Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Keveslik a havi 230 ezer forintos fizetést a cseh pedagógusok, ezért sztrájkolnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csehországban országos sztrájkot tartanak kedden a pedagógusok. A tanítók magasabb béreket követelnek, a Miroslav Topolánek vezette jobbközép kormány viszont nem hajlandó engedni a nyomásnak.

Eredménytelennek bizonyultak az oktatási tárca és a pedagógus szakszervezet hétvégi tárgyalásai, így szinte biztosra vehető, hogy kedden zárva maradnak a csehországi általános és középiskolák, sőt az óvodák is.

A legutóbbi felmérések szerint kedden az iskolák több mint 90 százalékában szünetel majd az oktatás, kivételt csupán néhány magán- és egyházi iskola jelent.

A pedagógusok elégedetlenek a jövő évi állami költségvetési tervezettel, melyről most tárgyal a parlament. A szakszervezetek szerint kevés pénz jut az oktatásra, emiatt jövőre - 10 év után először - csökken majd a tanítók reálkeresete.

Miroslav Topolánek jobbközép kormánya nem hajlandó engedni a nyomásnak és a kért 3 milliárd korona helyett csupán egymilliárddal hajlandó növelni a tárca jövő évi költségvetését.

A kormány szerint a tanítók átlagosan 24 ezer koronát, azaz csaknem 230 ezer forintot keresnek havonta, ami több mint az országos átlag. A szakszervezet legalább 30 ezer koronás átlagkeresetet követel, erre azonban - a kormány szerint - jelenleg nincs esély.

A pedagógusok elégedetlenek a kormány fejlesztési elképzeléseivel is, számításaik szerint az oktatási segédeszközökre, az iskolák karbantartására jóval kevesebb jut, mint a szomszédos országokban.

A Topolánek- kabinet nemrég elfogadott reformcsomagja komoly megszorító intézkedésekkel számol, a közkiadások lefaragása elsősorban az oktatásügyet és a szociális szférát érinti.