Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mit szóltak az európai vezetők a skótok döntéséhez?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A brit miniszterelnök után az Európai Bizottság elnöke és a NATO főtitkára is üdvözölte, hogy Skócia Nagy-Britannia része marad.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke közleményben üdvözölte, hogy a skót nép az Egyesült Királyság egységének megőrzése mellett döntött. "Ez az eredmény kedvező az egységes, nyitott és erősebb Európa számára, amelyért a bizottság is kiáll" - mutat rá közleményében a portugál politikus.

Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára közleményében a brit miniszterelnök kijelentését üdvözölte, vagyis, hogy az Egyesült Királyság a jövőben is egységes marad, hiszen a királyság a NATO egyik alapító tagállama, amely a főtitkár reményei szerint a jövőben is vezető szerepet játszhat majd abban, hogy az észak-atlanti szövetség erős maradjon.

A skót "nem" katonai jelentőségét, az adja, hogy a brit nukleáris csapásmérő erő, a ballisztikus rakétákat hordozó tengeralattjáró-flotta Skóciában állomásozik, az ország északi részének elszakadását követően pedig ki kellett volna vonni onnan.

A Katalónia függetlenségi törekvései miatt érintett spanyol kormányfő, Mariano Rajoy szintén üdvözölte a skót népszavazás eredményét. "A skótok elkerülték a súlyos gazdasági, társadalmi, intézményi és politikai következményeket" - mondta Rajoy a kormány honlapján megjelent videoüzenetében, hozzátéve, hogy Skócia nemcsak saját maga és Nagy-Britannia, hanem Európa többi része szempontjából is a legkedvezőbbet választotta a csütörtöki referendumon. A skót népszavazás kimenetelének hírére erősödött a spanyol részvény- és kötvénypiac is.

Hanganyag: Sigmond Árpád