eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Orbán: "Ez így nem mehet tovább"

A Fidesz elnöke szerint tavaly omladozni kezdtek azok a falak, amelyek eddig elválasztották a magyarokat. "Az egyetértés ma Magyarországon széles. Az emberek elsöprő többsége változást akar. Ez így nem mehet tovább!" - jelentette ki tizedik évértékelő beszédében Budapesten Orbán Viktor. A legnagyobb ellenzéki párt vezetője szerint a népszavazáson az emberek képesek lesznek arra, hogy sikert érjenek el, ha kell, a kormány ellen is, amire nem volt példa a rendszerváltás óta.

"2007 kapcsán ma a jóról és nem a rosszról szeretnék beszélni. A rossz dolgokról úgyis tud mindenki, átvert a kormány, az emberek mérgesek, rossz, felkészületlen és szellemtelen a kormányzás, rossz irányba mennek a dolgok. Hiába az új politika ígéretei, ma már egy szavukat sem hiszi senki. Kár erre vesztegetni az időnket. Kiút általában a jó dolgokból származik" - kezdte beszédét a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor szerint a jó hír az, hogy 2007-ben omladozni kezdtek azok a falak, amelyek eddig elválasztották a magyarokat, beszakadt az egyetértést gátló deszkakerítés. A rendszerváltoztatás óta nem volt erre példa, ha ugyan akkor volt.

"Az egyetértés ma Magyarországon széles. Az emberek elsöprő többsége változást akar. Ez így nem mehet tovább! Olyan politika kell, amit a magyar társadalom támogat. Ez az egyetértés felbecsülhetetlen érték" - fogalmazott a Fidesz vezetője.

Nem varázsszer

Ez a program nem varázsszer és nem is a jó élet receptje, de tartalmazza a kereteket, amelyek segítenek talpra állni - ez méltó egy néppárthoz - jelentette ki Orbán Viktor.

A néppárt politikájának középpontjában ugyanis nem politikai dogmák, hanem az emberek állnak. A néppártot az foglalkoztatja, hogyan akarják leélni az emberek az életüket, és hogy ebben mi hogyan tudunk segíteni. Vannak erről szóló eszméink, de tudjuk, hogy egyetlen politikai dogma sem helyettesítheti az emberek szolgálatát - fűzte hozzá a Fidesz elnöke.

"Abban egyetértés van, hogy olyan kormányra, amit az emberek elutasítanak, nincs szükség. Ennél azonban ma már több kell, hiszen Magyarországnak elege van a hat évnyi szocialista kormányzás kudarcaiból" - közölte az ellenzéki politikus.

"Igent kell mondani"

A jövő igennel kezdődik - jelentette ki Orbán Viktor, aki hangsúlyozta: ahhoz, hogy valamit elérjünk, igent kell mondani, enélkül ugyanis esélyünk sincs a sikerre.

"Aki nem mond igent, nem nevez be, nem indul el, és nem tesz semmit, nem alanya, hanem tárgya lesz a történéseknek, mások élik az ő életét. Ha egy nép nem mond igent, elveszti a jövőjét, élete más nép jövőjét szolgálja" - fűzte hozzá a Fidesz elnöke.A legfontosabb kérdésekben egység van

"Ki reménykedne rossz dolgok bekövetkeztében? Mindenki sikeres jövőt akar. Mindenki igent akar mondani, legfeljebb nem mindenki tudja, hogy mire" - jelentette ki Orbán Viktor.

"Lemaradtunk, hátul kullogunk, sokan úgy érzik, mintha túl késő lenne bármit is cselekedni. Higgyék el, próbálják ki, mondjanak igent. Csak egy igent kell mondaniuk és érezni fogják, hogy újra van jövőjük" - fogalmazott a Fidesz elnöke.

Az ellenzéki politikus szerint a magyar nép a legfontosabb kérdésekben egységes. Orbán Viktor emlékeztetett: a rendszerváltozáskor "kötésig álltunk a politikai változások sodrásában, de alatta ott húzódott az egyetértés. Akkor még egyetértettünk, azt akartuk, hogy Magyarország jobb hely legyen, ahol jó élni, dolgozni, nyugdíjasnak lenni, gyermeket nevelni, munkát vállalni, tanulni".

Hangzatos propaganda és üres fecsegés

Orbán Viktor úgy vélte: a magyar társadalomban egyetértés van abban, hogy nem fogadja el a korlátlan és ellenőrzés nélküli hatalmat, nagyra becsüli a személyes szabadságot. "Lázadozunk, ha azt látjuk, hogy a pénz, a születés és a hatalom kiváltsága meghatározza a sorsunkat. Ez most is összeköt bennünket" - mondta a Fidesz elnöke.

"A modern világ tele van a sikerről szóló hangzatos propagandával és üres fecsegéssel. A kudarc tűnik sikernek, és amit sikernek éreznénk, arról kudarcként beszélnek. Ma évről évre kevesebb gyermek születik, sokan hitelből fizetik a rezsit: ez kudarc, nem a családoké, hanem a politikáé. Eladni, bezárni, megszüntetni mindig kudarc" - jelentette ki Orbán Viktor.

"Nem reformokat, sikereket akarunk. Kinek kell olyan reform, amivel mindenki rosszul jár? A viták állandóan arról szólnak, mire nincs pénz, kitől kell elvenni, ha valakinek adni akarunk. A vita végén pedig kijelentik, mit miért nem lehet megtenni. Magyarország ma ezen az úton jár, pedig ez vakvágány" - tette hozzá a Fidesz elnöke.

Alacsonyabb adók, növekedő bérek, több családi támogatás

Az ellenzéki politikus szerint "van pénz, csak nem oda teszik, ahova kellene. Az elmúlt években propagandára, áltanulmányokra, autókra 120 milliárd forintot költöttek. A mi programunk más észjárást követ: mi a növekedésben, nem a vékonyabb szeletekben, hanem a nagyobb kenyérben hiszünk".

A Fidesz elnöke szerint a gazdasági növekedés teszi sikeressé az országot, az alacsonyabb adók, növekedő bérek, több családi támogatás. "Akiknek dolga lett volna, elfelejtették a növekedés három feltételét, ami az egészség, a tudás, és a felelős kormányzás" - mondta Orbán Viktor, aki szerint a növekedés politikájának fizikai erőforrása az egészség.Képesség és tudás

"Az önmagában nem elég, ha az emberek elvégzik a munkájukat: a fejlődéshez, növekedéshez tudás kell" - jelentette ki Orbán Viktor, hozzáfűzve: egészség és tudás, ha ez a kettő megvan, kell még a felelős kormányzás, amely megszervezi ezek működését, felelős kormányhoz pedig felelős vezetők kellenek.

Az emberek joggal várják el, hogy egy demokráciában a kormány értük dolgozzon,és őszinte legyen velük, de mit kapnak helyette? Egyfajta menekülő kormányzást, a menekülés pedig a modern világban biztos kudarc - mondta a Fidesz elnöke.

A megfutamodó kormány

Amit a kormány csinál, az megfutamodás - jelentette ki Orbán Viktor, aki hangsúlyozta: Európa egyetlen kormánya sem mondhatja, hogy az állam rossz gazda, pazarló, és nem képes megfelelően megszervezni az élethez szükséges ellátásokat.

Felelős kormány nem hivatkozhat az állam fogyatékosságára, hiszen az a mindenkori kormány fogyatékosságát mutatja. "Valójában sohasem az állam, hanem a kormány a rossz gazda, a korrupt, és a kormány képtelen megszervezni a szükséges ellátásokat." - közölte az ellenzéki politikus.

A diktatúra éveiben az tartotta a reményt a szülőkben és nagyszülőkben, hogy tudták: ha dolgoznak, taníttathatják gyereküket, aki egyetemre mehet, végzettséget szerezhet, előbbre juthat - fogalmazott a Fidesz elnöke.

Lenin sapkás képe

Megérte, mert mi még elvégezhettük az egyetemet, ha jól tanultunk, előbbre jutottunk - mondta Orbán Viktor, majd hozzátette: "még akkor is, ha voltak, akiket politikai okokból megfosztottak ettől a lehetőségtől, vagy, ha előbb-utóbb Lenin sapkás képe minden tankönyvből visszanézett ránk".

A felsőoktatás akkor sem volt ingyenes: könyvet kellett venni, albérletet fizetni. A tanulás mellett dolgozni kellett, a szülői támogatás ellenére is. A tandíj elkerülhetetlen és kivédhetetlen csapás lett volna - fűzte hozzá a politikus.

Ha tandíj lett volna, nem állnék itt - jelentette ki Orbán Viktor, majd hozzátette: ha nincs pénzed, nem tanulhat a gyereked - ezt mondja a tandíj.

A gimnáziumokból is kiszorulhatnak a szegény gyerekek


"Hat év alatt elsőkből utolsók lettünk, a kérdés ma az: hogyan lehetünk utolsókból elsők" - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint ipari nyersanyag, természeti erőforrás híján "az áll rendelkezésünkre, ami a fejünkben van. Tehetséges nép vagyunk, de ha nem műveljük magunkat, nem sokra megyünk vele".

"Tegyük félre a tandíjról szóló elméleti és erkölcsi vitákat, és amíg nem leszünk Európa legokosabb és legképzettebb nemzete, ezt a vitát ne is vegyük elő" - javasolta a Fidesz elnöke, aki szerint a tandíj nem csak az egyetemekről szorítja ki a szegény gyerekeket, hanem a gimnáziumokból is, hiszen minek járjon oda valaki, ha a végén nem tudják fizetni az egyetemet? "A végén majd szemetet fogunk égetni, mint a harmadik világ országaiban" - mondta Orbán Viktor.

4

Nem igyenes az egészségügy

A Fidesz elnöke az egészségügy kapcsán emlékeztetett: "Európa egyik legtöbb adót és járulékot fizető országa vagyunk, aki ingyenes egészségügyről beszél, ezt elhallgatja". A magyarok átlagosan évi 260 ezer forint egészségügyi járulékot fizetnek be - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: "joggal várja el az ember, hogy ezért megfelelő időben megfelelő ellátást kapjon és az orvosokat, ápolókat megfizessék. Ma már hálapénzt is fizetünk és listapénzt is".

A vizitdíj és a kórházi napidíj azt jelenti, hogy kétszer fizetünk ugyanazért - jelentette ki a Fidesz elnöke, aki szerint egyre többen lesznek, akik nem tudnak kétszer fizetni, ezért nem mennek orvoshoz, nem gyógyulnak meg, végül az államra szorulnak, így ez a politika összességében többe kerül, mint amit az állam így beszed.

Az igenek és a nemek

"A népszavazás ténye önmagában győzelem. A népszavazás jogát és lehetőségét nem megkaptuk, hanem kiharcoltuk, több mint egy éven keresztül. Az emberek ezeket a kérdéseket fontosnak tartják, amiben a döntést nem adhatják át. A népszavazás az erőszakmentes népi mozgalmak legfejlettebb formája" - fogalmazott Orbán Viktor.

"Aki március 9-én igent mond, az az egészségre, a tudásra, a felelős kormányzásra, a gazdasági fordulatra és a sikeres jövőre mond igent" - jelentette ki a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor szerint aki a nemet választja, az a beletörődésre szavaz, arra, hogy nem lehetünk egészségesek, nem lesz felelős kormányunk. A népszavazás tétje hétfő óta megemelkedett - jelentette ki az ellenzéki politikus, utalva arra, hogy a parlament elfogadta az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényt és elutasította az azzal kapcsolatos népszavazási kezdeményezést.

"Az igenek győzelme a remény győzelme a beletörődés felett" - fogalmazott Orbán Viktor, aki a kormányzati személycserékre utalva azt mondta: attól, hogy egy macska a saját farkát kergetve egyre gyorsabban forog, egy jottányit sem jut előre.

Azok építik, akik riogattak vele

"Olyan Magyarország jöhet létre, ahol egy kisebbség úgy érezheti, úgy él, mintha a New York-i Central Park oldalában élne, a többség pedig mintha a harmadik világban" - jelentette ki a Fidesz elnöke, hozzátéve: ha így mennek tovább a dolgok, akkor Magyarországon még egy olyan képzet is kialakulhat, hogy a diktatúra többet tudott adni az embereknek, mint ma a szabadság.

"Ma azok építik a kapitalizmust, akik húsz éve riogattak vele és olyanra is építik, mint amilyennel riogattak" - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint a szabad világhoz tartozni mindenkinek jobb, mert több lehetőséget teremt, mint egy diktatúra.

Új korszak nyitánya

"Az igenek győzelme új korszak nyitánya lesz. Azok mondják, hogy nem lesz következménye, akik korábban azt mondták, nem is lesz népszavazás. Az emberek képesek lesznek arra, hogy sikert érjenek el, ha kell, a kormány ellen is. Ilyen a rendszerváltás óta nem volt" - jelentette ki a Fidesz elnöke.

Március 9. lesz az a nap, amikor az ország megmutathatja, hogy még képes talpra állni. Mindig az első siker a legfontosabb, ez adja meg az embernek az önbizalmat - mondta az ellenzéki politikus.

"Március 9-én Magyarország elindulhat a siker útján. Hogy meddig juthatunk és hány állomás kell a végső sikerhez, az csak az embereken múlik" - tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint ez az út egy igazi, nagy célhoz vezet, "amikor olyan kormánya lesz Magyarországnak, amelyik csak akkor érezheti magát sikeresnek, ha az emberek is sikeresek".

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×