlyozta: kiállnak párttársuk mellett. A politikus Wieszt János korrupciógyanúba keveredett szocialista képviselő ügyéről szólva azt mondta: ha a politikusról készült videófelvételen elhangzottaknak csak a negyede igaz, ki kell mondaniuk, hogy ilyen embernek nincs helye közöttük.

Egy bosszúhadjárat aggasztó első lépésének véli az MSZP elnöke, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség különös nagy értékű, társtettesként, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének gyanúja miatt meghallgatásra idézte be Szabó Zoltán szocialista képviselőt.

Lendvai Ildikó az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: nem érti, hogy párttársa miért éppen május 17-én, három nappal képviselői mandátumának lejárta után kapta meg a hivatalos értesítést, ráadásul egy olyan ügyben, amely egy, a VII. kerületi önkormányzat által hivatalosan a politikus rendelkezésére bocsátott mobiltelefonról szól.

"Nem tudom véletlennek tekinteni, hogy a kampányban egy - a törvényes határokon belül éles kritikát gyakorló - politikus ellen három nappal az új országgyűlés megalakulása után, nagyértékű vagyoni kárnak mégsem nevezhető, bűncselekmény voltában is erősen megkérdőjelezhető cselekmény miatt gyanúsítotti idézést küldenek" - fogalmazott Lendvai Ildikó.

Az MSZP elnöke hozzátette: "Sokáig jóhiszemű voltam és szeretnék az is maradni az ügyészség tevékenységével szemben - noha mindnyájan tudjuk, hogy voltak kérdőjelek, de azt gondoltam, hogy nem politikusnak illik ezt minősíteni. Ennél az esetnél nálam elszakadt a cérna."

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: egyáltalán nem példátlan, hogy az önkormányzatok infrastruktúrát - például irodát - bocsátanak az egyéni képviselők rendelkezésére. Mint mondta, ennek kapcsán kérdést fognak intézni a testületekhez, hogy kiderítsék, hány helyen kaptak még a politikusok szolgálati telefont, de a későbbiekben sem szándékoznak ilyesmi miatt feljelentést tenni, mivel nem gondolják, hogy ez bűncselekmény lenne.

A pártelnök megjegyezte: a szerintük és ügyvédeik szerint is alaptalanul gyanúsított Szabó Zoltán és a hozzá hasonló képviselők mellé odaáll a párt, hiszen ha ilyesmit meg lehet tenni egy ismert politikussal, akkor kérdés, mit lehet megtenni kicsiben, valakinek az önkormányzati ellenfelével.

Felderíteni a simliseket

Wieszt János ügyéről szólva Lendvai Ildikó ugyanakkor azt mondta: ha a politikusról készült videófelvételen elhangzottaknak csak a negyede igaz, akkor az bűncselekmény és erkölcsi vétség, a szocialistáknak pedig ki kell mondaniuk, hogy ilyen embernek nincs helye közöttük.

Az MSZP elnöke szerint megakadályozni ugyan nem lehet, hogy a hatalom közelébe "simlis emberek" kerüljenek, azt azonban meg kell akadályozni, hogy tartósan gyakorolják az üzelmeiket, és hogy az előrelépést megvásárolva jussanak egyre feljebb a politikai ranglétrán. Ebben a szocialista párt nem jeleskedett - ismerte el.

Lendvai Ildikó szerint az elmúlt nyolc év alatt nem találták meg a megfelelő mechanizmust a simlisek kiszűrésére, ám a közszféra bér- és végkielégítési plafonját szigorító, a ciklus vége felé elfogadott törvény egy lépés ebbe az irányba. Az ilyen jogszabályokon túl azonban a pártoknak is ki kell építeniük a saját védőfalaikat.

A politikus megjegyezte: éppen a parlament előtt van egy olyan jogszabály, amely szűkítené azok körét, akiknek kötelező számot adniuk vagyongyarapodásukról. Szerinte éppen arra lenne szükség, hogy ezt a kötelezettséget minden olyan fontos poszt betöltőjére kiterjesszék, aki közpénzeket kezel - így az önkormányzati vezetőkre is.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×