eur:
391.09
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Indul a Kékszalag

Harminckilencedik alkalommal rendezik meg a balatoni Kékszalag nemzetközi vitorlás versenyt. Ha megmaradnak az elmúlt napokra jellemző szélviszonyok, akár a csúcsidő is megdőlhet.

Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyét 1934-ben rendezték meg elsőként. A verseny történetének legizgalmasabb éve 1955. volt, ekkor Németh István 10 óra 40 perc alatt kerülte meg a Balatont Nemere II. nevű hajójával. A hajó ezt megelőzően kétszer is nyert, majd a következő évben még egyszer, akkor azonban már Schmalcz József kormányozta.

A rekordot azóta sem tudta megdönteni senki. Nagy Attila, a Magyar Vitorlás Szövetség társelnöke azonban az InfoRádióban azt mondta: ha az időjárás pénteken is olyan szeles lesz, mint az elmúlt napokban, akkor megdőlhet a rekord.

Mint mondta, a versenyzők egy hete lesik az időjárás-jelentést, hiszen van olyan hajó, amelynek a nagy szél kedvez, akad olyan is, amely kisebb szélben jobban boldogul.

A verseny iránt évről évre egyre nagyobb az érdeklődés. Tavaly majdnem 480-an indultak, a sok hajó miatt a szervezők korlátozásokat léptetnek életbe: csak olyan hajók indulhatnak, amelyek vitorlája legalább 25 négyzetméteres, a trapézos-keretes hajók pedig már csak minden páros évben állhatnak rajthoz.

A Kékszalag legeredményesebb kapitánya Litkey Farkas, aki 2001 óta megszakítás nélkül elsőként futott be a füredi célba. 2003-ban ugyan 9 óra 25 perc alatt ért célba, ezt azonban nem vették figyelembe új rekordként, mivel a tó alacsony vízállása miatt valamivel rövidebb volt az útvonal.

A versenyszabályzat szerint a Kékszalagon csak egytestű, tőkesúlyos vagy 25 négyzetméter és annál nagyobb orr- és nagyvitorla összfelületű hajók indulhatnak. Ez a szabályzat a jövőben némileg módosul: a tókerülő bajnokság történetében újdonság lesz, hogy 2010-től már katamaránok is indulhatnak.

Ha online közvetítést akar látni a versenyről, kattintson ide.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×