Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Baltikum: német eurofighterek riasztják el a betolakodókat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ukrajnai válság kirobbanása óta a NATO erősítette katonai jelenlétét a három balti országban. Ennek keretében a légterüket szeptember eleje óta német harci gépek ellenőrzik. A Spiegel című hírmagazin jelentése szerint a közelmúltban orosz katonai repülőgépek több alkalommal is megsértették a Baltikum légterét.

Obama amerikai elnök az észt fővárosban, Tallinban a minap elismeréssel szólt arról, hogy az Egyesült Államok mellett csupán Észtország fordítja nemzeti össztermelésének kettő százalékát védelmi célokra. Obama egy napos látogatásával azt akarta kidomborítani, hogy a NATO sziklaszilárdan kiáll a balti országok mellett, ezért nem kell tartaniuk az esetleges orosz mesterkedésektől.

Ezek gyakorlati elhárítását szolgálja a német harci gépek jelenléte a Baltikum légterében. Szeptember eleje óta a német légierő 4 eurofighter típusú gépe állomásozik az észtországi Ämari támaszpontján. Egyelőre fegyvertelenek a gépek, de hétfőtől kezdve már képesek lesznek arra is, hogy akár légi ütközet árán is megfutamodásra késztessék a betolakodót. A német pilótáknak azonban parancsba adták, hogy kizárólag akkor használhatják fegyvereiket, ha támadást intéznek ellenük.

Korábban dán gépek szavatolták a három balti ország: Litvánia, Lett- és Észtország légterét, de csupán egy alkalommal szálltak fel riadó elrendelése miatt. A finn kormányfő a NATO legutóbbi csúcsértekezletén azonban elmondta, hogy átlagosan hetente 3 esetben észlelik orosz harci gépek jelenlétét a Balti Tenger felett.

Az ämari támaszpontra vezényelt német pilóták is tapasztalták már az egyértelműen provokációnak tartott orosz berepüléseket, de - mint parancsnokuk hangsúlyozta - a négy eurofighter feladata az esetleges félreértések kiküszöbölése, hogy elejét vehessék a feszültség fokozódásának.

Az észt pilóták kevésbé fogadják az orosz provokációt ennyire higgadtan, ők ugyanis távolról sem tartják kizártnak az orosz fenyegetést. A német védelmi miniszter küszöbön álló látogatását az ämari támaszponton minden esetre igencsak megnyugtatónak tartják.