eur:
393.09
usd:
366.48
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Szíria lesz a vezető téma a G20-as csúcson

Úgy tűnik, Szíria lesz a vezető téma a Szent-Pétervári G20-as csúcson. Nemcsak, hogy téma lesz, de komoly vita várható a házigazda Vlagyimir Putyin és Barack Obama amerikai elnök között. Putyin azt mondta: ENSZ-jóváhagyás nélkül Szíria bombázása agresszió lenne.

A világgazdaság növekedése helyett a szíriai válság töltheti ki a világ 20 legnagyobb gazdaságát adó ország csúcstalálkozója napirendjét. A ring piros és kék sarkában az összecsapásra készülő két ellenfél, Vlagyimir Putyin és Barack Obama, akik a boxolók szokása szerint már a menet előtt üzengetnek egymásnak.

"Nem az én szavahihetőségem a tét, hanem a világé" - mondta az amerikai elnök Svédországban, ahol megállt, mielőtt Oroszországba érkezett volna. "Az ENSZ Biztonsági Tanács jóváhagyása nélkül a Szíria elleni támadás nyers agresszió lenne" - figyelmeztette Putyin.

Kérdés, hogy a G20-as csoport további 18 tagja kihez húz majd. Obama igyekezett megnyerni őket azzal, hogy "a világ nevében" beszélt és azt mondta: az országok 98 százaléka egyetért abban, hogy felháborító a vegyi fegyverek használata és hogy nemzetközi egyezményben tiltották meg azt. Obama azt is hozzátette: ő ellenezte az iraki háborút és nem akar hasonló hibát elkövetni, és hibás titkosszolgálati anyagok alapján döntéseket hozni.

Putyin, aki korábban azt mondta, hogy felfüggesztették az orosz rakétaszállításokat a Szíriaiknak, közölte: ha olyan lépéseket látnak, amelyek megsértik a nemzetközi normákat, akkor átgondolják, hogy szállítsanak-e az S-300-as rakétavédelmi rendszerhez hasonló haditechnikát a világ más részeire.

Obamának Franciaország és a parlamenti szavazást elveszítő David Cameron brit miniszterelnök támogatása ad önbizalmat. Az amerikai Kongresszus külügyi bizottsága is megszavazta a katonai akciót. Obama azt reméli, hogy hétfőn a Szenátus is rábólint, a Kongresszusban kicsit nehezebb dolga lehet.

A francia hírszerzés után a német kémszolgálatok is azt állították, az Asszad-rezsimhez tudják kötni azt a gáztámadást, amelynek nyomán az amerikai elnök kilátásba helyezte a szíriai kormányerők elleni légicsapásokat.

Vlagyimir Putyin azt mondta: hihető bizonyíték esetén Moszkva nem zárja ki, hogy támogassa a katonai akciót. Viszont hozzátette: nem tudja elképzelni, hogy a szíriai kormányerők vegyi fegyvert vetettek volna be, amikor tisztában vannak egy ilyen tett következményeivel.
Közben előfordulhat, hogy még hetekig kell várni, amíg az ENSZ ellenőrei nyilvánosságra hozzák jelentésüket a feltételezett vegyi támadásról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×