eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Lyont is elérte a szmogriadó

Meghosszabbították az illetékes hatóságok a légszennyezettség miatt három napja életbe léptetett forgalomkorlátozást Párizsban és környékén: csütörtökön csak a páros rendszámú gépjárművek közlekedhetnek a fővárosi agglomerációban.

A közép-franciaországi Lyonban és Villeurbanne-ban péntektől lépteti életbe a prefektúra ugyanezt az intézkedést, hogy megfékezze a szálló por koncentrációját.

Franciaország északi részén több mint egy hete nem csökken a téli légszennyezettség, ezért a fővárosban és a környező 22 településen az elmúlt húsz évben negyedik alkalommal bevezették kedden a páros-páratlan rendszámok szerinti közlekedési korlátozást, de az első alkalom, hogy azt több napra meghosszabbították.

A szabályozást megszegő autósoknak a helyszínen kiszabható 22 eurós büntetés ellenére a légszennyezettséget ellenőrző intézmény, az Airparif szerint az autósok többsége nem tartja be a korlátozást, s a gépkocsiforgalom alig 5-10 százalékkal csökkent az elmúlt napokban a megszokotthoz képest Párizsban, a reggeli órákban pedig a szokásos dugó tapasztalható a város körüli körgyűrűn.

Idén először péntektől Lyonban és a szomszédos Villeurbanne-ban is bevezetik a hatóságok a páros-páratlan rendszámok szerinti közlekedési korlátozást a napok óta tartó légszennyezettség miatt. Gérard Collomb, Lyon polgármestere jelezte, hogy a fővároshoz hasonlóan a korlátozás idejére ingyenessé teszik a városban a tömegközlekedést. Lyonban várhatóan jelentős fennakadások lesznek, miután a hétvégén rendezik meg a hagyományos Fény Ünnepét, amelyre csütörtöktől százezrek érkeznek a belvárosba, s a városban viszont napok óta sztrájkol a tömegközlekedési dolgozók egy része.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×