eur:
393.14
usd:
366.54
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Megindult Szlovákiából a fordított gázszállítás Ukrajnába

Robert Fico szlovák és Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök az Európai Bizottság által kiküldött Klaus-Dieter Borchardt jelenlétében üzembe helyezte kedden a Vaján-Ungvár fordított gázvezetéket, amely segítségével Szlovákia földgázt szállít a szorult energetikai helyzetben lévő Ukrajnának.

A két miniszterelnök és a brüsszeli vendég látványosan és együttes erővel nyitotta meg a Vaján-Ungvár vezeték főcsapját. A gáz Szlovákiából Ukrajnába való szállításának megoldásáról szóló memorandumot az Eustream és az Uktransgaz április 28-án írta alá azt követően, hogy az orosz Gazprom április folyamán kétszer is megemelte a gáz árát, minek következtében az csaknem kétszeresére nőtt.

Robert Fico kijelentése szerint éppen az ilyen konkrét lépések jelentik azokat a megoldásokat, melyekre a jelenlegi nehéz időkben szükségünk van.

"Meg kell állapítanom, hogy ez a megoldás, amelyet ma valóra váltottunk, az egyetlen lehetséges megoldás volt jogi és nemzetközi vonatkozásban, amely összhangban van Szlovákia kötelezettségeivel partnereivel szemben" - fogalmazott a szlovák miniszterelnök hozzátéve, hogy Szlovákia, mint szinte száz százalékban primőr energiahordozók behozatalára szoruló ország, nagyon is jól érti, mi az energetikai biztonság, illetve az energiaellátás megosztása. Robert Fico hangsúlyozta, a fordított gázszállítás nemcsak a szlovák-ukrán kapcsolatok szemszögéből nagy fontosságú, hanem összeurópai jelentősége is van ennek a lépésnek.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök rövid beszédében köszönetet mondott Szlovákiának a segítségért, egyben kiemelte, a Magyarország, Lengyelország és Szlovákia területén található reverz források összekapcsolásával az ukrán szükséglet 20 százaléka lefedhető.

Klaus-Dieter Borchardt, az Európai Bizottság megbízottja is szólt, s azt mondta, ez a nap nemcsak Ukrajnának, hanem az egész Európai Uniónak egy nagyon jó napja.
A Vaján-Ungvár gázvezeték évi 10 milliárd (napi 27 millió) köbméter gázt szállít majd. Az említett mennyiség szállítása szeptember elejétől megszakítható, 2015. március 1-től állandó jelleggel rendelkezésre áll.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×