Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Brazília és Németország is nagyon nehéz csoportba került a vb-sorsoláson

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legnagyobb baj, hogy megint lemaradtunk. Mármint a 2010-as labdarúgó-világbajnokságról, amelynek sorsolását éppen Fokvárosban, Dél-Afrika második legnépesebb városában. Sajnos, megszokhattuk már, így aztán a semleges szurkolók cseppet sem szunnyadó izgalmával figyelhettük, mit hoz a csoportbeosztás.

A korábbiakkal ellentétben nem kísérte nagy vita a kalapok kialakítását, a franciák is hamar belenyugodtak, hogy ezúttal ők voltak az "előcsatározások" vesztesei. Nem szubjektív, hanem matematikai alapon.

Első kalap: Dél-Afrika (rendező), Argentína, Brazília, Anglia, Németország, Olaszország (címvédő), Hollandia, Spanyolország
Második kalap: Ausztrália, Japán, Koreai NDK, Koreai Köztársaság, Honduras, Mexikó, Egyesült Államok, Új-Zéland
Harmadik kalap: Algéria, Kamerun, Ghána, Elefántcsontpart, Nigéria, Chile, Paraguay, Uruguay
Negyedik kalap: Dánia, Franciaország, Görögország, Portugália, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Svájc

Dél-Afrika, amely a kontinens országai közül utolsónak küzdötte le a faji megkülönböztetést, hat éven keresztül készült a világbajnoki rendezésre, amelynek első nagy állomása a mai.

Ehhez méltó színvonalú, egész Afrika kultúráját bemutató műsorral vezették fel a sorsolást. Közben nézhettünk azért futbalt is: a selejtezőkről és a korábbi tornákról is felidéztek emlékezetes felvételeket. Utóbbiba jutottak magyarok: korunk Rémusz bácsija mesélt az 1938-as és az 1954-es döntőtőről is unokáinak.

Azt mondta, a svéájci tornáról: ez volt, amikor az esélyíes nem tudott nyerni. A magyarok már 2-0-ra vezettek, de a németek megverték őket 3-2-re. Azt már mi tehetjük hozzá: 55 év telt el azóta, még mindig nem jó nézni. Pedig mit nem adnánk érte, ha 2010-ben nem hogy ezüstérmes, de egyáltalán résztvevő lehetne a magyar csapat.

1966-hoz érve a műsorvezető külön is köszöntötte az angliai torna gólkirályát, a portugál Eusébiót. A világbajnokságok történetének első, nagy afrikai sztárját. Bizony, a jövő évi Afrika világbajnoksága lesz. Egyébként nem lehet nem észre venni: a FIFA kedvence lett a talán legdinamikusabban fejlődő futballkontinens. 2009-ben az U17-es (Nigéria) és (mi, magyarok nem tudnánk, az U20-as (Egyiptom) világbajnokságot is Afrika rendezte, nem szólva a Konföderációs Kupáról (Dél-Afrika). S jövőre majd következik a csúcs, a felnőtt-világbajnokság.

De addig még hátra van 188 nap. S addig még rengeteget játszanak a dél-afrikaiak, nem csak az emberek, hanem az állatok is. A műsor egyik legkedvesebb részeként láthattunk egy olyan filmet, amelyen az elefánt, az oroszlán, a leopárd, a kaffer bivaly, a csimpánz, sőt még a teknősbéka is futballozott.

Tényleg jó volt látni, de azért fél szemmel a FIFA honlapját figyeltük, ahol az óra "visszaszámlált", a 18.50-re ígért tényleges sorsolás előtt. De még megismerhedhettünk a torna hivatalos labdájával, a Jabulanival, a szó az ünneplést jelenti a zuluk nyelvén. Érdemes megtanulni a kiejtését (nem a kapusoknak): "Dzsabulani".

Végre eljutottunk a lényeghez: a FIFA főtitkára, Jerome Valcke a sorsolás megkezédését jelezte felbukkanásával. Először elmagyarázta a metódust. Kiderült, hogy Dél-Afrika, a rendező került az A csoportba az első kalapban szereplők közül.

Kezdtük az 1. kalapba osztottakkal, miután felvonultak a húzók, a dél-afrikai, illetve afrikai sportsztárok és David Beckham. A csoport: Dél-Afrika, B csoport: Argentína, C csoport: Anglia, D csoport: Németország, E csoport: Hollandia, F csoport: Olaszország, G csoport: Brazília, H csoport: Spanyolország

A második kalapba tartozók kisorslolása után így festett a helyzet. Kiderült, hogy a június 11.i megnyitómérkőzést Dél-Afrika és Mexikó játssza majd.

A csoport: Dél-Afrika, Mexikó (2)
B csoport: Argentína, Koreai Köztársaság (3)
C csoport: Anglia, Egyesült Államok (2)
D csoport: Németország, Ausztrália (2)
E csoport: Hollandia, Japán (3)
F csoport: Olaszország, Új-Zéland (3)
G csoport: Brazília, Koreai NDK (2)
H csoport: Spanyolország, Honduras (3)

A harmadik kalapba tartozók kisorslolása után így festett a helyzet.

A csoport: Dél-Afrika, Mexikó, Uruguay,
B csoport: Argentína, Nigéria, Koreai Köztársaság,
C csoport: Anglia, Egyesült Államok, Algéria
D csoport: Németország, Ausztrália, Ghána (4)
E csoport: Hollandia, Japán (3), Kamerun (4)
F csoport: Olaszország, Paraguay, Új-Zéland,
G csoport: Brazília, Koreai NDK, Elefántcsontpart,
H csoport: Spanyolország, Honduras (3), Chile (4)

Az európai cspaatok kalapja tette teljessé a sorsolást:

A csoport: Dél-Afrika, Mexikó, Uruguay, Franciaország
B csoport: Argentína, Nigéria, Koreai Köztársaság, Görögország
C csoport: Anglia, Egyesült Államok, Algéria, Szlovénia
D csoport: Németország, Ausztrália, Szerbia, Ghána
E csoport: Hollandia, Dánia, Japán, Kamerun
F csoport: Olaszország, Paraguay, Új-Zéland, Szlovákia
G csoport: Brazília, Koreai NDK, Elefántcsontpart, Portugália
H csoport: Spanyolország, Svájc, Honduras, Chile