Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több mint 1 millió dollárt hozott a szemétben talált alkotás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
New Yorkban több mint 1 millió dollárért árverezték el azt a festményt, amelyet négy évvel ezelőtt, egy szemétkupac tetején talált meg egy nő, a nagyváros egyik utcáján.

A mexikói festő, Rufino Tamayo alkotás 1970-ben készült, tulajdonosától 20 évvel ezelőtt lopták el.

A Három ember (Tres Personajes) című képet Elizabeth Gibson találta meg az utcán sétálva. A nő érezte, hogy nem mindennapi értéket fedezett fel, ezért kutakodni kezdett az alkotás után, így jutott el egy műkincsekkel foglalkozó internetes oldalra.

Az asszony végül visszaadta a festményt a tulajdonosának, így megkapta azt a 15 ezer dollárt, amelyet még az alkotás eltűnésekor ajánlottak fel a nyomravezetőnek. Elizabeth Gibson emellett az árverésen befolyt összegből is részesedik.

Az olajfestményt most árverésre bocsátották, és 1 millió 49 ezer dollárért ( több mint 1 milliárd 800 millió forint) talált gazdára; az alkotás egy telefonos ajánlattevőhöz kerül.

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy a festményhogyan kerülhetett New York utcájára, hiszen 1987-ben Houstonból tűnt el. Szintén nem hozták nyilvánosságra azt sem, hogy a festmény eddig kinek a tulajdonában állt, mindössze annyit árultak el, hogy a modern alkotást annak idején 55 ezer dollárért vette meg egy férj a feleségének. A férfi azóta meghalt.