eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Ha szenzációt akar, irány Anglia!

Holland sztáredzők találkozója áll a spanyol forduló fókuszában, az őszi elsőség a tét Németországban, javítani készül gyenge idegenbeli mérkőzésén a Juventus - de a hétvége futballszenzációja két angol rangadó: a Liverpool a Manchester Unitedet, az Arsenal a Chelsea-t fogadja.

Az angol bajnokság őszi idényének legérdekesebb fordulóját játsszák a hétvégén: vasárnap az első négy helyezett - ha úgy tetszik: a nagy négyes - egymás ellen játszik. A Liverpool és a Manchester United például, a Premier League legfontosabb presztízscsatáját vívja.

Sir Alex Fergusont a szövetség két mérkőzésre eltiltotta a kispadtól, de a büntetés csak december 28-án kezdődik, így a Főnök irányíthatja a Man Unitedet.

Sir Alex a szokott nyers stílusában vázolta a helyzetet a hétvégi mérkőzés előtt: "Mindkét csapat mint legnagyobb riválisára tekint a másikra. Ez a mérkőzés lelki csata is. Ha szelíd bárány vagy, elvesztél."

Ugyanakkor azt is tartja, nem a mostani forduló fog dönteni a bajnoki címről, ahhoz túl sok van még hátra. Bár a meccset az Anfielden rendezik, a legjobb összeállításában játszó Man United nem esélytelen.

Amióta Rafa Benítez irányítja a Vörösöket, a két csapat hat bajnoki mérkőzést játszott. Ötször a Manchester United nyert, egy döntetlenre végződött. Igaz, tavaly februárban a Liverpool kiejtette Sir Alex csapatát az FA-kupából.

A Liverpoolban újra játékra kész Xabi Alonso, azt azonban csak közvetlenül a mérkőzés előtt dönti el Rafa Benítez, a csatárok közül melyik kettő kezdjen. Nagy valószínűséggel Fernando Torres lesz az egyik. A Vörösök egyébként nehéz sorozatban vannak: a vasárnapi bajnoki után szerdán a Chelsea ellen játszanak a Ligakupa elődöntőjében.

Az Arsenal a Chelsea-t fogadja

A másik rangadót az Emirates Stadiumban játssza az Arsenal és legerősebb városi vetélytársa, a Chelsea. Ashley Cole először lép pályára az Arsenal pályáján, amióta a Chelsea-be igazolt az Ágyúsoktól. Arsene Wenger, az Arsenal edzője külön megkérte csapata szurkolóit, nem Cole-lal foglalkozzanak.

Wenger egyébként megdicsérte Avram Grantet, a Chelsea menedzserét, s közben adott egy fricskát Mourinhónak. Azt mondta, az új edző sokkal békésebb típus, s a csapata nagyon jól teljesít. Szerinte az eredmények beszélnek Grant helyett.

Az Arsenal Robin van Persie elképzelhető, hogy visszatér, s még valószínűbb, hogy Fabregas is pályára lép. Ugyanakkor Hleb sérült. A Steaua ellen pihentetett játékosok közül Kolo Toure, Emmanuel Adebayor, Manuel Almunia és Gael Clichy újra játszik.

A Chelsea-ben Ricardo Carvalho és Florent Malouda szerepeltetéséről csak vasárnap regel dönt Grant. A megműtött Didier Drogba és az eltiltott Michael Essien ellenben biztosan hiányozni fog a Kékek közül.

17. forduló
Szombat
Portsmouth (5.)-Tottenham (13.)
Manchester City (6.)-Bolton (14.)
West Ham United (10.)-Everton (7.)
Sunderland (18.)-Aston Villa (8.)
Wigan (19.)-Blackburn (9.)
Birmingham (15.)-Reading (12.)
Derby (20.)-Middlesbrough (16.)
Fulham (17.)-Newcastle (11.)
Vasárnap
Liverpool (4.)-Manchester United (2.)
Arsenal (1.)-Chelsea (3.)
A Milan - klubvilágbajnoki szereplése miatt - ismét halaszt, így biztosan még tovább kell várni arra, hogy a piros-feketék megszerezzék első hazai bajnoki győzelmüket.

A városi rivális Inter Szardínia szigetén játszik a Cagliari ellen. A hazai gárda rossz formában van, s még az edzőváltás sem segített rajta. Nedo Sonetti négy mérkőzést dirigált már a kispadra való visszatérése óta, mindössze egy pontot szerzett. Nem valószínű, hogy éppen a bajnok ellen szerzi majd meg első győzelmét.

Zlatan Ibrahimovic az eltiltása miatt hiányozni fog az Interből - a helyén valószínűleg nem a Cagliariból igazolt, hondurasi Suazo, hanem Hernán Crespo kezd majd Julio Cruz mellett.

A Juventus rangadót játszik: Rómában, a Lazio ellen lép pályára. A Juvénak javítania kell idegenbeli mérlegét, ha lépést akar legalább a Romával tartani. Claudio Ranieri csapata mindössze két idegenbeli mérkőzését nyerte meg eddig, abból is az egyiket saját pályáján, a városi rivális Torino ellen.

A legenyhébb kifejezés szerint is "új" Juventus játszik majd a Lazio ellen, amelyben a régieket csak Trezeguet, Buffon és a múlt héten 300. élvonalbeli mérkőzését győztes góllal ünneplő egykori Lazio-játékos, Pavel Nedved maradt. (Del Piero tartalék.).

A várható kezdő csapat névsorát olvasva jó pár új játékos nevével ismerkedhetünk meg: Buffon; Zebina, Legrottaglie, Chiellini, Molinaro; Salihamidzic, Nocerino, Zanetti, Nedved; Iaquinta, Trezeguet

16. forduló
Szombat
Catania (11.)-Udinese (4.)
Lazio (12.)-Juventus (3.)
Vasárnap
Torino (13.)-AS Roma (2.)
Sampdoria (9.)-Fiorentina (5.)
Atalanta (6.)-Palermo (8.)
Siena (17.)-Napoli (7.)
Parma (14.)-Reggina (19.)
Empoli (18.)-Genoa (15.)
Cagliari (20.)-Inter (1.)
Február 13.
AC Milan (10.)-Livorno (16.)
Az 1988-as Európa-bajnokság aranyérmes holland válogatottjában két világklasszis futballista dirigálta az Oranje védelmét: Ronald Koeman és Frank Rijkaard. A hajdani remek futballistákból híres edzők lettek, akik szombat este ellenfelekké válnak: Ronald Koeman a Valenciával Frank Rijkaard Barcelonáját fogadja.

Hajdanán sikeresebbek voltak, mint az utóbbi időben: a Valencia az utóbbi hét mérkőzéséből mindössze kettőt tudott megnyerni, a Barcelona hét idegenbeli bajnokijából csak egyen, a Levante ellen tudott győzni.

A katalánoknál Thierry Henry még mindig sérült, így nem is vitás: a nagy sikerek triója, Ronaldinho, Eto'o és Messi alkotja a támadósort. Andres Iniesta is marad a csapatban, középpályásként.

Egyre többször vetődik egyébként fel, hogy Frank Rijkaard az idény végén távozik a csapattól. A legfrissebb pletykát a legnagyobb példányszámú német napilap, a Bild szellőztette meg: úgy tudja, a holland válthatja 2008 nyarán Ottmar Hitzfeldet.

A Real Madrid hazai pályán fogadja az Osasunát. Schuster nem tervez változtatást a csapatban, vélhetően ugyanazok kezdenek, akik a Lazio ellen. Így Diarra is, aki pénteken jó hírt kapott: az Afrikai Labdarúgó-szövetség a kontinens legjobb öt játékosa közé sorolta 2007-es teljesítménye alapján. (A további négy: Essien, Drogba, Kanouté és Adebayor.)

A Madrid számára egyébként ünnepi lesz e találkozó: 60 éve, 1947. december 14-én, a portugál Belenenses elleni mérkőzéssel, nyitották meg a ma Santiago Bernabeu nevét viselő stadiont.

16. forduló
Szombat
Espanyol (5.)-Levante (20.)
Valencia (7.)-Barcelona (2.)
Vasárnap
Getafe (12.)-Villarreal (4.)
Murcia (17.)-Racing (6.)
Mallorca (8.)-Athletic Bilbao (15.)
Valladolid (16.)-Sevilla (9.)
Deportivo (19.)-Zaragoza (10.)
Betis (18.)-Almería (11.)
Recreativo (13.)-Atlético Madrid (3.)
Real Madrid (1.)-Osasuna (14.)

4

A Bundesliga szakértői azt tippelik, a Bayern München lesz a német élvonal őszi bajnoka. Ehhez biztosan elég, ha a bajor szupercsapat nyerni tud a Hertha ellen - igaz, ez Berlinben még annak ellenére sem könnyű feladat, hogy nincs formában a fővárosi csapat.

A Hertha BSC a legutóbbi három bajnoki mérkőzésén nem szerzett pontot, de az ősz egészét tekintve Berlinben még eredményesebb, mint az otthonától távol. Hat győzelméből ötöt az Olimpiai Stadionban ért el. Dárdai Pál a Kicker magazin honlapja szerint játszik majd a Herthában.

A bajor csapatból ezúttal hiányzik majd egyik legjobb csatára: Luca Toni nélkül lép pályára a Bayern. Ugyancsak hiányzik majd a játékostársai megsértéséért eltiltott Oliver Kahn, az ugyancsak "büntetésben lévő" Lúcio, valamint az olasz világbajnokhoz hasonlóan sérült Sagnol, Altintop és Jansen.

Hajnal Tamás bravúrcsapata, a Karlsruhe ismét nehéz erőpróba előtt áll. A harmadik helyen álló Hamburgot fogadja. A KSC a legutóbbi négy hazai bajnokijából hármat megnyert. A magyar középpályás természetesen tagja lesz csapatának.

A Bayern botlása esetén akár az őszi bajnoki címet is megszerezhető Werder Bremen a nagy formában lévő Leverusent fogadja. Sanogo és Baumann nélkül esélyesebb a brémai csapat, de nem árt tudni, a Bayer Leverkusen az utóbbi öt mérkőzését kivétel nélkül megnyerte, 16-2-es gólkülönbséggel.

17. forduló
Péntek
Cottbus (18.)-Hannover (5.)
Szombat
Hertha BSC (12.)-Bayern München (1.)
Werder Bremen (2.)-Leverkusen (4.)
Karlsruhe (6.)-Hamburg (3.)
Schalke (7.)-Nürnberg (14.)
Bielefeld (15.)-Stuttgart (8.)
Wolfsburg (13.)-Dortmund (9.)
Vasárnap
Duisburg (17.)-Frankfurt (10.)
Rostock (16.)-Bochum (11.)

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×