Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Washington a tálib kapcsolatokat rója fel Pakisztánnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államok folytatja a pilóta nélküli repülőgépekről indított rakétatámadásokat Pakisztánban, de a módszereket illetően együttműködésre törekszik a pakisztáni haderővel - közölte szerdán egy névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos forrás. Az amerikai vezérkari főnök a tálibok támogatásával vádolta a pakisztáni hírszerzést.

Mike Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkari főnökök bizottságának elnöke szerdán Pakisztánba látogatott, hogy hozzájáruljon a két ország kapcsolatainak javításához. A Dawn című helyi napilapnak adott interjúban Mullen bírálta a pakisztáni hírszerzést (ISI), mert szoros kapcsolatokat ápol a Hakkani hálózattal.

"Nyílt titok, hogy az ISI-nek régi keletű a viszonya a Hakkani hálózattal", amely "támogatja, finanszírozza, kiképzi azokat a harcosokat, akik megölik az amerikaiakat és koalíciós partnereiket. És szent kötelességem, hogy mindent megtegyek annak érdekében, hogy ez ne történjen meg" - nyilatkozta Mullen.

Az al-Kaida terrorszervezethez kötődő Hakkani hálózat az Afganisztán területén működő három legbefolyásosabb felkelőcsoport egyike.

Egy pakisztáni hivatalos forrás a brit hírügynökségnek nyilatkozva kétségbe vonta Mullen vádjait. ""Nem tudom, milyen viszonyról beszél. Ha arra gondol, hogy védelmet nyújtunk nekik, megvédjük őket - nos ez nem igaz". Ugyanakkor hozzáfűzte: "Még ha ellenségek is vagyunk, van egyfajta viszony." Elmondta, hogy Pakisztán a múltban támadta a Hakkani állásait és rajtaütött mecsetjeiken. "Most nem támadjuk őket, mert teljesen leköt bennünket egy másik csoport, a Pakisztáni Tálibok Mozgalma (TTP)" - mondta.

Az Egyesült Államok és Pakisztán kapcsolata azt követően romlott meg, hogy Raymond Davis, a CIA munkatársa január végén lelőtt két pakisztánit, akik ki akarták rabolni. Davist letartóztatták és csak a múlt hónapban ejtették a gyilkosság vádját, miután vállalta, hogy kártérítést fizet a két fiatal hozzátartozóinak. Az incidens nyomán több pakisztáni hivatalos személy követelte, hogy jelentősen csökkentsék az amerikai légitámadásokat.