eur:
392.41
usd:
365.54
bux:
66758.21
2024. április 26. péntek Ervin

Keveslik a havi 230 ezer forintos fizetést a cseh pedagógusok, ezért sztrájkolnak

Csehországban országos sztrájkot tartanak kedden a pedagógusok. A tanítók magasabb béreket követelnek, a Miroslav Topolánek vezette jobbközép kormány viszont nem hajlandó engedni a nyomásnak.

Eredménytelennek bizonyultak az oktatási tárca és a pedagógus szakszervezet hétvégi tárgyalásai, így szinte biztosra vehető, hogy kedden zárva maradnak a csehországi általános és középiskolák, sőt az óvodák is.

A legutóbbi felmérések szerint kedden az iskolák több mint 90 százalékában szünetel majd az oktatás, kivételt csupán néhány magán- és egyházi iskola jelent.

A pedagógusok elégedetlenek a jövő évi állami költségvetési tervezettel, melyről most tárgyal a parlament. A szakszervezetek szerint kevés pénz jut az oktatásra, emiatt jövőre - 10 év után először - csökken majd a tanítók reálkeresete.

Miroslav Topolánek jobbközép kormánya nem hajlandó engedni a nyomásnak és a kért 3 milliárd korona helyett csupán egymilliárddal hajlandó növelni a tárca jövő évi költségvetését.

A kormány szerint a tanítók átlagosan 24 ezer koronát, azaz csaknem 230 ezer forintot keresnek havonta, ami több mint az országos átlag. A szakszervezet legalább 30 ezer koronás átlagkeresetet követel, erre azonban - a kormány szerint - jelenleg nincs esély.

A pedagógusok elégedetlenek a kormány fejlesztési elképzeléseivel is, számításaik szerint az oktatási segédeszközökre, az iskolák karbantartására jóval kevesebb jut, mint a szomszédos országokban.

A Topolánek- kabinet nemrég elfogadott reformcsomagja komoly megszorító intézkedésekkel számol, a közkiadások lefaragása elsősorban az oktatásügyet és a szociális szférát érinti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×