eur:
385.75
usd:
355.02
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Palesztinokat támogató diákok közösségi találkozót tartanak a washingtoni George Washington Egyetemen felállított sátortáborukban 2024.május 3-án. A tüntetők azt követelik, az intézmény ne fogadjon el juttatásokat az Izraelt fegyverrel támogató cégektől. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Lépett az osztrák rendőrség: feloszlatta a palesztinbarát tábort Bécs leghíresebb egyetemén

Az amerikai egyetemi tüntetések mintájára tartottak palesztinbarát megmozdulásokat több európai ország, köztük Ausztria egyetemein. Aktivisták hétfőn kontinens egyik legrégebbi egyetemének számító bécsi egyetem (Universität Wien) udvarán létesítettek palesztinbarát tiltakozó tábort, amelyet a rendőrség csütörtökre virradó éjjel feloszlatott.

A Palestine Solidarity Encampment Wien szervezet kezdeményezésére az egyetem udvarán állítottak fel több sátor palesztin zászlókkal. A hatóságok kezdetben nem léptek közbe, szerdáról csütörtökre virradóan azonban a campus kiürítése mellett döntöttek.

Az osztrák szövetségi alkotmányvédelmi hivatal kezdettől fogva figyelemmel kísérte a tábort, és folyamatosan értékelte a helyzetet. A kezdeti "türelmet" azzal magyarázta, hogy a gyülekezési, illetve a szólásszabadság jegyében nem lép közbe. Szerdára azonban a megmozdulás egyre radikálisabbá vált. Ennek nyomán az állambiztonsági hatóságok úgy ítélték meg, hogy a tábor már nem egyeztethető össze vonatkozó osztrák törvényekkel. Úgy értékelték, hogy a tábor tényleges célja a Hamász palesztin terrorszervezet céljaival való szolidaritás kinyilvánítása, illetve a terrorcselekmények közvetett támogatása volt. Ezt követően született a hatósági döntés az egyetem udvarán létesített tábor felszámolásáról.

Az evakuálás idején már mindössze negyvenen tartózkodtak a táborban, a rendőrség ismételt felszólításai nyomán azonban többen távoztak. Három aktivistát ugyanakkor a rendőrség őrizetbe vett.

A tiltakozó akció ugyanakkor ezzel nem ért véget. Azt követően, hogy a közösségi hálózatokon ismertté vált a tábor kiürítése, az aktivisták és szimpatikusaik az egyetem közelében lévő utcákon gyűltek össze. két utcát teljesen lezárva. A Die Presse szerint palesztin zászlókat tartottak a magasba, és az önálló palesztin állam megteremtését jelképező "Palesztina a folyótól a tengerig", "Szabad Palesztina" jelszavakat skandáltak, és a rendőrséget szidalmazták. A tüntetők közül sokan maszkokkal fedték el arcukat

Ugyancsak a lap számolt be arról, hogy a rendőrség különleges egységeket vezényelt a helyszínre, és drónokat is bevetett. A tüntetés ugyanakkor békésen zajlott.

Már korábban palesztinbarátnak minősítette, és határozottan elítélte az egyetemi sátortábort Martin Polaschek konzervatív néppárti oktatási, tudományos és kutatási miniszter. "Hazánkban a tudomány szabadsága érvényes, de zéró toleranciát alkalmazunk a szélsőséges és Izrael-ellenes attitűdök minden formájával szemben" – hangsúlyozta a miniszter.

Az egyetem ugyancsak elhatárolódott a palesztinbarát megmozdulásoktól. "Az antiszemitizmusnak nincs helye az egyetemen" – szögezte le az erről szóló közlemény, elítélve az intoleranciát, a rasszizmust is.

Címlapról ajánljuk
Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya
Verőcei hajókatasztrófa

Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya

Elmulasztott segítséget nyújtani, emiatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a nyugdíjazás előtt álló, rutinos hajóst. 25 tanú kihallgatása már megtörtént.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×