eur:
392.47
usd:
365.57
bux:
66127.6
2024. április 26. péntek Ervin

Visszavonul a politika első vonalából Angela Merkel kihívója

Vállalja a felelősséget a választási vereségért és visszavonul a politika első vonalából Peer Steinbrück német szociáldemokrata politikus, Angela Merkel kancellár volt kihívója.

Peer Steinbrück a szociáldemokrata párt (SPD) péntek esti kibővített választmányi ülésén bejelentette, hogy a következő törvényhozási ciklus lesz pályafutásának utolsó állomása. Az SPD volt kancellárjelöltje a zárt ülésről kiszivárogtatott információk szerint beszédében elmondta: vezető tisztséget már nem kíván betölteni a pártban, parlamenti mandátumát azonban megtartja, és ha az SPD megbeszéléseket kezd a kormányalakítás lehetőségeiről a Merkel vezette konzervatívokkal, csatlakozik a párt tárgyalódelegációjához.

Az SPD 25,7 százalékos eredményt ért el az előző vasárnap tartott parlamenti (Bundestag-) választáson, messze elmaradt a CDU/CSU konzervatív pártszövetségtől, amely a szavazatok 41,5 százalékát szerezte meg. A szociáldemokraták célja az volt, hogy a Zöldekkel együtt leváltsák a Merkel-kormányt. Eredményük alapján vagy ellenzékben maradnak, vagy felújíthatják a nagykoalíciót a Merkel vezette konzervatívokkal.

Peer Steinbrück 66 éves, a szociáldemokraták legidősebb kancellárjelöltje volt, és Konrad Adenauer után a második legidősebb német kancellár lehetett volna, ha az SPD nyerte volna a választást.

A közgazdász végzettségű politikus házas, három gyereke van. 1969 óta SPD-tag, a pártban futott be karriert. 2002 és 2005 között Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke volt. 2005-től 2009-ig Angela Merkel nagykoalíciós kormányában pénzügyminiszter, az SPD-ben alelnök volt. A 2009-es választáson a párt a történetének legrosszabb eredményét érte el, a szavazatok csupán 23 százalékát szerezte meg. Steinbrück ezután lemondott pártbeli tisztségéről, de parlamenti képviselői helyét megtartotta. Az első vonalba 2012 nyarán tért vissza, akkor jelentette be, hogy szívesen vállalná a megméretést Merkellel.

A legtöbb elemző szerint az SPD helyesen tette, hogy választási programjának középpontjába a társadalmi igazságosságot, a németek számára egyik legfontosabb értéket helyezte, de Steinbrück nem tudta hitelesen képviselni ezt a programot, mert a lakosság elsősorban pénzügyi szakpolitikusként tartotta számon, akinek profiljához nem illeszkednek jól a társadalmi igazságossággal összefüggő ügyek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×