eur:
392.21
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Krízishelyzetben a magyar pavilon Sanghajban

Április óta állnak a sanghaji expó magyar pavilonja üzemeltetésének fedezéséhez szükséges kifizetések, ami miatt bezárhat a kiállítás - erősítette meg az MTI-nek csütörtökön Dégen István pavilonigazgató.

"A szó legteljesebb értelmében abszolút krízis helyzet van, mivel nem tudtunk megállapodni a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) illetékeseivel a pavilon működtetéséhez szükséges elmaradt kifizetések teljesítésről" - állapította meg Dégen, aki egyben egyik ügyvezetője is a fővállalkozó Genexpo Hungary kft-nek.

Elmondta, hogy a fizetési gyakorlat az, hogy a költségeket az alvállalkozó meghitelezi, majd az arról szóló számlákat havonta egy alkalommal összesítve küldik Magyarországra, ahol a teljesítményigazolás alapján került sor a számlák ellenértékének kifizetésére. A teljesítés igazolására öt nap áll a megrendelő rendelkezésére, míg a kifizetés határideje 15 nap.

A magyar pavilon áprilisi számláinak kifizetési határideje már a kormányváltás utáni időszakra esett, s ettől kezdve állnak fenn a tartozások - közölte Dégen, kiemelve, hogy a szerződés szerint, amennyiben az elszámolással kapcsolatban időben nem emelnek kifogást, azt teljesítettnek kell tekinteni, vagyis nem tagadható meg a kifizetés.

Sorozatos reklamációikra mindig az volt a válasz, hogy "folyik a vizsgálat", de a KIM-ben a múlt héten Gál András Levente közigazgatási államtitkár munkatársa - Bordás Gábor - ígéretet tett arra, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálati eredményének függvényében napokon belül döntésre jutnak a kérdésben - mondta a pavilonigazgató, hozzátéve, hogy választ azóta sem kaptak.

Sztrájk nem volt - tájékoztatott Dégen István -, de a magyar pavilont üzemeltető, vagyis a karbantartással, az őrzéssel, a baleset- és tűzvédelemmel, valamint takarítással foglalkozó kínai alvállalkozó szerdán hat órakor figyelemfelhívó munkabeszüntetést tartott, ami lényegében azt jelentette, hogy az emberek hazamentek. Ennek azonban nem volt látható nyoma a pavilonnál, a látogatókat ugyanúgy fogadták tovább, mint addig.

Arra a kérdésre, hogy valóban veszélybe kerülhet-e Magyarország augusztus 22-i nemzeti napjának programja az expón, az igazgató azt válaszolta, hogy a kulturális programot elvben meg tudják tartani, mivel arra az utolsó pillanatban biztosították a fedezetet.

A szerződést, ahogy eddig tettük, ez után is teljesíteni fogjuk - húzta alá nyomatékkal Dégen, hozzátéve, hogy ugyanakkor rajtuk kívül álló okokból, vagyis a jelen helyzet fennmaradása esetén, a pavilon működtetésével az alvállalkozó, illetve alvállalkozók leállhatnak, ami egyet jelent a pavilon bezárásával.

Az üzemeltetésért felelős kínai cég egyébként hivatalosan tájékoztatta a világkiállítást felügyelő sanghaji expóbizottságot arról, hogy a magyar pavilon nem fizet, s erről levelet küldött a magyar üzemeltetőnek is - jegyezte még meg az igazgató.

A legutóbbi fejleményekről Dégen István elmondta, hogy kínai partnerük arra szólította fel őket, hogy augusztus 16-ig szülessen megállapodás hiteles módon arról, hogy a fizetések szerződésszerűen meg fognak történni. A következményekért a továbbiakban nem vállalnak felelősséget.

A kérdésre, hogy folytatják-e tárgyalásaikat a KIM-mel, a pavilonigazgató annyit mondott, hogy a megbeszélések holtpontra jutottak, Bordás Gábortól csak annyit tudtak meg, hogy egy hivatalos levelet postáztak a Genexpó Hungary-nek, de annak tartalmát egyelőre nem ismerik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×