eur:
393.09
usd:
366.48
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Holnapig kell válaszolnia Navracsicsnak

Mind a 27 kijelölt uniós biztosnak legkésőbb szeptember 26-án pénteken meg kell küldenie a válaszokat a szóbeli meghallgatásokat megelőzően küldött írásbeli kérdésekre - közölte csütörtökön Jaume Duch, az Európai Parlament (EP) szóvivője.

A jelöltek számára külön-külön megszövegezett, ám az általános részben jelentős átfedést mutató kérdésekkel az EP elsősorban arra keres válaszokat, mi szavatolja a majdani biztosok személyes függetlenségét, milyen releváns szakmai tapasztalattal rendelkeznek a rájuk bízandó szakterületen, valamint igyekszik meggyőződni a kijelölt biztosok európai elkötelezettségéről.

"Melyek a motivációi? Hogyan óhajt hozzájárulni a bizottság stratégiájának előmozdításához?" - áll például az első kérdésben, amelyet a magyar jelölt, Navracsics Tibor is megkapott. Ezt követően az EP arra kíváncsi, hogyan tervezi a biztos az együttműködést a parlamenttel, milyen kötelezettségeket hajlandó önként vállalni többek között az átláthatóság érdekében.

Az oktatási, kulturális, ifjúsági és az uniós állampolgársághoz köthető ügyekkel foglalkozó biztosi posztra jelölt Navracsicshoz intézett első, a szakterületére vonatkozó kérdés arra kíváncsi: hogyan garantálja majd, hogy ezek a területek súlyuknak megfelelően megjelenjek a bizottság egészének munkájában, valamint milyen biztosítékot tud adni, hogy a kultúrpolitika nem esik gazdasági és pénzügyi érdekek áldozatául.

A következő kérdés pedig arra vonatkozik, milyen együttműködést tervez a magyar biztos az úgynevezett biztosi kollégium többi tagjával, különösképpen a német Günther Oettingerrel, akit Jean-Claude Juncker bizottsági elnök a digitális ügyekkel bízna meg.

Az EU kulturális programjait finanszírozó, úgynevezett Kreatív Európa program audiovizuális alkotásokat támogató MEDIA elnevezésű része Oettingerhez fog tartozni, míg a többi Navracsics portfóliójának része marad.

A kulturális bizottság által összeállított kérdéssor következő eleme arra kíváncsi: milyen hozzáadott értéket adhat a magyar kijelölt biztos szerint az Európai Unió a rá bízott szakterületeken.

A kérdések a jelölt terveire is kitérnek; a kulturális bizottság azt is tudni szeretné, milyen fő célokat követne szakterületein Navracsics Tibor, különös tekintettel az Európa 2020 stratégia közelgő felülvizsgálatára. Az EP azt is tudni szeretné, milyen jogalkotási és nem jogalkotási kezdeményezésekre számíthat a leendő biztostól.

A Navracsics Tibornak megküldött kérdések közül a legutolsó arra vonatkozik, hogyan óhajt hozzájárulni az uniós állampolgárság jogintézményének fejlesztéséhez az alapjogi charta teljes mértékű figyelembevételével, illetve ezen a téren milyen tervei vannak.

"Milyen konkrét lépéseket tenne annak érdekében, hogy nagyobb legyen a demokratikus aktivitás és az állampolgári részvétel az uniós ügyekben, továbbá javuljon a kommunikáció az állampolgárokkal?" - szól a Navracsics Tibornak címzett utolsó kérdés.

A magyar kijelölt biztost október 1-jén, szerdán hallgatja meg az EP kulturális bizottsága, a meghallgatáson az ipari, kutatási és energiaügyi bizottság és - meghívottként - a petíciós bizottság is ott lesz.

"Nem elég jó politikusnak lenni, azt is meg kell mutatniuk, hogy ismerik a rájuk bízott szakterületeket" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Jaume Duch EP-szóvivő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×