eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Baltikum: német eurofighterek riasztják el a betolakodókat

Az ukrajnai válság kirobbanása óta a NATO erősítette katonai jelenlétét a három balti országban. Ennek keretében a légterüket szeptember eleje óta német harci gépek ellenőrzik. A Spiegel című hírmagazin jelentése szerint a közelmúltban orosz katonai repülőgépek több alkalommal is megsértették a Baltikum légterét.

Obama amerikai elnök az észt fővárosban, Tallinban a minap elismeréssel szólt arról, hogy az Egyesült Államok mellett csupán Észtország fordítja nemzeti össztermelésének kettő százalékát védelmi célokra. Obama egy napos látogatásával azt akarta kidomborítani, hogy a NATO sziklaszilárdan kiáll a balti országok mellett, ezért nem kell tartaniuk az esetleges orosz mesterkedésektől.

Ezek gyakorlati elhárítását szolgálja a német harci gépek jelenléte a Baltikum légterében. Szeptember eleje óta a német légierő 4 eurofighter típusú gépe állomásozik az észtországi Ämari támaszpontján. Egyelőre fegyvertelenek a gépek, de hétfőtől kezdve már képesek lesznek arra is, hogy akár légi ütközet árán is megfutamodásra késztessék a betolakodót. A német pilótáknak azonban parancsba adták, hogy kizárólag akkor használhatják fegyvereiket, ha támadást intéznek ellenük.

Korábban dán gépek szavatolták a három balti ország: Litvánia, Lett- és Észtország légterét, de csupán egy alkalommal szálltak fel riadó elrendelése miatt. A finn kormányfő a NATO legutóbbi csúcsértekezletén azonban elmondta, hogy átlagosan hetente 3 esetben észlelik orosz harci gépek jelenlétét a Balti Tenger felett.

Az ämari támaszpontra vezényelt német pilóták is tapasztalták már az egyértelműen provokációnak tartott orosz berepüléseket, de - mint parancsnokuk hangsúlyozta - a négy eurofighter feladata az esetleges félreértések kiküszöbölése, hogy elejét vehessék a feszültség fokozódásának.

Az észt pilóták kevésbé fogadják az orosz provokációt ennyire higgadtan, ők ugyanis távolról sem tartják kizártnak az orosz fenyegetést. A német védelmi miniszter küszöbön álló látogatását az ämari támaszponton minden esetre igencsak megnyugtatónak tartják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×