eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Jegeli az EU az "egészségügyi turizmus" tervét

Az Európai Bizottság 2008-ig jegeli egészségügyi tervezetét, amely lehetővé tenné az EU-n belüli "egészségügyi turizmust". Az elképzelés lényege, hogy az EU-polgárok más tagállamokban is kaphassanak ellátást, ha erre otthon nincsen lehetőség. A javaslat egyes elemei azonban komoly vitát váltottak ki, ezért a Bizottság csak a szükséges egyeztetés után akarja elfogadni azt.

A határon átnyúló betegellátásra való jogosultság című tervezetet szerdán kellett volna elfogadnia az EU Bizottságnak.

A terv világosan rögzíti, hogy ki állja a kezelés költségeit, és ki garantálja az orvosi ellátás minőségét, ha egy-egy adott európai polgár hazája helyett más tagállamban akarja kezeltetni magát.

A javaslatot azt követően alkották meg, hogy az Európai Bíróság kimondta: a szolgáltatások szabadságáról szóló elvet az egészségügyre is ki kell terjeszteni, bár, figyelembe kell venni annak sajátos helyzetét.

Az elv az egészségügyre is igaz

De hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban? A brit média a héten sokat foglalkozott azzal az elhízott asszonnyal, akinek hónapokat kell várnia a fogyást elősegítő bélműtétre. A nő végül úgy döntött, hogy saját költségén, Belgiumban végezteti el a beavatkozást, és kedden már egy bruge-i kórházban várta az operációt.

Az Európai Bizottság úgy látja, hogy a költségtérítés joga körüli bizonytalanság akadályozza a betegek szabad mozgását és szolgáltatások szabadságát. Brüsszel ezért el akarja mozdítani az akadályokat, de biztosítani akarja, hogy a javaslat nem ássa alá a nemzeti egészségügyi és társadalombiztosítási rendszereket.

Az utazási költségeket a beteg állná

A Bizottság szerint az egyes tagállamoknak kell gondoskodniuk az egészségügyi szolgáltatások minőségének ellenőrzéséről. A beteg államának biztosítója kell, hogy fedezze a másik országban kapott ellátást - egy bizonyos szintig. A nemzeti hatóságoknak pedig információs szolgáltatást kell indítaniuk a határon túli kezelési lehetőségekről.

Brüsszel hangsúlyozza, hogy a javaslat az ellátás minden formájára vonatkozik, viszont az ambuláns műtétek esetében a nemzeti egészségbiztosítóknak nem kell kifizetniük a külföldi kezelést. Viszont lehetne kivételt tenni, azzal, hogy a nemzeti kormányok bevezetnék "az előzetes engedélyezés" intézményét.

Az EU Bizottságot azonban már a javaslat bemutatása előtt azzal vádolták meg, hogy a gazdagoknak kedvez, mert az utazás költségeit a betegnek kellene állnia. Nagy-Britanniában pedig attól tartanak, hogy a betegek a várólistákat megkerülve tömegesen utaznak majd külföldre, és ezzel többletköltségeket okoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×