Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Új kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen a jövedékiadó-törvénynek az alkoholtermékekre vonatkozó passzusai miatt - közölte csütörtökön újságírókkal egy névtelenséget kérő uniós bizottsági forrás.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy ellentétes az uniós joggal a jövedékiadó-törvénynek az a kitétele, amely a különféle alkoholtermékek esetében kétféle adómértékeket állapít meg, ezért a brüsszeli testület úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldött Magyarországra, amelyben a jogi helyzet tisztázását kéri a magyar hatóságoktól. A bizottság szerint az uniós jog csak egy adómérték megállapítását teszi lehetővé.

Brüsszel az eljárás első lépcsőjében két hónapot adott a kabinetnek arra, hogy adjon magyarázatot az alkoholtermékekre alkalmazott jövedékiadó-rendszer miatt - írja a Bruxinfo.

Bizottsági források úgy tájékoztattak, hogy az uniós jogszabályok csak egyetlen jövedékiadó-kulcs alkalmazását teszik lehetővé az etil-alkoholból készült termékekre, ezzel szemben Magyarország megkülönbözteti ezeket a termékeket.

A 2013. január elsejével hatályba lépett új jövedékiadó-törvény valóban megkülönböztet két kategóriát. Eszerint alacsonyabb (hektoliterenként 333 385 Ft-ot) kell alkalmazni egyebek mellett a 15 százaléknál alacsonyabb égetett szeszekre, az erős borokra, az ízesített italokra és az etilalkohol-tartalmú nem szeszes italokra, például a denaturált szeszre és a finomszeszre. Ezzel szemben ennél magasabb (hektoliterenként 476 270 Ft) jövedéki adó terheli a 15 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszes italokat.

A jövedéki adóra vonatkozó EU-irányelv nem határoz meg konkrétan alkalmazandó adókulcsot, pusztán egy minimumot, amelynél alacsonyabb adót egyetlen EU-tagállam sem alkalmazhat. Azt viszont előírja a direktíva, hogy nem lehet diszkriminálni az egyes alkoholtermékek között, legalábbis adózási szempontból.

Idekapcsolódik a pálinkafőzés jövedékiadó-mentességével kapcsolatos eljárás is. Brüsszel 2011-ben indított eljárást amiatt, hogy a parlament törvénybe foglalta, hogy a háztartások vagy a szeszfőzdék által személyes használatra előállított pálinka után évi 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni.

A jövedéki termékek adóztatásáról szóló uniós irányelv (92/83/EGK irányelv), viszont előírja, hogy évi 50 liter mennyiségig a tagállamok legfeljebb 50 százalékos adókedvezményt adhatnak a szeszfőzdékben személyes használatra előállított gyümölcspárlatokra. A pálinkafőzés miatt indított eljárás jelenleg az Európai Bíróság előtt fekszik.