eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Putyin fő bírálója kapta a Walesa-díjat

Mihail Hodorkovszkijnak, a Vlagyimir Putyin elnök túlzott hatalmát bíráló bebörtönzött orosz olajmágnásnak ítélték oda ebben az évben a Lech Walesáról, a Szolidaritás lengyel szakszervezet alapítójáról elnevezett kitüntetést.

"Idén a kitüntetést Mihail Hodorkovszkijnak ítéltük, aki a politikai támadások ellenére nyilvános szereplései alkalmával a gazdasági szabadság, a polgári értékek és a társadalmi igazságosság állhatatos szószólójaként lépett fel" - olvasható a Nobel-békedíjas egykori lengyel elnök sajtóközleményében.

"Az általa elszenvedett számos igazságtalanság dacára soha nem rendült meg hite cselekedetei jogosságában, mivel olyan országot akart, amelyben tisztelik az emberi jogokat" - tette hozzá Walesa.

Pavel Hodorkovszkij, a kitüntetett fia megköszönte a díjat, amelyet édesapja nevében vasárnap fog átvenni. "Bebörtönzésének tízedik évfordulójához közeledve ez a kitüntetés erőt ad apámnak, emellett vigaszt nyújt azoknak, akik egy más jövőért küzdenek Oroszországban. Ez bizonyítja, hogy nincsenek egyedül, hogy Lengyelország és Európa mögöttük áll" - idézte Pavelt a Lech Walesa Intézet.

A Kreml bírálói közé tartozó - több nemzetközi szervezet által politikai fogolynak tekintett - Mihail Hodorkovszkijt, a Yukos (Jukosz) olajvállalat főrészvényesét 2003-ban tartóztatták le, két évvel később csalásért és adófizetés elkerüléséért ítélték el. 2010-ben újabb perben találták bűnösnek, ezúttal lopás és pénzmosás vádjában. Első fokon 14 évet kapott, amit 2011 májusában 13 évre mérsékeltek, majd tavaly újból felülvizsgálták ítéletét és további két évvel csökkentették, büntetése ennek értelmében 11 évre módosult, így már 2014 júliusában elhagyhatja börtönét.

Hodorkovszkij szerint az ellene indult eljárással a Kreml a jövedelmező olajipar feletti állami ellenőrzést akarta erősíteni, és Oroszország hajdani leggazdagabb emberét megbüntetni, amiért bírálta az azóta harmadszor is elnökké választott Vlagyimir Putyin túlzott hatalmát.

Lech Walesa 2008-ban, a Nobel-békedíj elnyerésének 25. évfordulóján alapította a róla elnevezett díjat. Olyan személyiségeket és intézményeket tüntetnek ki vele, akik és amelyek elősegítik a szabadság, a demokrácia, a szolidaritás és az együttműködés ügyét. A 100 ezer euróval járó Walesa-díjat nemzetközi bizottság ítéli oda évente.

Tavaly Alesz Bjaljacki bebörtönzött fehérorosz emberi jogi aktivista nyerte a kitüntetést, a férfi a Vjaszna emberi jogi központot vezette, amely politikai foglyoknak és családjaiknak nyújtott jogi és anyagi segítséget.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×