eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ijesztő adatok: negyven százalék megvan szabad sajtó nélkül is

A világ megosztott a sajtószabadság fontosságát illetően - erre az eredményre jutott a BBC egy nemzetközi közvéleménykutatás nyomán. A megkérdezettek kevesebb mint fele állt ki határozottan a szabad sajtó mellett.

A BBC 11 ezer embert kérdezett meg a világ 14 országában a sajtószabadság fontosságáról.

A téma - azaz, hogy mi az előrébb való, a szabad véleménynyilvánítás, vagy a harmónia - időről-időre vezető hírré válik, gondoljuk csak a Mohammed prófétáról készült dániai karikatúrákra, vagy a közelmúlt-beli orosz választásokra.

"Nyugaton" a szabad média, keleten a stabilitás a fontos

A válaszadók kis többsége - 56 százaléka - a szabad sajtót, míg nem elhanyagolható kisebbségük - 40 százalék - inkább a társadalmi egyensúlyt és békét tartja fontosabbnak.

A sajtószabadság elsőrendűsége mellett Észak-Amerikában és Nyugat-Európában álltak ki leginkább a megkérdezettek, és több mint 70 százalékban mondták azt a társadalmi békénél is fontosabb tényezőnek. Venezuelában, Kenyában és Dél-Afrikában is 60 százalék fölött voltak ezek a válaszadók.

Mint ahogy a BBC megjegyzi, Indiában, Szingapúrban és Oroszországban ugyanakkor az emberek jelentős részének fontosabb a stabilitás, mint a független sajtó. A megkérdezettek 48 százaléka támogatta azt a gondolatot, hogy a sajtót korlátozni kell a béke és nyugalom érdekében.

A médiumok teljesítményét azonban nyugaton kevesebbre tartják

Az embereknek feltették azt a kérdést is, hogy mennyire tartják szavahihetőnek hazájukban a médiát.

Az olyan, nagy hagyományokkal rendelkező országokban, mint Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, vagy Németország, csak a válaszadók 29 százaléka gondolta úgy, hogy a média pontosan tudósít. Ezzel szemben egyes fejlődő országokban a média 60 százaléknál magasabb tetszési indexet ért el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×