Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nyemcov-gyilkosság - Anna Duricka elutazott Kijevbe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elutazott Moszkvából Kijevbe hétfő este Anna Duricka, Borisz Nyemcov meggyilkolt orosz ellenzéki politikus ukrán barátnője, nem várva meg a keddi temetést - közölte az ukrán külügyminisztérium.

A 23 éves modell, aki az egyetlen tanúja volt a péntek éjszakai gyilkosságnak, azóta állandó védő őrizet alatt állt.

Néhány órával elindulása előtt egy interjúban azt mondta, egyetlen vágya, hogy hazamehessen Ukrajnába az édesanyjához. "Minden jogom megvan ahhoz, hogy elhagyjam az Oroszországi Föderáció területét. Nem gyanúsított vagyok, hanem tanú, aki részletes vallomást tett, és mindenben segíti a nyomozást" - tette hozzá.

Az orosz nyomozók többször kihallgatták, átkutatták a holmiját, és lefoglalták a mobiltelefonjain található adatokat.

Számos külföldi nagykövet, illetve más tisztségviselő tervezte hétfőn, hogy részt vesz Nyemcov keddi temetésén, de például Bogdan Borusewicz, a lengyel szenátus elnöke bejelentette, hogy az orosz hatóságok nem engedik be őt az országba.

Borusewiczcsel együtt Konrad Pawlik külügyminiszter-helyettes, Jan Litynski államfői tanácsadó, valamint Marcin Zaborowski, a lengyel külügyi intézet (PISM) igazgatója vett volna részt a moszkvai temetésen. Hivatalosan meg nem erősített sajtóértesülések szerint az orosz hatóságok Zaborowskitól is megtagadták a vízumot.

Marcin Wojciechowski, a lengyel külügyminisztérium szóvivője a Twitter internetes közösségi oldalon azt írta, az orosz lépés válasz arra, hogy az ukrán válság kapcsán hozott európai uniós szankciók keretén belül beutazási tilalmat róttak ki többek között Valentyina Matvijenkóra, az orosz parlament felsőházának elnökére is.

Bronislaw Komorowski lengyel elnök érthetetlennek minősítette az orosz döntést. A szenátus elnökét "a lengyel demokrácia jelképének" nevezte, és a rendszerváltás előtti ellenzéki múltjára utalva elmondta: Borusewicz volt a legalkalmasabb személy, aki az orosz ellenzéki politikus temetésén Lengyelországot képviselhette volna.

Komorowski elmondta, hogy tanácsadója, Jan Litynski továbbra is készül a temetésre. Ha tőle is megtagadnák a vízumot, ez azt jelezné, az orosz hatóságok nem akarják, hogy a világ részt vegyen ezen a szomorú szertartáson - tette hozzá.

Sandra Kalniete, Lettország egyik európai parlamenti képviselője is azt közölte hétfő este az AFP hírügynökséggel, hogy részt akart venni Nyemcov temetésén, el is utazott Moszkvába, de a Seremetyevói repülőtéren nem engedték be az országba. Két órát várakoztatták, majd közölték vele, hogy "szabályzatuk 27. cikke alapján" elutasítják a beutazási kérelmét. Megpróbálta megtudni, hogy az mit takar, de nem kapott választ, és mielőtt visszaindul, az éjszakát a repülőtéren kell töltenie - mondta.